• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 15 °C
  • Antalya 20 °C
  • Muğla 8 °C
  • Çanakkale 15 °C

İstanbul'da bugün 'Lüfer Bayramı' kutlanacak

İstanbul'da bugün 'Lüfer Bayramı' kutlanacak
Aşırı avcılık nedeniyle nesli tehdit altında olan lüferin korunması amacıyla geçtiğimiz yıl başlatılan kampanya dahilinde bu yıl ikincisi düzenlenecek olan ‘İstanbul’un Lüfer Bayramı’ 19-21 Ekim tarihleri arasında kutlanacak.

İstanbul’un Lüfer Bayramı bugün başlıyor. Aşırı avcılık nedeniyle nesli tehdit altında olan lüferin korunması amacıyla geçtiğimiz yıl Slow Food, Fikir Sahibi Damaklar tarafından başlatılan kampanya dahilinde bu yıl ikincisi düzenlenecek olan ‘İstanbul’un Lüfer Bayramı’ bugün başlıyor. Etkinlikler 19-21 Ekim tarihleri arasında yapılacak.

Etkinlikler kapsamında 14 farklı mekanda çeşitli paneller, atölye çalışmaları, resim ve kompozisyon yarışmaları, karikatür sergileri, olta ile balık avı yarışması ve ‘Balıklı Filmler Festivali’ düzenlenecek.

İstanbul Boğazı lüferin yaşam döngüsü içinde dünyadaki en önemli göç yollarından biridir. Karadeniz’de yaz aylarında yumurtadan çıkan lüferler İstanbul Boğazı yoluyla Marmara  Denizi ve Ege’ye göç ederler. Bu göç sırasında kaçak ve hatta yasal ancak aşırı avcılık nedenleriyle Türkiye sularında varlığı son yıllarda tehdit altına giren lüferin korunması amacıyla iki yıl önce başlatılan kampanya olumlu sonuç vermiş ve  Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 20 cm altındaki lüferin avlanmasına yasak getirmişti.
Bakanlığın almış olduğu bu kararı olumlu bulduklarını belirten Slow Food,

Fikir Sahibi Damaklar hareketi lideri Defne Koryürek yaptığı açıklamada “Sirkülerde yapılan bu değişikliği fevkalade önemli buluyoruz ve biliyoruz ki bu düzenlemelerin denize, denizin bereketine yansıyabilmesi için tüketicilere ve balıkçılara büyük görev düşmekte. Bu nedenle İstanbul’un Lüfer Bayramı'nda aşçısı, akademisyeni, balıkçısı, bürokratı, vekili, belediye başkanı ve tüketicisiyle her kesimden, her yaştan İstanbullu'yu bir araya gelerek İstanbul'un asıl sahibi, ezelden beri sakini lüferin geleceğinin güvence altına alınması için el ele verecek,” dedi.

İstanbul’un Lüfer Bayramı’nın en önemli etkinliklerinden bir tanesi 20 Ekim’de Kadir Has Üniversitesinde  Profesyonel Balıkçı Forumu’nun katılımı ile düzenlenecek aşırı avcılığın getirdiği sorunların tartışıldığı panel olacak.
19 Ekimde Mutfak Sanatları Akademisinde düzenlenecek olan bir diğer panelde ise İstanbul’un önde gelen balık restoranı işletmecileri ve tanınmış şefleri lüferdeki yok oluşun durdurulabilmesi için almış oldukları önlemleri anlatacak ve tecrübelerini izleyicilerle paylaşacaklar.

Bayram dahilinde dikkati çeken bir etkinlik ise Balıklı Filmler Festivali olacak. 19 ve 21 Ekim tarihlerinde denizler ve balıkçılık konusunda 4 belgesel ve bir kısa film bu mini festivalde izleyicilerle buluşacak. Ayrıca 7 okulda ‘Lüfer’ konulu resim ve kompozisyon yarışmaları düzenlenecek ve karikatür sergileri gibi çeşitli etkinlikler organize edilecek. 20 Ekim sabahı Haliç Şair Nedim parkında düzenlenecek Olta ile balık avı yarışmasında ilk 10’a girenlere çeşitli ödüller verilecek.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Müh.Kaptan Refik Akdoğan
19 Ekim 2012 Cuma 10:05
Lüfer bayramı
Bu sütunlartda her zaman yazdığım gibi lüfer dahil balıklarımızın tümü Karadeniz'e akan mehirlerin derelerin getirdiği kimyasalların tehditi altındadır. Aşırı avlanmakla balıkların nesli tükenmez. Kimyasalları önleyemeyen devletler aşırı avlanma gibi yapay bir nedene dayanarak sorumluluklardan kaçmak ve kurtulmak istemektedirler. Karadeniz bir göl olup içine ta Almanyadan itibaren kimyasallar taşıyan koca Tuna nehrinin taşıdığı milyonlarca ton kimyasallar balık yumurtalarını doğmadanm öldürmektedirler. İlaveten Don, Dinyeper, Dinyester ve bizim Kızılırmak, Yeşilırmak(bir zamanlar öyleydi)ve Sakarya nehirlerinin akıttığı kimyasallar balık yumurtalarını mahvetmektedirler. Bügün yediğimiz balıklaların ne kadar sağlıklı olduğunu Allah bilir. Bu nedenlerden dolayı aşırı avlanma balıklarımızın azalmasına devede kulak misali neden olmaktadır. Nerede su ürünleri fakültelerinin mezunları? Sesleri,sedaları çıkmıyor. Uyanın bre gafiller, diplomöalarınıza layık olmaya çalışın.Tam siper yapmış bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın diyorsunuz.Allah yardımcımız olsun. www.refikakdogan.com
176.240.116.245
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim