• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 14 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 12 °C
  • Çanakkale 10 °C

Karaburun'da halkın tepkisi büyüyor

Karaburun'da halkın tepkisi büyüyor
Egemarin firması Karaburun'da kurmak istedikleri balık çiftliği ile ilgili bilgilendirme toplantısını halkın protestolarıyla karşılaşınca gerçekleştiremedi.

Egemarin Firması’nın Karaburun Küçükbahçe köyü sınırları içinde kalan ve doğal bir liman konumundaki Eğri Liman mevkiinde 2.500 ton/yıl kapasiteli ve 117 bin 600 metrekare deniz alanını kapsayacak tesisi için yaptığı ÇED başvurusu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından uygun bulundu. Ancak, bu çerçevede yapılmak istenen “Halkı bilgilendirme” toplantısı, vatandaşların yoğun protestosu nedeniyle gerçekleştirilemedi.

Köy kahvehanesindeyapılmak istenen toplantı, burada balık çiftliği yapılmasına karşı çıkan Karaburun ve Mordoğan belediye başkanları, Küçükbahçe Köy Muhtarlığı ve halkı, Karaburun Kent Konseyi, Karaburun Çevre Kültür Turizm Birliği'ne üye köy muhtarları, Karaburun Sivil İnisiyatif, Karaburun Gündelik Yaşam Bilim ve Kültür Derneği, Yarımada Ortak Yaşam Platformu, Yarımada Çevre Platformu üyeleri tarafından protesto edildi. Eylemde “Potansiyel alan belirlerken yereli unutma”, “Küçükbahçe köyünde balık çiftliği istemiyoruz”, “Denizimize, kıyılarımıza, ekosistemimize dokunma”, “Dur, balık çiftliğine kapalı alan”, “Halka, Akdeniz Foku'na ve poyraza karşı çiftlik kurulmaz” yazılı pankartlar da taşındı.

Karaburun Kent Konseyi Doğa Koruma Çalışma Grubu Sekreteri Emin Yazar, şu açıklamayı yaptı: “Yarımada’nın tarıma en elverişli coğrafyasına sahip olan Küçükbahçe bölgesi, erkenci mandalinası ve enginarıyla olduğu kadar, ekosistemle barışık turizm faaliyetlerine de son derece uygun, dünya harikası koylarıyla da ünlüdür. Karaburun Yarımadası'nın kalkınmadaki önceliği, ekolojik tarım ve çevre odaklı turizmdir. Bölgede balık çiftliği gibi kirletici, habitatı bozucu, kıyıdaki yaşamı doğrudan etkileyecek faaliyetlere izin verilmemeli. Herşeye rağmen korunabilmiş doğası ile zengin bir flora-faunaya sahip olan Karaburun Yarımada’sı, balık çiftliklerinin antibiyotik ve parazit ilaçları, yem atıkları, ölü balıklar, mazot, sintine atıkları ve kıyılardaki destek birimlerinin yarattığı çevresel ve görsel kirliliğe terk edilemez.Doğal ve arkeolojik sit alanlarında, dalışa yasak bölgelerde balık çiftlikleri kurulması için verilen izinler yasadışıdır. Yarımada’da balık çiftliklerine karşı verilen hukuksal mücadelelerde, kazanılan davalara rağmen yeni izinler verilmektedir. Hukuksal alandaki mücadeleyi yılmadan sürdürmekte kararlıyız.”

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim