• BIST 9105.77
  • Altın 2325.525
  • Dolar 32.3798
  • Euro 35.0195
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 23 °C
  • Muğla 26 °C
  • Çanakkale 21 °C

Japonlar Aliağa Gemi Geri Dönüşüm tesislerini inceledi

Japonlar Aliağa Gemi Geri Dönüşüm tesislerini inceledi
Japonya Uluslararası İlişkiler Genel Müdür Yardımcısı Mitsuhiko Ida'nın başkanlığında 5 kişiden oluşan Japon heyeti, Gemi Söküm bölgesindeki tesislerde incelemelerde bulundu.

Ekonomik ömrünü tamamlayan gemilerin geri dönüşüme kazandırılması için harekete geçen Japonya Devleti'nin görevlendirdiği teknik heyet; dünya da Gemi Geri Dönüşüm sektöründe hizmet veren ülkelere yaptığı inceleme ziyaretleri kapsamında; Türkiye'yi de ziyaret etti. Gemi Söküm Tesislerini ziyaret eden Japon Heyetini GEMİSANDER Başkanı Adem Şimşek ve Dernek Yönetim Kurulu Üyeleri karşıladı.

ŞİMŞEK: SEKTÖRDE DÜNYA LİDERİ OLMANIN GURURUNU YAŞIYORUZ

GEMİSANDER yöneticileri; Japon heyetini 'Dernek Toplantı Salonu'nda ağırladı. Çevre ve Şehircilik, Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlık'larından temsilcilerinde katıldığı toplantının açılış konuşmasını yapan GEMİSANDER Başkanı Adem Şimşek, Japon heyetini Türkiye'de ağırlamaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi. GEMİSANDER'in faaliyetleri hakkında bilgi veren Başkan Şimşek, Türk Gemi Geri Dönüşüm Sektörü olarak dünyada lider konumunda olmanın gururunu yaşadıklarını ifade etti.

Japon Heyetinin sorularını da yanıtlayan Başkan Adem Şimşek, Türkiye'de ilk defa 1976 Yılında kurulan Gemi Geri Dönüşüm tesislerinin özellikle son 10 yılda geldiği noktaya dikkat çekti. 1450 Metre uzunluğunda ki sahil bandında 22 firmanın hizmet verdiğini anlatan Başkan Şimşek, tesislerde iş ve işçi sağlığını her şeyin önünde tuttuklarını söyledi. Türkiye'nin Gemi geri dönüşüm sektörüne sahip olan ülkeler arasında uluslararası Hong Kong Sözleşmesi'ne imza atan tek ülke olduğuna vurgu yapan Başkan Şimşek, "Türk gemi söküm sektörü olarak bugüne kadar uluslararası sözleşmelerin yükümlüğünü yerine getirmek adına 20 milyon doların üzerinde İnsan ve çevre sağlığını koruyucu yatırımlar yaptık. Bireysel hatalar haricinde iş kazalarının tamamen önüne geçtik. Öte yandan son yıllarda gemi geri dönüşümünde büyük rekorlara imza attık. Dünyanın en büyük gemileri arasında gösterilen birçok gemiyi tesislerimizde başarı ile geri dönüşüme kazandırdık. Bu noktada miladını dolduran gemilerinin en güvenilir ve en çevreci ülkelerde sökülmesini arzu eden Japonya ile de iş birliği yapmak isteriz" diye konuştu.

SÖKTÖRÜN EKONOMİYE VE İSTİHDAMA KATKISINA DİKKAT ÇEKİLDİ

Başkan Adem Şimşek'in açılış konuşmasının ardından Japon heyetine barkovizyon eşliğinde bir sunum yapan GEMİSANDER Atık Yönetim Sorumlusu Ersin Çeviker, ekonomik ömrünü tamamladıktan Türkiye'ye söküm için getirilen bir geminin tabii olduğu yasal denetimleri, fiziki söküm sürecini, yine bu süreçte hangi resmi prosedürlerin uygulandığını, geri dönüşümü mümkün olmayan çeşitli maddelerin nerelerde ne şekilde bertaraf edildiğini, söküm sırasında çevre ve insan sağlığına karşı olası olumsuzluklara nasıl müdahale edildiğini anlattı. Gemi Geri Dönüşüm tesislerinin sahip olduğu çevre yatırımları hakkında da bilgi veren Ersin Çeviker, sektörün ülke ekonomisine ve istihdama olan katkısına dikkat çekti.

Toplantı sonrası tesisleri gezen ve yürütülen çalışmaları yerinde inceleyen Japon heyeti, tesis yetkililerinden söküm çalışmalarının işleyişine yönelik bilgi aldı. Gemi İnşaatı Politikası Direktörü Akihiro Tamura, ziyaret sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada; Türkiye'nin gemi geri dönüşüm endüstrisi hakkında bilgi edinmek, gözlemde bulunmak, Hong Kong Sözleşmesi ve Avrupa Birliği Gemi Geri Dönüşüm Yönetmeliği hakkında görüş alış verişi yapmak ve OECD Gemi İnşa Çalışma Grubu ile birlikte MEPC nezdinde tartışılan güncel meseleleri görüşmek adına Aliağa Gemi Geri Dönüşüm tesislerini ziyaret ettiklerini söyledi.

Gemi Söküm sektörünün tüm dünyayı yakından ilgilendiren önemli bir sektör olduğuna dikkat çeken Tamura, gemi geri dönüşüm sektörüne sahip olan ülkeler arasında Türkiye'nin en gelişmiş ve modern ülkelerden biri olduğunu belirtti. Aliağa Gemi Geri Dönüşüm tesislerine yönelik izlenimlerini paylaşan Tamura, "Aliağa'da bulunan tesisler için tamamen kusursuz diyemeyiz. Ancak emsal ülkelere göre Türkiye, gerek çevre, gerek insan sağlığı, gerekse iş güvenliği konusunda son derece sektörünü geliştirmiş örnek bir ülke konumunda. Biraz daha çabayla burada ki tesislerin tamamen kusursuz olabileceğini düşünüyorum. Japonya olarak bu noktada Türkiye ile iş birliği yapabileceğimize inanıyorum" diyerek, Japon gemilerinin Türkiye'de sökülmesi için engel teşkil edecek bir gerekçenin olmadığını söyledi.

gemisander-001.jpg

gemisander1-001.jpg

gemisander2-001.jpg

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim