• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 15 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 10 °C
  • Çanakkale 12 °C

Mersin Limanı'nda verim düşüklüğü

Mersin Limanı'nda verim düşüklüğü
Devlet Planlama Teşkilatı 9. Kalkınma Planı Denizyolu Ulaşımı Özel İhtisas Raporu'nda, Mersin Limanı'nın en önemli sorununun, "İşçi veriminin düşüklüğü" olduğu belirtildi.
DPT 9. Kalkınma Planı’nda verim düşüklüğünün nedeni açıklandı: Mersin Limanı’nda çalışanların yüzde 92’si, 45 yaşın üzerinde

Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) 9. Kalkınma Planı Denizyolu Ulaşımı Özel İhtisas Komisyonu Raporu'nda, Mersin Limanı'nın en önemli sorununun, "İşçi veriminin düşüklüğü" olduğu belirtildi.

Liman işçilerinin yaş ortalamasının 45'in üzerinde olduğu ifade edilen raporda, 2010 yılında faaliyete geçecek bir konteyner limanı kurulmasının hedeflendiği de yer alıyor. Denizyolu Ulaşımı Özel İhtisas Komisyonu tarafından hazırlanan raporda, mevcut işçilerin yüzde 92'sinin 45 yaşın üzerinde olduğu, bu durumun verim düşüklüğüne neden olduğu kaydedildi. Raporda, " Mevcut bin 17 işçinin yüzde 92'si 45 yaşın üzerindedir. Bu nedenle işçi verimi düşük olup, ayrıca geçici işçi alınmasında sıkıntı yaşanmaktadır. Limanda iş yapan acentelerle, elektrik ve mekanik atölyelerinin konteynırlardan oluşan barakaları limanda yer kaplamakta ve bu da çirkin bir görüntüye neden olmaktadır" denildi.

Mersin Limanı'nın, geniş hinterlandı ve ulaşım kolaylığı ile Ortadoğu'nun en önemli limanlarından biri olduğu ifade edilen raporda, kapasitesinin üzerinde iş yüküyle çalışan limanın Haydarpaşa Limanı gibi sıkışık duruma gelmeden sorunların çözülmesi gerektiği vurgulandı. Raporda, " Mersin, Anadolu ve denize kıyısı olmayan Asya ülkeleri için giriş kapısı olarak hizmet vermektedir. GAP'ın bölge sanayi ve tarım ürünlerinin en önemli deniz ayağını oluşturmaktadır. Demiryolu ve karayolu ulaşımları ile dünyanın Ortadoğu ticareti için ideal bir transit limandır" ifadelerine yer verildi.

Akdeniz'in dünya konteyner trafiğinden aldığı payın yüzde 6 olduğu bildirilen raporda, Mersin'de kurulması planlanan konteynır limanıyla ilgili şu ifadelere yer verildi: " Mersin Limanı'nda izlenecek strateji, Akdeniz'de hattı olmayan Asya kökenli gemi işletmecilerini bölgeye çekebilmektir. Mevcut Mersin Limanı'nın yanında yer alacak Mersin Konteynır Limanı için İspanyol hibesi kapsamında fizibilite ve ön ÇED etüdü yapılmış olup 2010 yılında 1 milyon TEU, 2020 yılında 2 milyon TEU, 2030 yılında ise 4 milyon TEU kapasiteli bir tesisin ülkemizin Orta Asya, Avrupa-Akdeniz bağlantısında ana konteynır limanı fonksiyonunu yerine getirecek bir giriş çıkış kapısı olarak hizmet vermesi planlanmıştır."

Raporda, limanın iç bölgelere bağlantısını sağlayan demiryolu ve karayolu bağlantılarının altyapı sorunlarının giderilmesi gerektiği belirtilirken, Orta Asya ülkeleriyle bağlantı için demiryoluna ağırlık verilmesi öneriliyor. Kaynak:Dünya Gazetesi/Perşembe RotasıDenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim