• BIST 9079.97
  • Altın 2323.132
  • Dolar 32.3439
  • Euro 34.8631
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 15 °C
  • Muğla 15 °C
  • Çanakkale 12 °C

Mavi yolculuk zamanı geldi

Mavi yolculuk zamanı geldi
Mavi yolculuk, gün batımının en güzelini yaşamaktır. Balığın en lezzetlisini yiyebilmek, içkinin ve mezelerin keyfini çıkartmaktır.
Mavi yolculuk, gün batımının en güzelini yaşamaktır. Balığın en lezzetlisini yiyebilmek, içkinin ve mezelerin keyfini çıkartmaktır. Ne zamandır kapağını bile açmaya fırsat bulamadığınız kitabı okuyup, kendinizi ona kaptırmaktır. Gün batımında sevdiğinizle baş başa kalıp ıssız koylarda dolaşmak, kumlara uzanmak ve kendinizi serin sulara atmaktır.Şehrin kalabalığından, iş yerinizin ya da evinizin dört duvarı arasından kurtulup, denizle buluşma vakti geldi. Ege ve Akdeniz’in en güzel koylarında, yeşille mavinin binlerce tonunun kaynaştığı doğal bir ortamda, sürükleyici bir yolculuğa çıkmaya ne dersiniz? Hayır demek ne mümkün? Üstelik bu yolculuk, dostlarınızla baş başa olabileceğiniz, gününüzü ve gecelerinizi paylaşabileceğiniz, eğlenebileceğiniz güzel bir teknede geçecekse eğer...

Evet mavi yolculuktan bahsediyoruz. İnsanları bunca yıldır kendine çekmeyi başaran bu yolculuk nedir, biliyor musunuz? Mavi yolculuk, gün batımının en güzelini yaşamaktır. Balığın en lezzetlisini yiyebilmek, içkinin ve mezelerin keyfini çıkartmaktır. Ne zamandır kapağını bile açmaya fırsat bulamadığınız kitabı okuyup, kendinizi ona kaptırmaktır. Gün batımında sevdiğinizle baş başa kalıp ıssız koylarda dolaşmak, kumlara uzanmak ve kendinizi serin sulara atmaktır.

MASAL BÖYLE BAŞLAMIŞ...
Mavi yolculuğun öyküsü Gökova körfezinde başlar. Tarihçi, çevirmen ve yazar Cevat Şakir Kabaağaçlı (nâm-ı değer Halikarnas Balıkçısı), 1925 yılında, ‘Resimli Hafta’ dergisinde çıkan bir yazısı nedeniyle İstiklâl Mahkemesi tarafından, Bodrum’da kalebentliğe mahkûm edilir. Cezası 3 yıl sürecektir, ancak Cevat Şakir’in Bodrum günleri cezadan çok keyfe dönüşür ve bu nedenle, tekrar İstanbul’a alınmasına karar verilir. Cevat Şakir cezasını tamamladıktan hemen sonra Bodrum’a yerleşir. Bodrum’un Antik dönemdeki adından esinlenerek “Halikarnas Balıkçısı” takma adını alır ve bugün herkes tarafından bilinen, çok sayıda esere imza atar.

Cevat Şakir yazılarında bize, Gökova Körfezi’nde yaptığı gezileri, yaşamından kesitleri, karşılaştığı insanları anlattı. Ve dostlarıyla birlikte Gökova Körfezi’nde yelken açtığı, önceleri çok mütevazı koşullarla başlayan bu birkaç günlük geziye de “Mavi Yolculuk” adını vermeyi uygun gördü.
NEREDEN BAŞLASAK, NASIL ANLATSAK?
Mavi yolculuk güzergâhının ağırlıklı bölümünü Bodrum ile Demre arasındaki Ege ve Akdeniz koyları oluşturur. Aslında turu İstanbul’dan başlatıp, Antalya’ya kadar uzatmak da mümkün ama Mavi Yolculuğun tadı, birbirlerine fazla uzak olmayan koylarda demirlemekte gizlidir. Günümüzde “Mavi Yolculuk”, genellikle 20-25 metrelik gulet tipi ahşap teknelerle yapılıyor ve rüzgâr elverdiği müddetçe yelken açılsa da genellikle motor gücüyle seyrediliyor. İşin aslı motorun sesine günde en fazla 3 saat tahammül edilebiliyor.

İşte bu yüzden, demirlenebilecek koyların çok sayıda ve bitişik düzende olduğu güzergâhlar tercih ediliyor. Gökova Körfezi, Hisarönü ve Sömbeki ile Fethiye Körfezleri’nden en az birini içine alan turlar bu nedenle ilgi görüyor…

BODRUM ÇIKIŞLI TURLAR
Bodrum çıkışlı turların iki güzergâhı var. Birisi Gökova Körfezi’ni, diğeri ise Güllük (Mandayla) Körfezi’ni kapsıyor. Mavi Yolculukların klasik rotası olan Gökova Körfezi Turlarında, zamanın çoğu körfezin orta ve doğusunda yoğunlaşan, dantel gibi işlenmiş koylarda geçiyor. Mandalya Körfezi yönünde ise Didim, Milet, Priene, Lassos gibi antik Karia kentlerinin de ziyaret edilebildiği doğa ve tarihle iç içe bir tur gerçekleşiyor. Bu güzergâha örnek isterseniz:

1. Gün: Bodrum çevresindeki koylar.
2. Gün: Karaada / Mersincik
3. Gün: Gerence / Çatı
4. Gün: Tuzla-Karacasöğüt / İngiliz Limanı
5. Gün: Sedir Adası / Akbük
6. Gün: Ören-Çökertme / Yıldız Adası
7. Gün: Oraklar-Çiftlik / Bitez
8. Gün: Bodrum’a dönüş

MARMARİS ÇIKIŞLI TURLAR
Marmaris çıkışlı turlar da iki yöne birden yapılabiliyor. Birinci yön Hisarönü ve Sömbeki Körfezleri ile Datça yarımadasını, ikinci yön ise Fethiye Körfezini kapsıyor. Fethiye Körfezine yönelik turun 1 günü Dalyan’ı ve antik Caunos Kentini gezmeye ayrılıyor, kalanı ise Fethiye Körfezine serpişmiş adacıklarda ve koylarda geçiyor. Datça yönünde ise adacıklar ve koyların yanı sıra antik Knidos Kenti geziliyor. Bir örnek de, bu güzergâh için verelim:

1. Gün: Marmaris’ten kalkış
2. Gün: Kadırga / Bozukkale (Loryma)
3. Gün: Karaburun-Yeşilova / Bozburun
4. Gün: Datça + Knidos
5. Gün: Aktur-Dişlice Adası / Bencik
6. Gün: Hisarönü / Agil bükü
7. Gün: Karaburun-Serçe Limanı / Çiftlik
8. Gün: Marmaris’e dönüş

VALİZ YAPMA ZAMANI GELDİ
Teknede zamanın büyük bölümü mayo (zevke göre bikini) ve pareo ile geçiyor. Karaya çıkışta yapılacak yürüyüşler için spor ayakkabı, akşam serinliği için birkaç t-shirt, pamuklu bir pantolon ya da bermuda almanız yeterli. Mevsimine göre, güneş batımından sonrası için bir sweat-shirt ya da ince bir kazak almak da gerekebilir.
Havlu, yedek mayo, güneş kremi (bol korumalı), güneş gözlüğü, şapka, şnorkel, palet, ilaç ve kitaplarınızı da almayı sakın unutmayın. Kabinde sıkılırım, güvertede yatmak isterim derseniz eğer, uyku tulumunuzu da yanınızda götürün. Koca koca bavullar götürmeyin, zaten onları kamaraya da sığdıramazsınız. Battaniye, pike, çarşaf ve yüz havluları teknede var. Valizinizi kapatmadıysanız hâlâ, akşamları dostlarınızla oynayabileceğiniz monopoly, çiziktirme ya da taboo türü oyunları da yanınıza alabilirsiniz.

BİR GÜNÜN ÖZETİ
Teknede güne, sabahın hoş serinliğinde güzel bir kahvaltıyla başlanır. Kahvaltı genellikle, gecelenen koyda yapılır ve hemen ardından iskele alabanda... Gezilecek yerlere, denizin çarşaf gibi olduğu öğle öncesi saatlerde varılmaya çalışılır. Öğle yemeğinin ardından, demirlenen koyda herkesin dilediğini yapma olanağı bulur: dinlenme, yüzme, dalma, sörf, su kayağı, vs. Gün batımı yaklaştıkça yeni bir heyecan sarar herkesi, birer kadeh içki eşliğinde ‘güneşi batırma’ zamanı gelmiştir ne de olsa. Akşam, şansınız yaver gittiyse, hep birlikte tuttuğunuz balıkları kızartır yersiniz. Saatler gece yarısını vurduğunda da, milyonlarca yıldızın altında gözlerinizi kapatırsınız, yeni bir güne uyanmak üzere...

TAM ZAMANI
Hemen Mavi Yolculuk organizasyonu yapan yat işletmelerini ya da seyahat acentelerini arayıp programlarını alın. Aynı teknede, bir hafta geçirmek isteyebileceğiniz dostlarınızı bir araya getirmeyi deneyin. Beceremiyorsanız, önceden organize edilmiş Bodrum, Marmaris, Kaş, Kemer ya da Fethiye çıkışlı turlara katılın..

Mavi suların sizi serinletmesine, tekne yol alırken esen rüzgârın sizi yenilemesine izin verin...
KAYNAK: Bagdatcaddesi.net DenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim