• BIST 9184.82
  • Altın 2970.873
  • Dolar 34.3531
  • Euro 37.0006
  • İstanbul 11 °C
  • Ankara -1 °C
  • İzmir 12 °C
  • Antalya 16 °C
  • Muğla 8 °C
  • Çanakkale 12 °C

Komşu ülkeler Karadeniz için toplandı

Komşu ülkeler Karadeniz için toplandı
Karadeniz’e komşu ülkeler, ortak sorunlarının belirlendiği ve çözüm yollarının arandığı balıkçılık projesinde buluştu.

Karadeniz’e komşu ülkeler, ortak sorunlarının belirlendiği ve çözüm yollarının arandığı balıkçılık projesinde buluştu. Türkiye, Ukrayna, Romanya ve Bulgaristan’ın iştirak ettiği Karadeniz Sınır Ötesi İşbirliği Programı, Avrupa Birliği tarafından destekleniyor.

Yılsonunda bitecek projeye ile ilgili bilgi veren Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. İlhan Aydın, "Karadeniz’deki ülkeler arasında araştırma kapasitesinin standart hale getirilmesi için çalışıyoruz. 8’i yerli 3’ü yabancı, 11 araştırmacının katıldığı iki günlük eğitimin ikinci günü denize açılarak uygulama yaptık. Amacımız, genç araştırmacıların ülkemizde yapılan balıkçılık araştırmalarını yakından görmelerini sağlamak. Su ürünleri alanında uygulanan yöntemler hakkında bilgi alış verişinde bulunmak. Bunun için eğitimlerimizi önce teorik, ardından denizde uygulamalı olarak yapıyoruz." dedi.

Merkezi Trabzon’da bulunun Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü’nde verilen eğitimler sonra denize açılan ekip, plankton çekimi uygulamasına da katıldı. Plankton çekimi ile ilgili bilgi veren Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Aydın, "Balık yumurtası, larvası, bitkisel ve hayvansal mikroskobik canlı, jelimsi organizmaların denizdeki miktar, dağılımını belirlemek için gelişmiş cihazlarla denizden numuneler, yani planktonlar alıyoruz. Denizin belli derinliklerinden elde ettiğimiz bu planktonlar laboratuar incelemesi sonucu bize canlıların gelişimi ve yaşamı ile ilgili bilgiler veriyor. Deniz suyunun fiziksel ve kimyasal özelliklerini ölçen cihazlar sayesinde balıkların yumurtlama zamanı, çevresel faktörler incelenmiş oluyoruz. Mesela şu an çekimini yaptığımız planktonlar ile ekonomik değeri yüksek olan hamsi ve istavrit gibi balıkların üreme ve miktarını tahmin için yapıyoruz. Plankton çekimi uygulamasını yabancı araştırmacılara da uygulamalı olarak görme imkanı sunduk." şeklinde konuştu.

Karadeniz Balıkçılığının Sürdürülebilir Yönetiminin Destekleyecek Bölgesel Kapasitenin Güçlendirilmesi Projesi'nin lideri Romanya’daki Ulusal Deniz Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (NIMRD), Bulgaristan’dan Balıkçılık Kaynakları Enstitüsü (IFR), Bulgaristan Bilim Akademisi Oşinografi Enstitüsü (IOBAS), Ukrayna’dan Güney Deniz Balıkçılığı ve Oşinografi Enstitüsü (YugNIRA) ve Türkiye’den Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü (SUMAE) ile KTÜ Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi.

Proje kapsamında Bulgaristan, Romanya ve Türkiye de çeşitli aktiviteler gerçekleştirilmişti. Aktivite kapsamında SUMAE’ye ait SÜRAT ARAŞTIRMA–1 gemisi ile deniz seferleri gerçekleştirildi. Katılımcılara balık yumurta ve larva örneklemesi, deniz suyunun fiziksel ve kimyasal parametrelerinin ölçülmesi, trol operasyonu uygulamalı olarak gösterildi. Proje yıl sonunda sona erecek.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim