Haydarpaşa’dan Galata’ya gitmek için 13 Kasım 1918’de Enterprise (sonradan Kartal) adlı istimbota binen Mirliva (Tümgeneral) Mustafa Kemal, İstanbul’u işgal eden 55 gemiden oluşan donanmayı kastederek yaveri Cevat Abbas’a “Geldikleri gibi giderler” demişti. Kurtuluş Savaşı’nın ilk işareti kabul edilen ve tarihe geçen bu sözlerin söylendiği 1911 yapımı Kartal istimbotun müze gemi olması için sürdürülen çalışmalarda sona yaklaşıldı. İstimbot, 2019’un ilk aylarında müze gemi olacak.
103 yıl önce dünyanın en zorlu kara ve deniz çarpışmalarının yaşandığı Çanakkale Savaşları’nın sembol iki gemisi Nusret ve Muavenet-i Milliye gemilerinin komutanlarının torunları, tamiratı ve yenilenmesi Tuzla’da süren Kartal istimbotu ziyaret etti.
İngiliz Kraliyet Donanması’nın en büyük zırhlısı HMS Goliath’ı batıran Muavenet-i Milliye’nin komutanı Yüzbaşı Ali Haydar Öztalay’ın torunu Çimen Yüksel ile Çanakkale’yi geçilmez kılan Nusret mayın gemisinin komutanı İsmail Hakkı Bey’in torunu Cihat Gündoğdu, Kartal istimbotta bir araya geldi.
Ana tekne formu ve omurgası korunarak aslına uygun olarak yenilenen tekneyi görünce çok duygulanan Çimen Yüksel, “Atatürk’ün işgalcilere meydan okuduğu ve Kurtuluş Savaşı'nı başlattığı Kartal’a dokundum. Kartal, aslında Atatürk’ün başlatacağı Milli Mücadele’nin ilk tanığı. Heybetli bir ordu karşısında ezilmeyen, korkmayan ve ulusuna güvenerek kendini kurtuluşa adayan bir liderin seyahat ettiği teknede olmak gurur verici. Dedem de kendisinden çok daha güçlü bir zırhlıya intihar saldırısı düzenleyecek Türk askerlerinin komutanı olmakla gurur duyardı” dedi.
1. Dünya Savaşı’nı uzattı
Çanakkale’ye 7 Mart 1915’te döktüğü 26 mayın ile savaşın kaderini değiştiren ve Çanakkale’yi geçilmez kılan Nusret gemisinin komutanı Yüzbaşı İsmail Hakkı Bey’in torunu Cihat Gündoğdu da, “Dedemin, Erenköy Karanlık limandan döktüğü mayınlar aydınlık günler yaşamamızı sağladı. Dedem de gidip dönmemeyi göze alacak kadar vatanseverdi. Kartal istimbot bir liderin zorlu bir mücadeleyi başlatıp yeni bir ülke kuracağını müjdelediği yer. Dünyanın en güçlü 55 gemisinin arasında süzülüp giderken onlara meydan okuyan bir kahramanın dokunduğu gemi” dedi.
Kaynak: Gökhan KARAKAŞ / MİLLİYET