• BIST 9010.63
  • Altın 2297.694
  • Dolar 32.3232
  • Euro 35.0564
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 22 °C
  • Muğla 21 °C
  • Çanakkale 21 °C

"Konuşma zamanı bize de gelecek"

"Konuşma zamanı bize de gelecek"
2013 yılının ilk Deniz Ticaret Odası toplantısı dün yapıldı. DTO Yönetim Kurulu Başkanı Kalkavan yaptığı konuşmada mart ayında gerçekleştirilecek olan DTO seçimlerine değindi.

2013 yılının ilk Deniz Ticaret Odası toplantısı dün geniş katılımla gerçekleştirildi. DTO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan yaptığı konuşmada mart ayında gerçekleştirilecek olan DTO seçimlerine değindi ve seçimlerin herkese hayırlı olmasını diledi. Mart ayı içerisinde yapılacak olan DTO seçimler hakkında konuşan Kalkavan, seçimlerin herkese hayırlı olmasını diledi.

Seçimlerde herkesin demokratik olarak aday olma hakkına sahip olduğunu söyleyen Kalkavan, şöyle konuştu:  Önümüzde bir seçim var, öncelikle hayırlı olsun. İsteyen herkes aday olabilir. Burası er meydanı. İsteyen gelecek aday olacak, demokratik olarak herkesin aday olma hakkı var. İsteyen istediği tarafı da tutabilir. Bu kadar net söylüyorum. İsteyen istediği tarafı tutar. Buyurun gelin, hodri meydan. Yeter ki seçim olsun. Konuşma zamanı bize de gelecek, ama daha gelmedi, bekleyin gelecek. Dediğim gibi isteyen istediği tarafı tutabilir. Keşke beyinlerinizi çalıştırıp üretin, keşke sektöre katkı sağlamak için üretin. Seçimin güzel yanı da budur. Yalnız kırmızı çizgilerimiz var, sakın belden aşağı inmeyin. İndiğiniz zaman sektöre zarar verirsiniz. O zaman kavgada kimin yumruk yediği hiç belli olmaz. Adaylara hayırlı olsun diyorum. Seçim 15-30 Mart tarihleri arasında yapılacak. Kim istediği tarafta, neredeyse istediği adayla seçime gelebilir.

Daha sonra akaryakıt kaçakçılığı konularını gündeme getiren Metin Kalkavan, ÖTV’siz akaryakıt defterleri ile ilgili olarak çok büyük kaçakçılık yapıldığını söyledi.

DTO Başkanı Metin Kalkavan, son dönemde yapılan düzenlemeler hakkında katılımcılara bilgiler vererek ÖTV’siz yakıt konusunda sistemin değişeceğini vurguladı.

Armatörün kaçakçı olmadığını ifade eden Kalkavan, şunları dile getirdi; Armatör kaçakçı değildir. Armatör armatördür, kaçakçı kaçakçıdır. ÖTV’siz yakıtta sistem değişecek. Muhtemelen önce vergisini vereceğiz sonra yakıt alacağız. Çünkü bu yolla kaçakçılık işleri yapılmaya başladı. Belli kaçakçılar var, armatörlerin isimleri var, firmaları var yani maalesef bu iş şebeke haline dönüştü. Bu sebepten dolayı bu sitem değişecek gibi görünüyor.

Dünyada doğrudan sektöre destek sağlayan ülkeler olduğunun ifade edilmesi hususuna da değinen Kalkavan, teşvikin armatör veya tersanecinin cebine para koymak olmadığını, teşvikin çalışana verildiğini ve bu nedenle iyi anlaşılması gerektiğini ifade etti.

Son dönemde Kredi Garanti Fonu ve Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu’nda yapılan değişikler hakkında katılımcıları bilgilendiren Kalkavan, BDDK’nın denizcilik kredilerinin süresinde 1 yıllık uzatma yapmasının sektöre katkı sağlayacağını söyledi.

Konuşmasında Osman Atasoy’un teknesi ile dünya denizlerini dolaşarak Antartika’ya Türk bayrağı dikmesinede değinen Kalkavan “ ülke adına yaptığınız muhteşem” dedi.

DTO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan NACE kodlarının kaldırılmasıyla ilgili de şöyle konuştu:

Evet 7 Ocak ta TOBB Başkanı ile istişare toplantısı Ankara'da yapıldı. NACE kodlaması diye gelen kodlama tamamen bitirildi. Bundan sonra herbirinizin firmasının hangi sektörde olduğunu, nerde olduğunun bir kodlaması var. Bu Maliye’de, TÜİK’ de, SGK’ da, odalarda sicilde her yerde bu kodlama artık teke dönüştürüldü.  Dolayısı ile bu çok büyük bir çalışmaydı ve bu bitirildi. Envanter envanter denir ama gerçek envanter çok çalışıyorduk üzerinde odalar birliği olarak gerçek envanter çıkartıldı.

Artık herkesin nerde olduğu düğmeye bastığınızda bir kaç gün içinde bize link gelecek düğmeye bastığımızda herkesin nerede olduğu hangi sektörün alt sektörlerinde bile olduğunu kaç tane ayakkabıcı, kaç tane gemici kaç tane tamir bakımcı ama bunun içinde gemi inşacı ve gemi inşa yan sanayici, boyacı kaynakçı bütün hepsi çıkacak. Dolayısı ile bir tek şu var defalarca uyardık, firmalara defalarca yazdık, bu uyarıları dikkate almayıp, yanlış yere konmuş olabilir ama dedik ki bu yanlışlıklara bakın sizin ana iş kolunuz ne ise gelin müracaat yapın düzeltme yapılsın. Bunu yapan firmalar doğru yerlere gittiler. Bunu yapmayan firmalar yanlış yerdeler.

Bu neyi etkiliyor? Komite seçimleri öyle bazılarının dediği gibi al onu oraya koy falan o devir bitti. Komiteler belli. Herkes belli komiteye gitmek zorunda. Bunu isteseniz de artık oynama şansınız yok. Komiteler kodlarına göre otomatik olarak belli.

Bu işte dahil olmadığı gibi Bakanlık ve Maliye tarafından yapılan çok geniş kapsamlı bir çalışma. Türkiye yıllarca uğraşıyor buna TÜİK. Odalar Birliği olarak çok uğraştık. Çünkü bilinmiyordu. Mesela kaç tane ayakkabı imalatçınız var bilinmiyordu, kaç tane boyacınız var bilinmiyordu. Ama şimdi öyle bir halde yapıldı ki, bi çoğu 1,5 milyon firmadan bi kısmı normal adreslerinde yoktu. Bi kısmı sicillerinden bulundu, bi kısmı tekrar tekrar yazıldı. En son telefonla temas kurularak yeni adreslerine kadar götürülüp, sistemin doğru envanter çıkartılması için büyük bir çalışma yapıldı.
Burada dediğimiz gibi SGK, TÜİK, Maliye, Gümrük Ticaret Bakanlığı Odalar Birliği çok büyük bir çalışma yaptı. Ve gerçek NACE kodlaması çıktı. Ama ben eminim hala bir kısmınız şirketinizde olan şeylerin farkında olmayabilirsiniz. Maalesef bazen gelenlere bakmayıp atlama yapılabilir, ama şunu söyleyeyim artık komiteye gidecek olan, ben iki gün önce CD yi elden aldım, Benim firmalarımın da nerde olduğunu bilmiyorum daha bakmadım. Ama Deniz Ticaret Odasına getirip verdik. Ama ben o CD de 8 bin üyenin nerelerde olduğu tek tek yazıyor. Bir kaç gün içinde link verilecek herhalde web sayfamıza koyacağız” dedi.

Halim Mete’den uyarı

Halim Mete oda üyelik ücretlerini iki yıl üst üste ödemeyenlerin önümüzdeki DTO seçimlerinde oy kullanamayacağını hatırlattı ve “Bildiğini gibi kanunumuz iki yıl üst üste borcunu ödemeyen üyeler askıya alınır ve seçim listesinden düşer diyor. O tip olanların hepsine yazı gönderildi, ayın 25’ine kadar ödeyin diye. Aksi halde o arkadaşlar seçim listelerinden düşer. Siz eğer bu durumdaysanız borcunuzu ödeyiniz, varsa böyle tanıdıklarınız hatırlatınız.” dedi.

Deniz Haber Ajansı - Tarkan BİRİCİK - Hüma SİPAHİOĞLU

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
DENİZ DOSTU
13 Ocak 2013 Pazar 21:34
HAK YEMEMEK
Merhabalar
Denizci arkadaş yeni dto ve yeni kan gerek diyorsunda,bildiğin ve düşündüğün biri var galiba.Fakat sayın metin bey ve daha önceki DTO başkanları iyi bir çalışma yapmamış olsaydı,şu anda senin kafanda olan o başkan adayının başkan olacak yeri olmazdı.Allah dto başkanlarında razı olsun.Çünkü türkiyede türk denizciliğini ve denizcilik sektörünü insanlara iyi bir şekilde aşıladılar.Dünyaya türk denizciliğni tanıttılar.Her işte oldugu gibi bundada yönetilerinin bazen hataları olabilir.Ama her DTO başkanlarından ALLAH razı olsun.Saygılar
92.44.220.75
Denizci
13 Ocak 2013 Pazar 12:37
Sıra bize de gelsin
Sayın Editör,
Gönderdiğimiz yorumlarımızı yayınlamıyorsunuz. Sayın Kalkavan kadar bizlere de konuşma sırası verin, lütfen.
78.189.180.121
Semih Cin
12 Ocak 2013 Cumartesi 16:40
Değişim olmalı
Oda yöneticiliklerinden emekli olunmamalı.Çünkü neredeyse DTO da çoğunluk emekli olmak üzere. Yönetimler değişmeli.Taze kan gerek.
78.187.93.62
yakamoz
12 Ocak 2013 Cumartesi 11:09
Koltuk Sevdası
Sen çok konuştun, az iş yaptın. yeter artık. O koltuk senin babanın malı değil. Sıranı savdın. Görev sırası şimdi başkalarında. O makam, devletten ha bire teşvik, kredi dilenme makamı değil. Kendi yağınla kavrulmayı öğreneceksin.
78.189.180.121
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim