• BIST 9645.02
  • Altın 2416.205
  • Dolar 32.5833
  • Euro 34.8133
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 25 °C
  • İzmir 29 °C
  • Antalya 26 °C
  • Muğla 24 °C
  • Çanakkale 17 °C

Komşudan Akdeniz'e provakosyon gemisi

Komşudan Akdeniz'e provakosyon gemisi
Akdeniz ve Ege'de petrol ve doğalgaz aramaya karar veren Yunanistan, bir araştırma gemisini de bölgeye gönderdi

Yunanistan'ın, ekonomik krizden çıkış için, Avrupa Birliği'nin de desteğiyle Akdeniz ve Ege'de petrol ve doğalgaz aramayı planladığı iddia edildi.

Yunan basını, Atina'nın, Başbakan Antonis Samaras'ın onayıyla Yunan kıta sahanlığı ve münhasır ekonomik bölgelerinin (MEB) dış sınırlarını deklare etmek için Birleşmiş Milletlere başvuruda bulunma girişiminin, bu konudaki çalışmalara zemin hazırlamak için planlandığını ileri sürdü.

Atina'nın bu kararında, İyon Denizi'nde ve Girit Adası'nın güneyinde hidrokarbon araştırmaları yapan Norveç PGS şirketine ait sismik gemisinin bugüne kadar olan çalışmalarının sonuçlarının da etkili olduğu belirtilen haberlerde, Yunanistan'ın bu hareketinin, AB tarafından da desteklendiği öne sürüldü.

Haberlerde, kısa bir süre önce Avrupa Parlamentosu tarafından hazırlanan AB'nin enerji ihtiyacıyla ilgili 2050 yılına kadar olan yol haritasını içeren bir ön raporda, üye ülkelerin kendi MEB'lerinde hidrokarbon araştırmaları sırasında diğer ülkelerle olası anlaşmazlıklara karşı AB'nin açık tavır alması gerektiğinin kaydedildiği belirtildi.

Basın haberlerine göre, Avrupa Parlamentosu Yunan milletvekili Niki Cavella tarafından kaleme alınan raporda, Akdeniz ve Kuzey Buz Denizi'nde tespit edilmesi beklenen yeni bulguların, AB'nin enerji konusunda dışa olan bağımlılığının azalmasında belirleyici olacağı ifade edilerek, "hidrokarbon araştırmaları sırasında üçüncü ülkelerle olası anlaşmazlıklar durumunda AB'nin yüksek siyasi bir profil sergilemesi gerektiği" kaydedildi.

Avrupa Parlamentosu'nun Sanayi ve Enerji Araştırma Komitesi'nce hazırlanan raporla, AB'nin, Akdeniz'deki petrol yataklarına olan ilgisini ilk kez resmileştirdiği ileri sürülen haberlerde, "Ege'de petrol kokusu alan AB'nin, bu konudaki tutumunun daha çok kendi çıkarlarını güvence altına almaya yönelik olduğu, ancak, buna rağmen Yunanistan'a da Türkiye ile olan sorunlara rağmen bu konuda özlü yardımda bulunacağı" değerlendirmesinde bulunuldu.

NORVEÇ SİSMİK GEMİSİ AKDENİZ'DE

Bu arada, İyon Denizi'nde ve Girit Adası'nın güneyinde hidrokarbon araştırma çalışmaları başlatan Norveç PGS şirketine ait "Nordic Explorer" isimli sismik gemisinin, İyon Denizi'ndeki araştırmalarını tamamlayarak Akdeniz'e hareket ettiği bildirildi.

Son kez, "Romulus" ve "Thor Chaser" isimli yardımcı gemilerle birlikte Girit Adası'nın güneyindeki Gaudos Adası yakınlarında seyreden "Nordic Explorer"ın doğu istikametine hareket ettiği belirtildi.

Yunan basınında daha önce çıkan haberlerde, Atina hükümetinin, Yunan Deniz Kuvvetleri Hidrografi Dairesi'nin hazırladığı, Ege'de kendi kıta sahanlığı ve MEB sınırlarıyla ilgili koordinatlar içeren bir deklarasyonu, gelecekte doğalgaz ve petrol araştırmalarına zemin oluşturması için, BM'ye sunmayı planladığı iddia edilmişti.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim