• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 18 °C
  • Muğla 14 °C
  • Çanakkale 12 °C

Kılavuzluk Römorkör Hizmetleri TBMM gündemine taşındı. CHP Soru Önergesi verdi

Kılavuzluk Römorkör Hizmetleri TBMM gündemine taşındı. CHP Soru Önergesi verdi
CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan'ın cevaplaması istemiyle Kılavuzluk ve Römorkör Hizmetleriyle ilgili "Soru Önergesi" verdi.

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Türk Boğazları’nda kılavuzluk ve römorkörcülük hizmetlerinin özel şirketlere devredileceğine ve özel kılavuzluk şirketlerine ayrılacalık tanınmasıyla ilgili ilişkin Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’ın cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, yürütülen kılavuzluk ve römorkörcülük hizmetlerinin özel şirketlere devredileceğine ilişkin son günlerde ortaya atılan iddialara yönelik Bakan Turhan’ın bu iddialara açıklık getirmesini istedi.

Aynı soru önergesinde eski Danıştay Üyesi Ali Kurumahmut'un Bakanlıkta görevlendirilmesini, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Hamdi Safi'nin ortak olduğu Anadolu Kılavuzluk A.Ş'ye sağlanan imtiyazlar, soru önergesinde yer aldı.

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş'ın, verdiği soru önergesinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan'ın 20 adet soruyu cevaplamasını istedi. 

“1) Şimdiye kadar doğru bir şekilde Boğazlar’da ve limanlarda işlemekte olan kılavuzluk ve römorkörcülük sistemini tamamen bozacak, ulusal güvenliğimizi tehdit edebilecek ve belli çevrelere kaynak aktarımına neden olabilecek şekilde 4 ayda 2 yönetmelik, 2 genelge ve 2 tamim değişikliği yapılmasının nedeni nedir?

2) Cumhurbaşkanlığı tarafından Bakanlığınıza Türk Boğazları’nın özelleştirileceği ve bu konuda yasal çalışma yapılması yönünde bir talimat iletilmiş midir?

3) 31 Aralık 2018 tarihinde Resmi Gazete’de  yayınlanan yönetmelik  değişikliğinden sonra Anadolu Kılavuz A.Ş.’nin (ANKAŞ) 08.01.2019 tarihinde kurulması, bu şirketin DEKAŞ’la ortaklık yapması, DEKAŞ’ın 13.02.2019 tarihindeki tamim değişikliği yapılır yapılmaz, 32 kılavuz kaptanı alması rastlantı ile açılabilecek bir durum mudur? Yoksa bu yönetmelik  değişikliği Anadolu Kılavuz A.Ş. için mi yapılmıştır?

4) Denizcilik kamuoyunda söz konusu yönetmenliği Anadolu Kılavuz Anonim Şirketi hissedarı olan ve iktidara yakın Hamdi Safi isimli kişinin talep ve yönlendirmeleriyle hazırlandığı iddiaları yazılmakta ve söylemektedir. Bu iddialar doğru mudur?

5) Dış cepte işiyle uğraşan, denizcilik sektörü ile ilgili olmayan ve bu sektörde hiçbir yatırımı bulunmayan Hamdi Safi’nin %40 hisse ve %75 kar payı ile kurduğu ANKAŞ firması, 20 yıllığına İzmit ve İskenderun körfezlerinde hizmet izni almış mıdır?

6) Bakanlıkta bu konu ile ilgili tüm sürecin yürütülmesi ve bürokraside bir sorun yaşanmaması için üç genel müdürün görevden alınarak (Kıyı Emniyet Genel Müdürü’nün, Deniz Ticareti Genel Müdürü, Deniz ve İçsular Düzenlememe Genel Müdürü’nün) yerlerinin değiştirildiği  iddiaları doğru mudur?

7) Kıyı Emniyeti Müdürü Hızır Reis Deniz’in görevinden alınmasının bu sürece tepki göstermesinden kaynaklandığı iddiası doğru mudur?

8) Eski yönetmelikte kılavuzluk ve römorkörcülük hizmetleri birlikte yürütülür iken yeni yönetmelikle kılavuzluk ve römorkörcülük  ayrılarak farklı şirketlere verebilmesinin sebebi nedir?

9) Bakanlığınız tarafından 31 Aralık 2018 tarihinde 30642 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelik çerçevesinde kılavuzluk veeya römorkörculük hizmeti vermek üzere yetkilendirilmiş bir şirket ya da şirketler var mıdır? Bu yetkilendirme için ihale yapılmış mıdır? Eğer ihale yapılmadan yetkilendirme yapıldı ise sebebi nedir?

Varsa bu şirketşirketler hangileridir? Bu şirketlerin arasında Anadolu Kılavuz Anonim Şirketi var mıdır? Varsa bu şirket, hangi iş için nerelerde yetkilendirilmiştir?

10) 11.02.2019 tarihli tamim ile ülke genelinde teşkilatların yeni lisans başvurusu yapma hazırlığı içinde olduğu bir süreçte haksız fiil olması için yasaklanan kamu ve özel teşkilatlar arası kılavuz kaptan transferi 13.02.2019 tarihinde neden sadece özel teşkilatlar bakımından yasak olmaktan çıkarılmıştır?

11) Kamu ve özel teşkilatların tümünün bu hizmetleri “Kamu adına kolluk hizmeti” olarak yaptığı yönetmelikte belirtilmemiş midir?

12) 14 Mart 2019 tarih, 30714 satılı Kılavuzluk ve Römorkörcülük Hizmetleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile getirilen bir hizmet bölgesinde hem kılavuzluk-römorkör hizmetlerinden birini yürütebilme hem de acentelik faaliyetlerinin sürdürebilmenin yolu Marine Römorkör firması için mi yapılmıştır?

13) Kılavuzluk ve Römorkörcülük Hizmetleri Yönetmeliğinin 17’inci maddesinin gereğince şirket ortakları ve 1’inci derece yakınları başka biz kılavuzluk veeya römorkör teşkilatında şirket ortakları olamaz ve görev alamaz denilmiş olup tersaneler ve geri dönüşüm tesisleri bu maddeden istisna tutulmuştur. Ancak Sanmar, Güneymar ve Marine Römorkör şirketleri gibi bu kurala uymayan firmalara faaliyet lisansı verilmesinin nedeni nedir? Bu firmalarda verilen izinlerin yasal dayanağı nedir?

14) Yönetmeliğin 11. Maddesinin 2. Fıkrasında bir hizmet sahası içinde tek bir kılavuzluk kuruluşuna hizmet izni verilir. Bu kuruluş aynı hizmet sahasında römorkörcülük hizmeti veremez denilmiştir. Tersane Bölgeleri ve Gemi Dönüşüm tesisleri, tekil limanlar ile özelleştirme sonucu imtiyaz hakkı elde eden liman işletmeleri bu maddeden istisna tutulmuştur. Yapılan işin gerekleri ve mahiyeti aynı olmasına rağmen  bu bölgeler için çifte standart uygulanmasının sebebi nedir?

15) Kılavuzluk ve Römorkör Hizmetlerinde genelge ile açıklanan sahalar için römorkör kısmına asgari ve ek yeterlilikler belirlenerek duyurulmuştur. Ancak kılavuzluk bölümünde  hiçbir kriter belirtilmeden hizmet başvuruları  alınmış ve alelacele hizmet izinleri verilmiştir. Bunun sebebi nedir? Kılavuzluk hizmet dağılımları gerçekleştirilirken hangi kriterlere göre tercih yapılmıştır?

16) Ambarlı Bölgesi’nin gemi trafiği, yük tonajları İskenderun Bölgesi’nin yaklaşık iki katıdır. Buna rağmen Ambarlı Bölgesi’ne tek teşkilat, İskenderun Bölgesi’ne iki teşkilat görevlendirilmiştir. Römorkör hizmetlerinde belirleten sahalarda görev yapacak azami teşkilat sayıları neye göre belirlenmiştir? Yönetmelikle belirlenen sahalarında görev alacak teşkilatlara ilişkin kriterlere uyulmuş mudur?

17) Yönetmelik kapsamında faaliyet lisansları ve hizmet izinleri dağıtılma süreci öncesinde Ulaştırma Bakanlığı Müdürlükleri bünyesinde görev yerlerinin değiştirilmesi tesadüf müdür? Faaliyet Lisansları ve hizmet izinlerinin dağıtılması için bir komisyon kurulması, bu komisyon için belirlenen üyelerin kısa sürede tekrar değiştirilmesindeki gerekçe nedir? Komisyon üyeleri hangi kriterler çerçevesinde kim tarafından belirlenmiştir?

18) Özel başdanışmanınız olarak atanmış, Danıştay eski Üyesi Ali Kurumahmut’un Ulaştırma Bakanlığı çatısı altında yayımlanan mevzuat, yönetmelik, genelge gibi çalışmaları bizzat kendisinin yaptığı ve tüm bunları kimseden görüş almadan gerçekleştirdiği doğru mudur? Ali Kurumahmut’a bu yetkiler kimler tarafından verilmiştir?

19) Bugüne kadar bir kamu kurumu olan Kıyı Emniyet Genel Müdürlüğü’nce yürütülen Boğazlar’daki kılavuzluk ve römorkörcülük  hizmetlerini özel şirketlere devretmeyi planlıyor musunuz?

20) Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nün ana statüsünde kılavuzluk hizmetlerinin tekel olarak yapılacağına dair ve hizmet alımı yapılmayacağını  içeren bir statü değişikliği yapmaya planlıyor musunuz?”

ekran_tbmm_1-002.jpg

ekran_tbmm_2-002.jpgekran_tbmm_3-002.jpgekran_tbmm_4-002.jpgekran_tbmm_5-002.jpg

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim