• BIST 9311.88
  • Altın 4344.503
  • Dolar 38.8487
  • Euro 44.8721
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 28 °C
  • Antalya 29 °C
  • Muğla 25 °C
  • Çanakkale 24 °C

Korkutan rapor: Kıyı kentleri sular altında kalabilir

Korkutan rapor: Kıyı kentleri sular altında kalabilir
Küresel ısınma özellikle kıyı şehirlerinde tehlikeli olmaya başladı. Virginia Deniz Bilimleri Enstitüsü (VIMS) tarafından yayımlanan yeni bir rapor, bazı büyük şehirlerin deniz seviyesinin hızla yükselmesi nedeniyle ciddi risk altında olduğunu ortaya koydu.

Virginia Deniz Bilimleri Enstitüsü (VIMS) tarafından yayımlanan yeni bir rapora göre Los Angeles, San Francisco, San Diego ve Alameda gibi batı kıyısındaki şehirler, 2018 yılından bu yana deniz seviyesinde gözle görülür bir yükseliş yaşıyor. Bu durum, önümüzdeki 25 yıl içinde bu şehirlerin bazı bölümlerinin tamamen sular altında kalmasına yol açabilir.

San Diego En Hızlı Yükselen Şehir

Raporda, deniz seviyesindeki artışın yıllık ortalamasının San Diego’da 2.6 milimetreye ulaştığına dikkat çekildi. Bu oran, ülke ortalamasının oldukça üzerinde. 2050 yılına kadar, bu eğilimin devam etmesi halinde altyapı, ekonomi ve nüfus yoğunluğu bakımından kritik bölgelerde yaygın su baskınları yaşanabilir.

Sadece Doğu Değil, Batı Kıyısı da Riskte

VIMS uzmanları, deniz seviyesinin yükselmesinin yalnızca New York, Boston gibi doğu kıyısı şehirlerini değil, batı yakasındaki metropolleri de benzer ölçekte etkilediğini vurguluyor. Bu da küresel iklim krizinin, ABD genelinde kıyı şehirlerinde benzer tehditler doğurabileceği anlamına geliyor.

18 Milyar Dolarlık Altyapı Riski Altında

Kaliforniya Kamu Politikaları Enstitüsü, deniz seviyesindeki artışın eyalet genelindeki 18 milyar dolarlık altyapı projelerini tehdit ettiğini bildiriyor. Bu yatırımlar arasında köprüler, limanlar, otoyollar ve kamu hizmetlerine dair tesisler yer alıyor.

San Francisco Körfez Bölgesi özelinde ise, 110 milyar dolarlık koruma ve yeniden yapılandırma yatırımı gereksinimine dikkat çekiliyor. Bu miktar, yalnızca kıyı erozyonunu değil, yüksek gelgitlerin ve fırtına dalgalarının yaratacağı kalıcı hasarları da önlemeye yönelik projeleri kapsıyor.

Gecikmeden Önlem Alınmalı

VIMS araştırmacılarına göre, deniz seviyesi artışının hem insan kaynaklı karbon salımı hem de bölgesel okyanus sıcaklıklarındaki değişimlerle doğrudan bağlantısı var. Uzmanlar, bu sürecin hızlanabileceğini ve sahil bölgelerinin zamanla yaşanamaz hale gelebileceğini belirtiyor.

Bu nedenle bilim insanları, yerel yönetimlerin ve federal kurumların deniz yükselmesine karşı altyapı yatırımlarını hızlandırması, yeni kentleşme politikaları oluşturması ve halkı bilinçlendirmesi gerektiğini vurguluyor.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim