• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 27 °C
  • Muğla 21 °C
  • Çanakkale 20 °C

Kuşadası'nda zehirli aslan balığı görüldü

Kuşadası'nda zehirli aslan balığı görüldü
Kuşadası’nda dünyanın en zehirli balığı olarak bilinen Hint okyanusu kökenli 'Aslan Balığı' (Pterois Miles) görüldü.

Kuşadası’nda dünyanın en zehirli balığı olarak bilinen Hint okyanusu kökenli 'Aslan Balığı' (Pterois Miles) görüldü.

Kuşadalı tecrübeli dalgıç Mustafa Irkaş, Kuşadası balıkçı barınağındaki bir teknenin altını temizlemek için dalış yaptığı sırada, denizin dibinde şimdiye kadar hiç görmediği bir balıkla karşılaştı. Balığı zıpkınla avlayan Irkaş, çevre konusundaki çalışmalarıyla tanınan Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği'ne (EKODOSD) haber verdi. EKODOSD tarafından yapılan incelemede ise dikenleriyle dikkat çeken balığın, Pterois Miles olarak adlandırılan 'Aslan Balığı' olduğu belirlendi.

Kuşadası Körfezi'nde 30 yıldır dalgıçlık yaptığını belirten 66 yaşındaki Mustafa Irkaş, “Bunca yıldır dalış yaparım bu balığı ilk kez gördüm. İlginç dikenlerini yelpaze gibi açıyordu. Suyun altında teknenin altını temizliyordum, iyi ki elime denk gelmeden fark ettim. Daha sonra EKODOSD’u aradım” dedi.Kuşadası EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü de, "Aslan balığının zehri, sadece dikenlerinde ve zehir bezlerinde olduğundan, eti balon balığının aksine yenebilir. Ancak temizlenmesi dikkat ve ustalık gerektirir. Muhtemelen önümüzdeki süreçte çoğalacak ve tezgahlardaki yerini alacaktır. İstilasıyla mücadele edebilmek adına dünyadaki pek çok ülke, türün avcılığını desteklemektedir. Aslan balığını avlayanlar, yanlarında zehirli dikenleri kesmek için mutlaka bir makas bulundurmalı ve dikkatli bir şekilde kesmelidir. Aslan balığı, üzerinde bulunan zehirli dikenler dolayısıyla dikkat edilmesi gereken balık türlerinin başında gelmektedir. Yakalanan aslan balığı, araştırmalar yapılmak üzere Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murat Bilecenoğlu’na gönderilerek, biyoekolojisi hakkında bilgiler sağlanmaya çalışılacak" dedi.

kusadasi_h.jpg

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
mustafa özülker
24 Mayıs 2020 Pazar 14:06
14:06
zapta geçirmeye gerek yok, zaten herkes biliyor: Aslan ve balon balıkları zaten kel olan kıyı denizlerimizi bitirecek, kurtuluş yok. Karadenize Batı Atlantikten gelen deniz anaları ile hamsinin yediği planktonlar aynı. Savaşı hamsi kaybetmek üzere, giderek yok olacak Karadenizde. Gamlı baykuş mu diyorsunuz? Keşke yanılsam.
77.12.186.28
mustafa özülker
23 Mayıs 2020 Cumartesi 09:10
09:10
Varsam, iskorpit,trakonya balıkları da zehirli .Ortalığı gazeteci vaveylasına verip halkı korkutmayın. Bu aslan balığı dahil, hiçbiri insanları suyun içinde kovalamaz. Rahat olalım. Öte yandan bu lanet balık elektrikli süpürge gibi yapıp kıyılarımızda balık bırakmayacak,bunlar olta,zıpkın ve ağla da bitirilemeyecek.
77.12.79.54
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim