• BIST 10208.65
  • Altın 2395.066
  • Dolar 32.3403
  • Euro 34.7603
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 15 °C
  • Antalya 18 °C
  • Muğla 14 °C
  • Çanakkale 12 °C

Maersk, Çin tersanesini seçti

Maersk, Çin tersanesini seçti
Maersk, dünyanın ilk metanol motor yenilemesini gerçekleştirmek için geçmişte birçok gemisini gönderdiği bir tersaneyi seçti.

Şanghay'ın güneyinde yer alan Zhoushan Xinya, önümüzdeki yaz altı yaşındaki 15.282 TEU'luk Maersk Halifax'ı üç ay boyunca tersanede kalacak şekilde dönüştürecek operasyonu gerçekleştirecek. Maersk, MAN metanol motorları ile güçlendirmek üzere ilk 11 gemiyi seçti.

Zhoushan Xinya yaptığı açıklamada, "Gemilerin çift yakıtlı modifikasyonu şu anda sektörün odak noktasıdır ve gemi onarım endüstrisi için büyük bir pazar potansiyeline sahiptir" dedi.

Maersk Group'un kıdemli satın alma direktörü Brian Voldsgaard, tersane ile düzenlenen imza töreninde yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Küresel denizcilik ve lojistik sektöründe bir lider olarak Maersk, küresel denizcilik sektöründe karbonsuzlaştırma ve emisyon azaltımı için yeni bir ölçüt belirleme sorumluluğuna sahiptir."
 
Bu Maersk Halifax için ilk büyük ameliyat değil. Eski adı Maersk Honam olan gemi, 2018 yılında henüz bir yaşına bile girmemişken büyük bir yangın geçirmiş ve beş mürettebatını kaybetmişti. Hasarlı geminin pruvası Dubai'deki bir tersanede kesildi ve geminin geri kalanı yarı suya batabilen bir gemiyle Güney Kore'deki Ulsan'a taşınarak Hyundai Heavy Industries tarafından onarılmış ve bu süreçte gemiye yeniden şekillendirilmiş, daha az genişlemiş bir pruva ve bir SOx yıkayıcı eklenmişti.

Pek çok gemi sahibinin, 2030 yılına kadar devreye girecek olan daha katı çevre kurallarına uyum sağlamak amacıyla motor yenileme çalışmaları yapma konusunda Maersk'in belirlediği liderliği takip etme arayışında olmasıyla birlikte, gerekli karmaşık operasyonlar için mevcut tersane kapasitesi hakkında da tartışmalar gelişiyor.

Klas kuruluşu Lloyd's Register (LR), tersane kapasitesi ve kapasitesindeki eksikliğin denizcilik endüstrisinin yenileme hedeflerini tehlikeye atabileceğini öne süren 69 sayfalık bir motor yenileme raporu yayınladı.

Raporda, 2030 yılına kadar 9.000 ila 12.900 büyük ticaret gemisinden oluşan maksimum adreslenebilir yenileme pazarı belirlenmiş olup, bu tarihten sonra tüm gemilerin net sıfır veya sıfıra yakın karbon yakıt kapasitesine sahip olacak şekilde inşa edilmesi beklenmektedir.

Raporda, "Büyük olasılıkla bu gemilerin sadece küçük bir kısmı eninde sonunda yenilenecektir, çünkü daha eski gemilerin (on yıldan daha eski) ve daha küçük gemilerin dönüştürülmesine yönelik iş durumu muhtemelen zorlayıcı olmaya devam edecektir" denildi.

Çalışma, yakıt yenilemelerinin onarım tersaneleri tarafından üstlenilen çoğu projeden daha karmaşık olduğunu açıkça ortaya koymuştur. Motorun dönüştürülmesi, prefabrik motor bileşenlerinin monte edilmesinden oluşan nispeten basit bir süreçtir.

Raporda, "Bu unsurların tamamen farklı bir yakıt kullanımı düşünülerek tasarlanmış mevcut bir gemiye eklenmesi, geleneksel olarak orijinal tasarıma dayalı gemilerin restore edilmesine odaklanılan onarım tersanelerinde her zaman hafife alınamayacak beceriler gerektirmektedir" denildi.

LR, alternatif yakıt yenilemelerini gerçekleştirebilecek yaklaşık 15 tersaneden oluşan bir grup belirledi. Bu tersaneler, 60 günlük bir dönüşüm süresine izin vererek, her yıl toplam 308 dönüşüm gerçekleştirebilecek kapasiteye sahip olabilir.

Avrupa Deniz Güvenliği Otoritesine göre, 10-16 MW'lık iki zamanlı bir motorla donatılmış amonyak yakıtlı bir gemiye güçlendirme yapmanın toplam maliyeti, geminin tipine ve boyutuna, orijinal motora ve özellikle de yapılan güçlendirme sayısına bağlı olarak 10 milyon ila 13 milyon dolar arasında olacak.

onarim.pngonarim2.png

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim