• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 19 °C
  • Antalya 20 °C
  • Muğla 18 °C
  • Çanakkale 17 °C

Kuzey Irak petrolünde, Türkiye'siz seçenekler sınırlı

Kuzey Irak petrolünde, Türkiye'siz seçenekler sınırlı
Georgetown Üniversitesi Öğretim Üyesi Seznec, Kuzey Irak petrolünün Suriye topraklarından Akdeniz'e taşınması için seçenekler sınırlı diye belirtti .

Kuzey Irak petrolünün, Suriye'nin kuzeyinde mümkün bir Kürt yapılanmasının toprakları üzerinden Akdeniz'e taşınması ve Türkiye'deki hattın baypas edilmesi ihtimali tartışılırken, uzmanlar, böyle bir boru hattının gerçekçi bulunmadığı belirtiyor.

ABD'nin Georgetown Üniversitesi'nde öğretim üyesi Jean Seznec, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Suriye'nin kuzeyindeki Kürt yapılanmasının topraklarını kullanarak Kuzey Irak petrolünü Akdeniz'e ulaştırmayı düşünmesi durumunda, seçeneklerinin sınırlı olduğunu ifade etti .

Kuzey Irak'ın bir seçeneğinin Habur'da inşa edilen boru hattıyla, çıkarılan petrolün Ceyhan'a gönderilmesi olduğunu savunan Seznec, "Irak'ın güneyi DAEŞ tarafından bloke edildi. Suriye'deki emniyet durumu da düşünüldüğünde, IKBY'nin Suriye üzerinden ihracatı imkansız görünüyor" diye belirtti .

Seznec, Kuzey Irak petrolünün sadece küçük tırlarla Suriye topraklarından Akdeniz'e taşınabileceğini ifade ederken, bu durumda da hem taşınan kara elmas (petrol) miktarının sınırlı olacağına, hem de yüksek maliyetle karşı karşıya kalınacağına dikkati çekti.

"Türkiye dönem dışı bırakılamaz"

Manaar Enerji Danışmanlık Bölümü Başkanı ve Enerji Ekonomisti Robin Mills de Suriye Kürtleri'nin IKBY için yoldaş ya da yakın dost bulunmadığı , bu nedenle kısımda Türkiye'yi dönem dışı bırakacak bir projenin desteklenmeyeceğini açıkladı .

Coğrafi açıdan incelendiğinde Kürt petrolünün Türkiye'yi bypass ederek Suriye Kürtleri'nin topraklarından Akdeniz'e ulaşabileceğini açıklayan Mills, "Bunun için de yeni bir boru hattının inşa edilmesi lazım geliyor . Bu da uzun seneler devam edecek bir süreç. Kürt yönetimi belki tırlarla küçük miktarlı satışları düşünebilir fakat çok büyük miktarlar için bir boru hattının inşa edilmesi mümkün değil. Ayrıca, küçük ölçekli miktarların da Akdeniz'de kolayca satılacağının garantisi yok" değerlendirmesini yaptı.

KÜRT PETROLÜ BAĞIMSIZ SATILACAK

Öte yandan Kuzey Irak'taki Bölgesel Kürt yönetimi bölgede çıkartılan petrolün Bağdat'a bağlı kalınamadan bağımsız satılmasına ilişkin karar verdi. Irak Parlamentosu Petrol ve Gaz Komisyonu Başkanı Arez Abdullah, 1 Temmuz itibariyle alınan kararı 'Irak'ın bölünmesinde ilk adım' olarak nitelendirdi.

Kuzey Irak'taki Bölgesel Kürt yönetimi bölgedeyi petrolün Bağdat'a bağlı kalınamadan bağımsız satılmasına ilişkin karar verdi.

Kuzey Irak'taki Bölgesel Kürt yönetimi bölgedeyi petrolün Bağdat'a bağlı kalınamadan bağımsız satılmasına ilişkin karar verdi. Irak Parlamentosu Petrol ve Gaz Komisyonu Başkanı Arez Abdullah, 1 Temmuz itibariyle alınan kararı 'Irak'ın bölünmesinde ilk adım' olarak nitelendirdi.

KÜRTLER EKONOMİK KRİZİ GEREKÇE GÖSTERDİ

Kuzey Irak'tan uydu aracılığı ile yayın yapan Rudaw TV'nin haberine göre, Bölgesel Kürt Hükümeti Sözcüsü Safin Dizayi, bu adımı ciddi boyutlara ulaşan ekonomik krizin çözümü için attıklarını açıklarken şöyle dedi:

TÜRKİYE'DEN KÜRTLERE GÜVENCE

"Türkiye Hükümeti, petrol anlaşmasına bağlı kalacağına dair Kürdistan Bölgesi'ne güvence verdi. Türkiye Kürdistan Bölgesi'nin doğrudan petrol satışının önünde hiçbir engel çıkarmayacağını bildirdi."

BÖYLE ANLAŞMIŞLARDI

Başbakan Neçirvan Barzani'nin, Erbil'de 13 Mayıs'ta, Irak Parlamentosu'nun Kürt üyeleriyle, Merkezi Irak Hükümeti'yle görülen sorunları değerlendirirken "Bağdat, anlaşma şartlarına uymazsa, anlaşmadan çekiliriz" dediği, merkezi Bağdat yönetiminin Erbil'e bütçe payını göndermemesi halinde Bağdat'tan bağımsız kararlar alacaklarını belirttiği hatırlatıldı.

PAYINI VE MAAŞLARI GÖNDERECEKTİ

Erbil ile Bağdat yönetimlerinin 2 Aralık 2014'te imzaladığı anlaşma, uyarınca Kuzey Irak'taki Kerkük petrolü dahil günlük 550 bin varil petrolü Irak üzerinden ihraç etmesini hükme bağlanmıştı. Anlaşmaya göre, bunun karşılığında merkezi Irak Hükümeti'nin de, Kuzey Irak'taki Kürt yönetimi yüzde 17'lik bütçe payı ile memur maaşlarını göndermesi öngörülmüştü.

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
OSMANLI TOKAT I
09 Temmuz 2015 Perşembe 16:44
16:44
birleşmiş milletlerin kanunu nemi,okuyamayanlar,okuyup ta cebini düşünen bre et kafalı beyinler,neyi zorlamaya kalkışıyorsunuz, sınırlarımız içi ile buna yeltenen terorist faailiyetlerin hepsini bertaraf etme yetkisi kimde acaba. zannetmeyin bre et kafalı beyinler, vatanın bütünlüğü diye bir kırmızı çizgi var. ne olursanız olunuz,OSMANLI TOKATI nı unutmuş olanlar..
81.214.71.174
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim