Dolarda yaşanan tarihi yükseliş sanayicilerin yanı sıra dev projeleri de vurdu. Geçtiğimiz aylarda kazandığı Kalamış Marina İhalesinden çekilen Koç Grubu ile gündeme gelen kur farkı daha sonra Milli Piyango ihalesi ile dün ise ikinci kez ertelenen 3. Köprü Bağlantı Yolları ihalesi ile bir kez daha gündeme geldi.
ARKA PLANDA KUR FARKI YATIYOR
Kuzey Marmara Otoyolu Projesi kapsamındaki bağlantı yolları ihalesinin dün ikinci kez ertelendiği açıklandı. Daha önce 6 Mart yapılacağı açıklanan ve sonradan 6 Mayıs'a ertelenen söz konusu ihale son gelen yeni erteleme ile iki ayrı tarihte yapılacak. İhalenin ertelenmesinin arka planında ise kur farkı yatıyor.
Dolardaki yükseliş devleri de vuruyor. Otoyol ihalesini 2 kez erteleten kur farkı, 3 dev projeye de 12,5 milyar TL'lik ek yük bindiriyor. Dolardaki yükseliş sadece ihracatçı firmaları sevindiriyor. Öte yandan ciddi anlamda döviz borcu olan ve ithalat ağırlık çalışan firmaları ise hem üzüyor hem de derinden sarsıyor.
Dolar kurunun etkilemesi beklenen dev projeler ise ihaleye çıkacakları günü iple çekiyor. Tamamı Yap-İşlet-Devret modeli ile yapılacak olan ve önümüzdeki aylarda ihalelere çıkartılması beklenen 3 dev projenin toplam bedeli ise 30 milyar dolara yaklaşıyor.
KOÇ'U KALAMIŞ'TAN ETTİ
Geçtiğimiz Mart ayında Kalamış Yat Limanı ihalesinden vazgeçtiğini KAP'a bildiren Koç Grubu'nun herkesi şaşırtan bu sürpriz kararının gerekçesinin plan değişikliği olduğu öne sürülse de kararın perde arkasında da 300 milyon TL'lik kur farkının çok ciddi etkisi bulunuyor. Koç Grubu'nun 1.4 milyara aldığı ihale dolarda yaşanan yükselişten kaynaklı 13 ayda 1.7 milyara çıkmıştı. Bu da yapılan hesaplamalara göre yeni bir Marina parasına denk geliyordu.
12 MİLYAR TL'LİK FARK!
Dolarda 14 Ocak'tan bu yana yaşanan yükseliş baz alındığında oluşan 45 kuruşluk kur farkı söz konusu projelerin maliyetini 12.5 milyar TL birden arttırıyor.
Kanal İstanbul Projesi: Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2011 yılında ''Çılgın Proje'' diye açıkladığı 2 şehir ve 6 köprünün yer aldığı mega projenin ihalesinin önümüzdeki aylarda yapılması ve temelinin bu yıl içerisinde atılması planlanıyor. Tamamı Yap-İşlet-Devret modeli ile yapılacak projenin maliyeti ise 20 milyar dolar. Dolarda yaşanan artış sonrası oluşan kur farkı ise 9 milyar TL.
Çanakkale Boğaz Köprüsü: Dünyanın en uzun asma köprüsü olarak da adlandırılan Çanakkale Boğaz Köprüsü'nün bağlantı yollarıyla birlikte toplam uzunluğu 13.7 kilometreyi bulacak. Köprü üç gidiş üç geliş olmak üzere 6 şeritli olacak. İçinde Çanakkale Köprüsü'nün de yer alacağı 433 km.'lik Tekirdağ-Çanakkale-Balıkesir Otoyolu'nun maliyetinin 4.5-5 milyar dolar arasında olması bekleniyor. Dolarda yaşanan artış sonrası oluşan kur farkı ise 2 milyar lira.
Büyük İstanbul Tüneli: Geçtiğimiz aylarda dev bir tanıtım ile açıklanan ve İstanbul Boğazı'na yapılması planlanan tünel projesi iki karayolu bir metro yolu olmak üzere 3 kat şeklinde planlandı. Kamu kaynakları kullanılmadan Yap-İşlet-Devret modeli ile yapılacak olan projenin ihalesi Mayıs ayında yapılacak. Boğazın altından geçen 6,5 kilometrelik tünelin 3,5 milyar dolara mal olması bekleniyor. Dolarda yaşanan artış sonrası oluşan kur farkı ise 1.5 milyar lira.
Deniz Haber Ajansı