• BIST 9794.74
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 24 °C
  • Antalya 27 °C
  • Muğla 22 °C
  • Çanakkale 21 °C

Kılavuz kaptanlar için uygulama geliştirildi

Kılavuz kaptanlar için uygulama geliştirildi
Kılavuz Kaptan Baykal Yaylalı'nın hayata geçirdiği Bollard Pull Calculator (BPC) adlı uygulama, zor anlarda kılavuz kaptanların yardımına koşuyor. Uygulama, kılavuz kaptanlar için tüm değişkenleri hesaplıyor.

İTÜ Denizcilik Fakültesi Güverte 1993 mezunu olan ve 12 yıl açık denizde çalıştıktan sonra halen Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü İzmir Alsancak Kılavuz İstasyonu’nda kılavuz kaptan olarak görev yapan Kılavuz Kaptan Baykal Yaylalı’nın hayata geçirdiği Bollard Pull Calculator (BPC) adlı uygulama, zor anlarda kılavuz kaptanların ihtiyaç duyacağı römorkör gücü ve adedini saniyeler içinde hesaplıyor.

Akıllı telefonlar ve tabletler için tüm dünyadan kılavuz kaptanların kullanımına sunulan İngilizce uygulama birkaç gün içinde İsviçre’den Portekiz’e; Güney Afrika’dan Norveç’e kadar 15 ülkeden kullanıcı tarafından 100’den fazla defa indirildi.

Kılavuz kaptanların değişken hava şartları altında ihtiyaç duyulacak ilave römorkör güç ve adedini belirlenmesinin genellikle mesleki deneyimlerimize göre şekillendiğini belirten Yaylalı, “Ancak bir şeyler ters gittiğinde, devreye gerecek olan mahkemeler ve avukatlar, ivedilikle sorularını yöneltmeye başlayacak. Römorkör gücü ve römorkör sayısı açısından gerçekten neyin gerekli olduğunu hesaplamak için bir dizi araç ve argümanlar kullanacaklar. Ayrıca, bunu yaparken zaman avantajına da sahipler” dedi. Gerçekte kılavuz kaptanın o an karar vermek için çok zamanı olmadığını belirten Yaylalı, “Gemi üzerindeyken bu teorik ve aritmetik hesaplamaları yapmak oldukça güç. Hava koşulları ne kadar aşırı olursa değerlendirmelerde hata payı artabiliyor ve çalışma şartlarının zorlu olması sebebiyle kullanılan römorkörlerin de çeki gücünde düşme riski büyüyebiliyor” diye konuştu.

TÜM DEĞİŞKENLERİ HESAPLIYOR

Bollard Pull Calculator’ın (BPC) gemiler için gerekli toplam römorkör gücünü, çeşitli rüzgar, akıntı ve dalgalı koşullarda yaklaşık olarak hesaplayan ve ihtiyaç duyulan römorkör gücü ile adedinin minimum sürede belirlenmesini hedeflediğine dikkat çeken Yaylalı, bu uygulamanın bir kılavuz kaptanın ya da gemi kaptanının gemi üzerinde veya manevra esnasında, değişken hava koşulları altında ihtiyaç duyabileceği ilave römorkör gücü ve adedini mobil iletişim cihazı üzerinden hızlı ve pratik bir şekilde hesaplamasına yardımcı olacağını söyledi.

Yaylalı, çalışmanın temelinde Kapt. Henk Hensen’in “TUG USE IN PORT” kitabında yer alan hesaplama yöntemleri ile doğrusal ve doğrusal olmayan regresyonların formüllerini dijitalize ederek mobil hale getirdiklerini söyledi. Hensen’in aynı zamanda projeye danışmanlık da yaptığını dile getiren Yaylalı, uygulama verilerinin, bilimsel makale ve çalışmalarda yer alan örneklemelerle ve HUGHES, SIGTTO ve BS 6349-1 gibi farklı yöntemlerle kıyaslanarak iki yılın ardından kabul edilen değerler ile örtüştüğü gördüklerini söyledi.

TÜRKİYE DENİZCİLİK İŞLETMELERİ'Nİ UNUTMADI

Yaylalı, uygulamanın açılışında Türkiye Denizcilik İşletmeleri’nin (TDİ) logosuna yer vererek, Türkiye’de birçok denizcinin yetişmesini sağlayan kurumu ve temsil ettiği değerleri uluslararası bir uygulamada onurlandırmak istediğini ifade etti.

bollard_pull_calculator_5-001.jpgbollard_pull_calculator_4.jpg

*Kaptan Baykal Yaylalı

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Kpt. Ömer ÖZCAN
20 Şubat 2020 Perşembe 10:18
10:18
Kardeşim benim başarılarının devamını dilerim.
212.174.131.15
cengiz kaptan
19 Şubat 2020 Çarşamba 22:06
22:06
Baykal kardeşim seni yürekten kutluyorum.zira bu ülkede hala 16 tonluk romorkörden iş bekleyen bürokratik bir yapı hala mevcudiyetini sürdürmektedir.
78.190.231.72
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim