• BIST 9530.47
  • Altın 2476.698
  • Dolar 32.4951
  • Euro 34.7852
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 14 °C
  • Çanakkale 19 °C

Kaza yapan deniz otobüsü bakıma alındı

Kaza yapan deniz otobüsü bakıma alındı
İstanbul Boğazı'nda dün Kız Kulesi açıklarında yük gemisiyle çarpışan İDO'ya ait deniz otobüsünde yapılan incelemeler tamamlandı. Deniz otobüsü Tuzla'da bakıma alındı.

İstanbul Boğazı'nda dün Kız Kulesi açıklarında yük gemisiyle çarpışan İDO'ya ait deniz otobüsünde yapılan incelemeler tamamlandı. İstanbul Boğazı'nda dün Kız Kulesi açıklarında yük gemisiyle çarpışan İDO'ya ait deniz otobüsünde yapılan incelemeler tamamlandı. Deniz otobüsü Tuzla'da bakıma alındı.

Dün akşam saatlerinde  meydana gelen kazanın ardından Yeditepe isimli deniz otobüsü Kabataş İskelesi'ne çekildi. Deniz otobüsünün hasar gören kısmı polis tarafından güvenlik bandı ile çevrelendi. Sabah saatlerinde yapılan incelemelerin tamamlanmasının ardından deniz otobüsü Kabataş İskelesi'nden ayrıldı. Deniz otobüsünün Tuzla'da bakıma alındığı öğrenildi.

Gemi arkadan çarptı

Kaza dün saat 19:10 sıralarında İstanbul Boğazı Kız Kulesi açıklarında meydana gelmişti. Bostancı-Kabataş seferini yapan ve içinde 33 yolcusu bulunan Yeditepe 1 isimli deniz otobüsüne yük gemisi arkadan çarptı. Kazada 9 kişi yaralandı, mucize eseri can kaybı olmadı. Mucize çünkü, deniz otobüsünde çok az yolcu vardı. Bu yüzden yaşanan panikte yolcular kapılara yöneldi ama az kişi olduğu için izdiham olmadı. Bir başka mucize ise ağır yaralının olmamasıydı. Çünkü az sayıda yolcu olduğu için herkes tek tek deniz otobüsünün çeşitli yerlerinde oturuyordu. Bu nedenle hafif yaralanmalar oldu.

Kazada 1'i İDO personeli toplam 5 kişi yaralandı. Deniz otobüsü kendi imkanıyla Kabataş İskelesi'ne geldi. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda ambulans ve itfaiye ekibi sevk edildi. Yaralılara ilk müdahalesi olay yerine gelen ambulanslarda yapıldı. Yaralılardan Erdem Mercan, Havva Ebru Geçer, Aslıhan Turanlı Şişli Eğtim ve Araştırma Hastanesi ile Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi'ne Hüseyin Küçükkaraca ile Yaşar Akdoğan, Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılarak tedavi altına alındı.Yaralıların tedavisi hastanelerde devam ediyor. Kaza sonrası Kabataş İskelesi'ne gelen deniz otobüsündeki incelemeler devam ediyor.

YOLCULAR OTOBÜSLE GÖNDERİLDİ

Öte yandan kaza nedeniyle 21.45 Kabataş-Mudanya deniz seferi iptal edildiği için Kabataş Terminali’nde bekleyen yolcular Bayrampaşa Otogarı’na götürülerek Bursa’ya otobüslerle gönderildi.

KAZAYLA İLGİLİ AÇIKLAMA

Kaza sonrası olay yerine gelen Deniz Otobüsleri Operasyon biriminde görevli Kaptan Sercan Karabıyık açıklama yaptı. Karabıyık, "Saat 19.00 itibariyle Bostancı'dan kalkan Yeditepe-1 adlı gemimiz, Kabataş istikametine ilerlerken Kız Kulesi önlerinde ticari gemiyle temasta bulunmuştur. Geminin sancak arkasındaki temastan sonra şu anda herhangi bir sıkıntı yok. Kendi imkanlarıyla kıyıya yanaşan gemide su alma durumu da yok. Gerekli incelemeler şu anda devam etmekte. Seyir incelemesi yapılacak. İncelemeden sonra bunun bilgisi sizinle paylaşılır. Kuru yük gemisi demir bölgesine çekilmiş olup. Liman Başkanlığı tarafından inceleniyor" diye konuştu.

İDO'dan açıklama

Öte yandan İDO dün akşam yaşanan kazayla ilgili bir basın açıklaması yaptı. İşte İDO'nun yaptığı o açıklama:

"Belize bandıralı Amur2521 adlı kuru yük gemisi ile Yeditepe 1 isimli deniz otobüsümüz arasında dün saat 19:10’da yaşanan kazanın ardından yetkili makamlarla derhal bağlantıya geçilmiş ve acil durum planı başarıyla uygulanmıştır.

Kazanın ardından gemimizin bir refakatçi gemi eşliğinde Kabataş İskelesi’ne yanaştırılması sağlanmış ve gerekli güvenlik önlemlerinin alınmasının ardından yolcularımız acil durum tahliye planına uygun şekilde karaya çıkarılmıştır. Hasar gören Yeditepe 1 gemimiz bugün itibarıyla Tuzla Askeri Tersanesi’ne kendi imkanlarıyla seyir yaparak yanaşmıştır.

Kazada yaralanan yolcularımız ivedilikle tam donanımlı sağlık merkezlerine ulaştırılmış ve tedavilerine başlanmıştır. İDO yöneticileri yaralanan yolcularımıza tedavileri boyunca eşlik etmekte ve yaralıların tüm tedavi giderleri kurumumuzca karşılanmaktadır. Son durumda yolcularımızdan Özlem Gelegen’in Şişli Etfal Hastanesi’nde, Nihan Erikliökten ve Erhan Erikliökten’in International Hospital’de, personelimiz Hüseyin Küçükkaraca’nın ise Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi’nde tedavileri devam etmektedir. Hiçbir yolcumuzun hayati tehlikesi bulunmamaktadır.

Kazaya ilişkin teknik inceleme başlatılmış olup, adli ve idari makamların konuyla ilgili çalışmaları devam etmektedir. İDO olarak biz de kurumsal incelememizi başlatmış bulunmaktayız. Söz konusu değerlendirmelerin tamamlanmasının ardından kazanın içeriği ile ilgili net bilgileri kamuoyu ile paylaşacağız.

İDO Genel Müdürü Ahmet Paksoy dün yaşanan kazayla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

“Olayın gerçekleştiği andan itibaren seferber olduk. Yolcularımızın can sağlığı bizim için her şeyden önemli. Dünkü kazada can kaybının olmaması en büyük tesellimiz. Yaralanan yolcularımızla ilgili gerekli tüm desteği sağlıyoruz. Yöneticilerimiz yaralanan yolculara hastaneye ulaştıkları andan bu yana eşlik ediyor. Kazanın teknik incelemesi başlatıldı. İnceleme tamamlanınca daha net bir değerlendirme yapma imkanımız olacak. İDO olarak kazanın gerçekleştiği andan itibaren bütün birimlerimizle olayın en az hasarla atlatılması için çalışıyoruz. Kriz yönetim masamızı kurarak acil durum planımızı hemen başlattık ve devletin tüm birimlerinin koordineli çalışmasıyla başarılı şekilde uyguladık. Tüm yolcularımıza geçmiş olsun dileklerimi bir kez daha iletiyorum.”

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
DENİZ
16 Şubat 2013 Cumartesi 13:55
YILDIZI
NE YAPIYOR İDO NUN SÜRÜCÜLERİ,BUNLAR OTOBÜS TIR EHLİYETİMİ ALDILAR..HAAA BUNLARA KLAVUZ KAPTAN ALMALRI ARTIK ŞART..NE İŞN VAR TRANSİT GEÇEN GEMİNİ ÖNÜNDE,ALTINDAGİ TAKA DEĞİL,YOLDA YÜRÜYEN ADAMA NASIL OMUZ ATARSIN HEE..AKLINI PEYNİR EKMEKLEMİ YEDİN..HEMDEE NORMAL SEYRİNİ YAPAN GEMİDEN 5 KAT SÜRAT YAPABİLMEKTESİN ÖNÜNE ÇIKIYORSUN BİRDE,OMUZ ATYORSUN HEEE ARKADAN VURDİ BAĞAAA,NE VURİSUN DİMİİ.ALLAH AKIL FİKİR VERSİN YAAA..HEE BİRDEE GEMİ KLAVUZ KAPTANMIŞSIZZ...SANANE ASLINDA SİZİN GİBİ KAFALARA KLAVUZ VERMEK LAZIM..ALIN APELTLERİ BUNUN GİBİ ADAMLARDAN SİDDİN SENE KAPTANLIK YAPAMAZ DAMGASI VURUN..AYIPP YAAAAA NE BU YAAA...
81.214.71.174
hasan basri
09 Şubat 2013 Cumartesi 21:37
dikkat
Kaptanlarının tamamı uzak yol kaptanı olan ido da ne yazıkki istanbul boğazı ve marmara da taşımacılık yapan bütün işletmeler içerisinde kaza oranı en yüksek yüzdesi olan işletme ido dur.Bu konu üzerinde kafa yormak gerektiğini düşünüyorum.Keza demirli gemiye çarpan bostancı kayalıklarına oturan, Marmaranın ortasında roro ile çarpışan boğazdan çıkış yapan amur tipi hızı 7,8 mil olan gemiyi son anda görüp alabanda basıp kendi sancak kıç omuzluğundan sürten hızı 20 milin üzerinde olan sözüm ona son teknojiyle donatılan yüksek hızlı katamaranların kaptanlarının ve ido gemilerinin teknik özellikleri ve kaptan tecrübelerinin bir an önce yetkili kurumlar tarafından yeniden değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum.Amur tipi geminin deniz otobüsüne arkadan çarpması kaplumbağanın tavşanı yakalayıp ona arkadan dokunması gibi bişeydir.İdo nun bu son kazası hafife alınacak geçiştirilecek bir olay değildir o deniz otobüsü tam kapasite yolcu dolu olsaydı allah göstermesin onlarca ölü olabilirdi.Tabi ki kazadır kimse olmasını istemez ama düşünmek lazım ido nun bünyesindeki gemiler kum kapıda demirde duran gemiye çarpıyor ise yüzlerce yıldır bilinen bostancı ada arasında kayalıklara çarpıyor.Marmaranın ortasında büyükçe bir roro gemisi ilen çarpışıyor ise ciddi olarak düşünmek lazım.
31.140.30.245
can ferligil
09 Şubat 2013 Cumartesi 14:21
Çok ilginç
Amur-2521 isimli gemi,sürat ve manevra kabiliyeti olarak adeta kaplumbağa.Yeditepe-1 isimli gemi ise ceylan gibi kıvrak.Nasıl olurda bu volgobalt bizim gemiye arkadan vurur.
88.241.142.3
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim