• BIST 9079.97
  • Altın 2309.209
  • Dolar 32.3485
  • Euro 35.0814
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 16 °C
  • Muğla 14 °C
  • Çanakkale 16 °C

Kızkalesi'nde kanalizyon denize!

Kızkalesi'nde kanalizyon denize!
Kızkalesi ve Akkum’da ortaya çıkan kirlilik yöre halkı ve tatilcileri isyan ettirdi.Belediye Başkanı Kale arıtma tesisinin bürokrasiye takıldığını söyledi.
Mersin'in önemli turizm yöreleri arasında yer alan, yabancı turistlerin de gözdesi Kızkalesi Beldesi’nde kanalizasyon sularının denize karışmasının şoku yaşanıyor. Tatilciler, beldenin yanındaki Akkum sahilinden denize pis su karışmasından rahatsız olurken, Kızkalesi Belediye Başkanı Necati Kale, bürokratik engeller nedeniyle yer tahsisi yapılmadığı için arıtma tesisi yaptıramadıklarını söyledi.

Yaz aylarında yerli ve yabancı turistlerin akınına uğrayıp, nüfusu 70 bini bulan, özellikle Alman ve Hollandalı turistlerin ilgi gösterdiği Mersin’in Silifke İlçesi’ne bağlı Kızkalesi Beldesi’ndeki yazlık siteler, oteller ve işyerlerinin atık suları, beldeye 800 metre uzaklıktaki Yükseksin mevkiindeki üstü açık havuza motopompla çıkarılıyor. Atık sular bu havuzda dinlendirildikten sonra 12 yıl önce tespit edilen, dipsiz bir kuyuya aktarılıyor. Yıllardır yapılan uygulamada bu yıl sorun yaşandı. Dipsiz kuyuya aktarılan kanalizasyon suları, yeraltından kaynak suya karışıp, buradan da denize dökülünce çevre felaketine yol açtı.

Pis su, kaynak su aracılığıyla denize taşınıp, Kızkalesi’ne komşu Akkum Plajı’ndan denize karıştı. Çevre felaketi olarak nitelendirilen bu durum Kızkalesi Beldesi’ndeki tatilcilerle, bitişiğindeki Akkum sahillerinde tatil yapanları olumsuz etkiledi. Kanalizasyon atıkları nedeniyle deniz suyu kirlenirken, çevreye de pis koku yayılmaya başladı.

Mersin’in en önemli plajları arasında gösterilen Kızkalesi ve Akkum’da ortaya çıkan kirlilik yöre halkı ve tatilcileri isyan ettirdi. Bölgede oturan vatandaşlar ve tatilciler, kanalizasyonun denize döküldüğü yerde toplanıp, eylem yaptı, yetkilileri önlem almaya çağırdı. Belde sakinlerinden eski muhtar Ali Güzlük, olayın bölge turizmini olumsuz etkileyeceğini dile getirerek, “Mantığın kabul etmeyeceği bir durumdayız. Kaynak su ile birlikte kanalizasyon suları denize karışıyor. Gündüz denize giremiyoruz, geceleri etrafı pis kokular sarıyor. Denize giren hasta oluyor. Bu soruna acilen bir çözüm bulunmalıdır. Ülkemizin dört bir yanından ve dünyanın bir çok bölgesinden turistler bölgeye geliyor. Acilen arıtma tesisi kurularak faaliyete geçmelidir. Lağım sularının doğrudan denize akıtılması kabul edilemez” dedi.

Kızkalesi  Belediye Başkanı Necati Kale, sorunun büyük boyutu olduğunu kabul ederek, şunları söyledi: “Yaklaşık 12 yıldır kanalizasyon atıklarını beldenin üst kesimlerinde dağlık bir alanda havuzda toplayıp, daha sonra dipsiz kuyuya veriyoruz. Çünkü, arıtma tesisimiz yok. 2 yıldır arıtma tesisi yapmak için büyük çaba içindeyim. Bürokratik engellerden dolayı yer tahsisi yaptıramadık. Yer tahsisi yapılsa hemen ihaleye çıkacağız, arıtma tesisini inşa edeceğiz. Bu sorunun çözümü arıtma tesisi ile mümkün. Arıtma tesisi için hazineye ait bir yer belirledik, tahsis talebinde bulunduk. Ancak, bir türlü belediyeye arıtma tesisi için tahsisini yaptıramadık. Bürokrasiyi aşamıyoruz. Arıtma tesisi yaptırmak için her şey yapmaya hazırız, beldemizin zarar görmemesi için ceketimi bile satmaya hazırım.”
DenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim