• BIST 9079.97
  • Altın 2308.811
  • Dolar 32.3404
  • Euro 35.0923
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 16 °C
  • Çanakkale 16 °C

İzmit Körfezi'nde Türk Lojistik Destek Gemileri Eğitim Tatbikatı

İzmit Körfezi'nde Türk Lojistik Destek Gemileri Eğitim Tatbikatı
Türk Deniz Kuvvetleri'ne bağlı Donanma Komutanlığı'nın en büyük ikmal gemilerinden olan 'TCG Yarbay Kudret Güngör', İzmit Körfezi'nde eğitim tatbikatına çıktı. Tatbikata savaş gemilerinin yanısıra helikopterlerde katıldı.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığının Lojistik Destek Gemileri Komodorluğu ve bağlı yüzer unsurların imkan ve kabiliyetlerini tanıtmak amacıyla düzenlediği "Türk Lojistik Destek Gemileri Eğitim Tatbikatı", İzmit Körfezi'nde başladı.

Lojistik Destek Gemileri Komodoru Deniz Kıdemli Albay Metin Çulcu, TCG Yarbay Kudret Güngör (A-595) Gemisi'nde tatbikat hakkında basın mensuplarına brifing verdi.

Donanma Komutanlığına bağlı Komodorluğun 4 akaryakıt, 2 römorkör ve 1 su gemisi olmak üzere 7 gemiyle görev yaptığını belirten Çulcu, teknolojik harp ortamında önemi artan lojistik destek gemilerinin Türk donanmasının yüzen unsurlarına kesintisiz destek verdiğini söyledi.

Çulcu, TCG Yarbay Kudret Güngör Gemisi'nin NATO standartlarında, deniz ikmal kabiliyetine sahip, Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı 2 gemiden biri olduğunu kaydederek, geminin her iki taraftan aynı anda denizde akaryakıt ve su ikmali yapabildiğini vurguladı.

Geminin 1997'den bugüne bin 386 defa denizde ikmal yaptığı bilgisini veren Çulcu, şöyle devam etti:
"TCG Yarbay Kudret Güngör Gemisi, helikopterle dikey ikmal ve güvertede helikoptere yakıt ikmali kabiliyetine sahiptir. Gemideki revirde ilk yardım kapsamında poliklinik bulunmaktadır ve küçük cerrahi işlemler yapılmaktadır. Lojistik Destek Gemiler Komodorluğu, muharip unsurların karada ve denizde akaryakıt, su malzeme ihtiyaçlarının karşılanmasını, akaryakıt depolarının bütünleme ikmallerini ve depolar arası transferlerini gerçekleştirme, yara alan, karaya oturan ve arıza yapan gemilerin yedeklenmesini sağlamaktadır. Torpidoları denizden alma, gemi yangınlarına müdahale etme, emredildiğinde de insani yardım harekatına destek olmaktadır.

Cumhuriyet döneminde modern lojistik destek gemileri ile teçhiz edilmiş deniz kuvvetlerimiz, tüm unsurlarıyla bölgemizde ve dünya çapında caydırıcı önemli güç olma vasfını kazanmıştır."

Lojistik destek gemileri, ikmal yaptı

Brifingin ardından İzmit Körfezi'ndeki eğitim tatbikatı kapsamında TCG Albay Hakkı Burak Gemisi, TCG Mızrak Hücum Botu'na su ve akaryakıt nakli yaptı.

Senaryo gereğince kazada yara alan TCG Yüzbaşı İhsan Tulunay Gemisi, TCG Darıca Römorkörü tarafından çelik halatlarla çekildi.

Gemide hastalanan asker, S-70 Seahawk tipi helikopterle TCG Yarbay Kudret Güngör Gemisi'ne nakledildi.Daha sonra arızalanan geminin ihtiyacı malzemeler, dikey ikmal yapan helikoptere yüklendi.

TCG Yarbay Kudret Güngör Gemisi

Komutanlığını Deniz Kıdemli Albay Erol Küçük'ün yaptığı TCG Yarbay Kudret Güngör Gemisi, yüzen unsurların yakıt ve gıda ihtiyaçlarının sağlanması görevini yürütüyor. Tuzla Tersanesi'nde inşa edilerek 1996'da hizmete alınan gemide 146 personel bulunuyor. "Kesintisiz destek" sloganıyla görev yapan gemi, "donanmanın en büyük gemisi" özelliği taşıyor.

Yüklüyken 19 bin 253 ton ağırlığa sahip gemi, 9 bin ton dizel yakıt, 430 ton jet yakıtı ve 2 bin 600 ton su taşıyabiliyor. Geminin güvenliği, yakın savunma silahı Phalanx ve 35 milimetrelik 2 topla sağlanıyor.

Diğer gemilere açık denizde seyir halindeyken yakıt desteği sağlayabilen gemi, saatte 415, dakikada ortalama 7 ton yakıt aktarabiliyor.

Denizde Türk savaş gemileri için lojistik üs görevi gören gemi, ismini TCG Muavenet Gemisi'nde yaşamını yitiren Yarbay Kudret Güngör'den alıyor.

Şehit yarbayın kişisel eşyası gemide sergileniyor

NATO'nun Ege Denizi'nde 1 Ekim 1992'de gerçekleştirdiği "Display Determination-92 Tatbikatı"nda ABD'nin USS Saratoga Gemisi'nden ateşlenen Sea Sparrow güdümlü mermisinin TCG Muavenet'e isabet etmesi sonucu 38 yaşında şehit olan Yarbay Kudret Güngör'ün annesi tarafından kendisine verilen şapkalar, isimlik, kullandığı not defteri ve özel eşyası adını taşıyan gemide sergileniyor.

Donanmadakiler arasında tek dişçi muayenehanesi bulunan gemide, diş hekimi görev yapıyor. Gemide ayrıca genel cerrahi uzmanı, röntgen, anestezi ve ultrason cihazlarıyla ameliyathanede hizmet veriyor. 

Eğitim seyrine çıktı

Deniz Kuvvetlerine bağlı Donanma Komutanlığı'nın en büyük ikmal gemilerinden olan TCG Yarbay Kudret Güngör Gemisi, tanıtımın ardından İzmit Körfezi'nde eğitim seyrine çıktı. Savaş gemileri ve helikopterlerin katıldığı eğitim seyrinde zaman zaman nefes kesen görüntüler yaşandı. Gölcük Deniz Ana Üs Komutanlığı bünyesindeki Lojistik Destek Gemileri Komodorluğu'nun emrindeki yüzer unsurların imkan kabiliyetlerini tanıtmak amacıyla, basın mensuplarının katılımıyla, eğitim seyri düzenlendi. 

Gölcük Donanma Komutanlığı Poyraz Limanı'nda TCG Yarbay Kudret Güngör Gemisi'nde, Lojistik Destek Gemileri Komodoru Deniz Kıdemli Albay Metin Çulcu, lojistik gemiler hakkında bilgi verdi. Lojistik gemilerinin çok amaçlı kullanıldığını söyleyen Çulcu, "Gemilerimiz muharip unsurların akaryakıt, su ve malzeme ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlamakta. Akaryakıt depolarının bütünleme ikmallerini ve depolar arası akaryakıt transfer faaliyetlerini gerçekleştirmekte. Yara alan, karaya oturan, arıza yapan gemilerin yedeklenmesini sağlıyoruz. Eğitim maksatlı hedef yedeklemesi ve torpido atışlarında hedef gemisi görevini icra etmek torpidoları denizden alma, gemi yangınlarına müdahale etme ve insani yardım harekatına destek sağlama görevlerini icra eder." dedi.

Deniz Kıdemli Albay TCG Yarbay Güngör Gemi Komutanı Erol Küçük de TCG Yarbay Kudret Güngör Gemisi'nin, Donanma Komutanlığı'nda en büyük gemi olduğunu ifade etti. Küçük, şunları kaydetti: "Tam yüklüyken 19 bin 253 ton ağırlığa sahip olan gemi, 9 bin ton askeri dizel yakıt, 430 ton jet yakıtı, 2 bin 600 ton su taşıyabiliyor. Geminin güvenliği bir adet yakın savunma silahı Phalanx ve 2 adet 35 mm top ile sağlanıyor. Diğer gemilere açık denizde seyir halindeyken de yakıt desteği sağlayabilen gemi, saatte 415, dakikada ise ortalama 7 ton yakıt aktarabiliyor. Denizde Türk savaş gemileri için lojistik üs görevi gören gemi ismini, TCG Muavenet Gemisi'nde yaşamını yitiren şehit Yarbay Kudret Güngör'den aldı."

Eğitim seyri, akaryakıt gemisi olan Albay Hakkı Burak Gemisi, TCG Mızrak Gemisi'ne şamandırada akaryakıt ve su ikmali yapmasıyla başladı. Ardından Karamürsel açıklarında, senaryo gereği kaza yapan TCG Yüzbaşı İhsan Tulunay Gemisi, TCG Darıca Gemisi tarafından kontrollü bir biçimde kıyıya çekildi. TCG Salih Reis Gemisi'nde yaralanan bir personel, Skorsky Sea Hawk (deniz şahini) olarak adlandırılan helikopter TCG Yarbay Kudret Güngör Gemisi revirine nakledildi. Burada ilk müdahalesi yapıldıktan sonra hastaneye sevk edildi. Helikopter daha sonra kalkış yaparak TCG Salih Reis gemisindeki arıza nedeniyle ihtiyaç duyulan hava savunma silah sistemi ait yedek parçayı nakletti. Eğitim seyrinde, TCG Yarbay Kudret Güngör Gemisi ile TCG Salih Reis firkateyninin denizde akaryakıt ikmali yapıldı. Gemi personelleri büyük gayret sonucu ikmali başarıyla gerçekleştirdi. Ardından, hava savunma harbi ve yangın eğitimi yapıldı.

donanma-003.jpg

donanma1-003.jpg

donanma2-003.jpg

donanma3-003.jpg

donanma4-002.jpg

donanma5-003.jpg

donanma-004.jpg

donanma1-004.jpg

donanma2-005.jpg

donanma3-005.jpg

donanma4-003.jpg

donanma5-004.jpg

donanma6-004.jpg

donanma7-004.jpg

donanma8-002.jpg

donanma9-001.jpg

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim