• BIST 9548.09
  • Altın 2492.255
  • Dolar 32.5078
  • Euro 34.5792
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 20 °C
  • Antalya 15 °C
  • Muğla 14 °C
  • Çanakkale 21 °C

İzmir'de ihracatçı isyan ediyor

İzmir'de ihracatçı isyan ediyor
İhracatçı ve ithalatcı, İzmir Alsancak Limanı'nda uygulanan ve 2 yıla yakın bir süredir armatör ile acentelere ödedikleri "sıkışıklık zammı" ücretine isyan ediyor.
İHRACATÇILAR ALSANCAK LİMANI'NDAKİ UYGULAMAYA İSYAN EDİYOR

Bölge işadamları, yapılan fiyat artışlarıyla bir yılda 30milyon dolara yakın bir paranın fazladan ödendiğini belirterek, bunun haksızlık olduğunu ifade ediyor

Alsancak Limanı'nda ihracatçı ve ithalatçıların 2 yıla yakın bir süredir armatör ve acentelere ödedikleri 'sıkışıklık zammı' ücreti isyan ettirdi. İlk olarak 2004 yılı Eylül ayında limandaki yükleme ve boşaltma işlemlerin aksadığı gerekçesiyle yürürlüğe konan ve Ocak ve Nisan 2005 tarihlerinde 2 kez indirim yapılmasına rağmen hala süren sıkışıklık zammı, maliyetlerin sürekli arttığı bir dönemde ihracatçı ve ithalatçılarıbunaltmaya devam ediyor.

İhracatçılar halen 20'lik konteynerde Amerika'ya 60 dolar, Doğu Akdeniz'e 25 euro, Kuzey Avrupa'ya 25 euro ve İngiltere'ye 20 paund sıkışıklık zammı adı altında konteyner başına ek ücret ödüyor. Bu durumda bölge ihracatçılarının 1 yılda acente ve armatörlere fazladan 30 milyon dolara yakın para ödemek zorunda kaldığı hesaplanıyor.

Sözler tutulmadı
Ege Demir İhracatçıları Birliği Başkanı Servet Eröcal, geçen yıl kaldırılma sözü verilen sıkışıklık zammı uygulamasının hala sürdüğüne işaret ederek, yüzde 40 oranında sıkışıklık zammı ödediklerini söyledi. Çiğli Atatürk Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) Başkanı Hilmi Uğurtaş ise, normalde gemilerin 6 saatin üzerindeki beklemelerinde uygulanan sıkışıklık zammının, İzmir Limanı'na gelen gemilerinyüzde 52'sinin bekleme süresi 3 saat dolayında olmasına rağmen yine de kendilerinden alındığını söyledi.
Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Başkanlar Kurulu Başkanı Mustafa Türkmenoğlu da 2 kez indirim yapılmasına rağmen sıkışıklık zammının hala uygulandığına dikkat çekerek, bu yükü artık kaldıramadıklarını vurguladı.

2004 Eylül'ünde başladı
İzmir Limanı'nda sıkışıklık zammı uygulaması 2004 yılı Eylül ayında gemilerin 3-4 gün beklemeleri gerekçe gösterilerek Avrupalı armatörler tarafından yapılmıştı. Avrupalı armatörler, bağlı oldukları Avrupa Akdeniz Ticaret Anlaşması Sekreteryası'nın (EMTA) tavsiyesiyle Kuzey Avrupa ve İngiltere seferleri için konteyner başına 75 euro olarak başlayan zammı daha sonra 2005 yılı Ocak ayında 50 euroya düşürmüş, 2005 yılı Nisan ayında ise 25 euroya indirmişti. İhracatçılar ise kaldırılma sözü verilen ancak yaklaşık 14 aydır hala uygulanan sıkışıklık zamlarının kaldırılmasını bekliyor.

Anlayamıyoruz
İzmir'de navlun ücretlerinin dünyanın hiç bir yerinde olmadığı kadar yüksek olduğuna işaret eden AOSB Başkanı Uğurtaş, 2 yıla yakın bir süredir uygulanan bu sıkışıklık zammının navlun ücretlerini katladığını söyledi. "Ortada çok garip bir durum var" diyen Uğurtaş, "Normalde sıkışıklık zammı 6 saatin üzerindeki beklemelerde uygulanır. İzmir Limanı'na gelen gemilerin yüzde 52'sinin beklme süresi 3 saat dolayında olmasına rağmen yine de sıkışıklık zammı uygulamasını sürdürülüyor" diye konuştu.

Beklemeler azaldı
İzmir Limanı'na 2004 yılında gelen giden toplam 1160 gemiden, 476'sının 12 saatten fazla beklediğini, 2005 yılında gemi sayısı yüzde 42 oranında artarak 1642'ye ulaşmasına rağmen 12 saatten fazla bekleyen gemi sayısının 322'ye indiğine dikkat çeken Uğurtaş, şunları söyledi: "Dolayısıyla bekleyen gemi oranı yüzde 41'den yüzde 20'ye düşmüştür. 2006 yılının Ocak- Nisan döneminde ise 12 saatten fazla bekleyen gemilerin oranı yüzde 24'tür. Gösterdiğimiz tepkiler üzerine acenteler 2004'de başladıkları sıkışıklık zammında bir miktar indirim yaptılar ama uyguluma yine de devam ediyor. Dünyada genellikle 6 saatten fazla beklemeler sıkışıklık kapsamına girmektedir. Bizde yüklemelerin yüzde 58 gibi büyük bir kısmı 3 saat bekleme olmasına rağmen sıkışıklık zammı yine alınmakta. Ve bu sıkışıklık zammı, gemi İzmir'e gelirken fiyatlara yansıtılmakta."

Tedbirler alınsın
Uğurtaş, bölge işdünyasının sıkışıklık zammıyla bir yılda ödediği fazla paranın 30 milyon dolara yaklaştığını ve bunun haksızlık olduğunu dile getirerek, limanda bekleme sürelerinin azaltılması giçin gerekli tedbirlerin bir an önce alınmasını istedi. Uğurtaş, "Bu konuda odalarımızı ve Ulaştırma Bakanlığı'mızı göreve davet ediyorum" dedi.

Fatura ödüyoruz
Ege Demir İhracatçıları Birliği Başkanı Eröcal ise, 2004'ten bu yana Egelilerin milyonlarca doları fazladan armatör ve gemi acentelerine ödemek zorunda kalmalarına isyan ettiklerini söyledi. "Burada devlete de görev düşüyor; çünkü İzmir Limanı'nın tevsii projesi 30 yılı aşkın süredir tamamlanamadı" diyen Eröcal, şöyle konuştu: "Liman altyapısı yetersiz. Üstelik İzmir Körfezi'ndeki sığlaşma nedeniyle büyük gemiler limana yanaşamıyor. İç körfezde tarama yapılarak ağır tonajlı gemilerin girebilmesi için 13 metre derinliğinde bir kanal açılması gerekiyor. Bu yıllardır yapılamadı. Faturasını ise hem biz hem de ülkemiz ödüyor." İzmir Limanı'nın özelleştirilmesine talip olan EİB LİMAŞ'ın Yönetim Kurulu Başkanı da olan Eröcal, "Limandaki iyileştirmeyi ancak ihracatçıların da içinde bulunduğu bir şirket sağlayabilir. Özelleştirme ihalesi 2 kez ertelendi ve Eylül'e sarktı. Bu son erteleme olmalı. Çünkü, sıkışıklık zamları nedeniyle taksimetre her gün ihracıtçıların aleyhine çalışıyor" diye konuştu.

Sıkıntımız artıyor
EİB Başkanlar Kurulu Başkanı Türkmenoğlu da limanın rasyonel kullanılmamasından dolayı acentelerin haksız olarak zam yaptığını belirterek, "İhracatçıların girdi maliyetlerinin yükseldiği, ihracatta sıkıntı yaşandığı bir dönemde, sıkışıklık zammı adı altında alınan paralar bizleri daha büyük sıkıntıya sokuyor. İki kez indirim yaptılar ama tamamen kaldırılması konusunda hiçbir gelişme yok" dedi.

Kriz 2004 yaz aylarında başladı
Alsancak Limanı'nda genişleme ve modernizasyon yatırımlarına başlanamamasının yanı sıra sahanın iyi kullanılamaması, mevcut 5 vincin sık sık arıza yapması nedeniyle yaşanan sorunlar 2004 yılı yaz aylarında krize dönüştü. 1 gün yerine 3-4 gün beklemeye başlayan gemi armatörleri faturasını ihracatçıya çıkardı. İlk olarak Eylül'de EMTA'nın tavsiyesiyle İngiltere ve Kuzey Avrupa seferlerine zam yapıldı. Armatörler, 20'lik konteyner başına İngiltere seferleri için 50 paund, Kuzey Avrupa seferleri için de 75 euro sıkışıklık zammı yaptı. Bu zammı 25 Eylül'de Akdeniz'deki İtalya, Fransa gibi ülkelere yapılan seferler için konulan konteyner başına 40 euroluk zam izledi. Ardından ABD ve Kanada seferleri için de 90 dolar zamma gidildi. Taşınacak konteyner 40'lık olduğu zaman zamlar da ikiye katlanıyordu. 2004 Eylül ayında konteyner başına 75 euro olarak başlayan ve ocak 2005 tarihinde 50 euroya düşürülen zam, 15 Nisan 2005 tarihinden itibaren ise 25 euroya çekilmişti. Geçen 14 aylık süre içinde de sıkışıklık zammı bu şekilde uygulanmaya devam ediyor.

Kaynak: Murat Şahin -Yeni Asır Gazetesi
DenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim