• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 15 °C
  • Antalya 16 °C
  • Muğla 13 °C
  • Çanakkale 12 °C

Kocaeli Valiliği, TÜPRAŞ'ın tanklarından numune alınmasına karar verdi

Kocaeli Valiliği, TÜPRAŞ'ın tanklarından numune alınmasına karar verdi
Kocaeli Valiliği, 12 Ocak 2017 tarihinde Poliport kara tanklarından denize sızan yakıt nedeniyle İzmit Körfezi'nde meydana gelen deniz kirliliğiyle ilgili olarak Tüpraş'ın kara tanklarından da numune alınmasına karar verdi.

12 Ocak 2017 tarihinde Poliport Limanı kara tanklarından sızan CST700 tipi fuel oil, İzmit Körfezi'nde deniz kirliliğine neden olurken, canlı deniz hayatını da tehdit eder boyuta ulaştı.

Diğer taraftan 13 Ocak 2017 tarihinde Poliport Limanı'na 15 mil uzakta olan EVYAPPORT, Tüpraş, DP World Yarımca ve Harikalar Plajı'nın da içinde bulunduğu 28 bölgede ortaya çıkan CST1600 tipi yakıtın, deniz kirliliği tespit edilmesi ve onlarca deniz kuşunun telef olması "İzmit Körfezi'nin doğusunda başka bir tesiste veya gemi kaynaklı yakıt sızıntı mı var?" sorusunu akla getirdi.

İkinci seviye deniz kirliliği nedeniyle kanun gereği Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu Başkanlığı'nda Koordine edilen Kriz Masası, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü marifetiyle deniz kirliliği oluşan bölgelerden numune alınarak TÜBİTAK'a gönderilmesini kararlaştırdı.

Ancak Kocaeli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, deniz kirliliği oluşan, 3 deniz alanından numune aldığı, başta ilk sızıntının olduğu Poliport Kara Tankları olmak üzere, Körfez'de yer alan Petrol İşleme Tesislerinden numune almadığı ortaya çıktı.

Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu Başkanlığı'nda biraraya gelen ve Deniz ve İç Sular Düzenleme Genel Müdürü Hızırreis Deniz'in de katıldığı toplantıda, ilk petrol sızıntısının ortaya çıktığı Poliport Limanı Kara Tankları olmak üzere, Solventaş ve TÜPRAŞ'ın da içinde bulunduğu petrol işleme tesislerinde bulunan kara tanklarından numune alınması ve bu numunelerin TÜBİTAK'a gönderilmesi için, Kocaeli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü görevlendirildi.

SORUMLU ÇEVRE YATIYOR! GÖREVLİ LİMAN ÇALIŞIYOR!

Geçen ay İzmir Çeşme açıklarında karaya oturarak deniz kirliliğine neden olan M/V LADY TUNA deniz kazasından yaklaşık 20 gün sonra İzmit Körfezi'nde ortaya çıkan ikinci seviye deniz kirliliği nedeniyle, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın performansı sorgulanmaya başlandı.

İkinci Seviye Deniz Kirliliği, kanun gereği İl Valileri Koordinasyonu'nda Çevre ve Şehircilik Bakanlığının sorumluluğunda olmasına rağmen, iki deniz kazasında da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerinin ortalarda gözükmemesi dikkat çekerken, her iki deniz kazasında Liman Başkanlıklarının performansı göz doldurdu.

Haber: Recep CANPOLAT / Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
insaflı kaptan
17 Ocak 2017 Salı 23:02
23:02
Çevre bakanlığını sorgularken acaba gerekli seyyar laboratuvar'ı olan kaçtane tekne ve bu teknelerde analiz yapacak uzman bulunuyor ona bakmak lazım.Çevre Bakanlığı yalnızca kara tesislerinde (Fabrika,tersane vs) denetim yapmakta başarılı ama deniz kirliliği alanında tecrübe ve kapasitesinin eksik olduğu kanaatindeyim. Bu yüzden ortalıkta gözükmemekteler.Liman Başkanlıkları,sahil güvenlik , Kıyı Emniyet ,Belediyeler (çevre koruma birimleri) ve STÖ leri daha aktif durumdalar zira konuya daha vakıflar galiba.
24.133.162.194
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim