• BIST 9079.97
  • Altın 2310.792
  • Dolar 32.3393
  • Euro 35.0674
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 16 °C
  • Çanakkale 16 °C

İstanbul’a yapılacak Pirinççi Barajı için ilk adım atıldı

İstanbul’a yapılacak Pirinççi Barajı için ilk adım atıldı
Alibeyköy Barajı’nda tutulamayan ve Marmara Denizi’ne boşa akan suları tutmak için yapılacak Pirinççi Barajı için ilk adım atıldı. 207 milyona mal olacak barajın 3 yılda tamamlanması planlanıyor.

İstanbul'da Arnavutköy ve Eyüpsultan ilçe sınırları içinde DSİ 14. Bölge Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan Pirinççi Barajı'nın Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başladı. 207 milyon 418 bin 548 lira yatırım bedeli bulunan projenin ÇED Başvuru Dosyası, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından görüş ve sorular için askıya çıkarıldı.

Başvuru dosyasındaki bilgilere göre; Malova Deresi üzerinde planlanan “Pirinççi Barajı”nın gövde yapısı Eyüpsultan Pirinççi Mahallesi sınırları içerisinde, baraj göl alanı ise Eyüpsultan Pirinççi Mahallesi ve Arnavutköy Boğazköy Mahallesi sınırları içerisinde kalıyor. İnşaatının 3 yılda tamamlanması planlanan barajın işletme ömrü 50 yıl olarak belirlendi.

ALİBEYKÖY'DE SU TUTULAMIYOR

Başvuru dosyasında Pirinççi Barajı'nın, İstanbul'un giderek büyüyen ve mevcut kaynaklarla karşılanamayan içme, kullanma ve endüstri suyu ihtiyacındaki açığın karşılanması ve Alibeyköy Barajı'nı taşkınlardan korumak amacıyla yapıldığı belirtildi. Mevcut Alibeyköy Barajı'nda  tutulamayan suların Pirinççi Barajı ile tutularak faydaya dönüştürülmesinin hedeflendiği kaydedilerek “Bu proje ile Alibeyköy Barajında tutulamayan ve Marmara Denizi'ne boşa akan sular sisteme dahil edilerek, İstanbul şehrinin içme ve kullanma suyuna katkı sağlanacaktır” denildi.

BARAJ NASIL ÇALIŞACAK?

Pirinççi Barajı kapsamında “baraj gövdesi, dolu savak yapısı, derivasyon tüneli ve dip savak su alma yapısı” inşa edileceği, baraj suları kontrollü olarak Alibeyköy Barajı'na aktarılacağı için  ek içme suyu tesisleri, isale hatları ve pompa tesisleri ile arıtma tesisi yapılmayacağı belirtildi.

Alibeyköy Barajı'nın 1972 yılından beri işletildiği, barajdan alınan suların, İSKİ tarafından işletilen Kağıthane Su Deposuna basıldığı anlatılarak yeni barajın nasıl çalışacağı şöyle anlatıldı:

“Pirinççi Barajı suları, Alibeyköy Barajı sistemi üzerinden İstanbul içme suyu sistemine aktarılacaktır. Planlanan Pirinççi Barajı'nın işletmeye alınması sonrasında iki barajın birlikte işletilmesi ile Pirinççi Barajı'ndan toplamda 42,87 hektometreküp içme suyunun İstanbul'a verilebilmesi planlanmaktadır.

Pirinççi Barajının yağış alanı 108,6 kilometrekaredir. Pirinççi Barajı'nda depolanan sular belirli bir düzen dahilinde Alibeyköy Barajı'na bırakılarak hali hazırda olduğu gibi Alibeyköy barajından içme suyuna verilmesi planlanmaktadır. Pirinççi barajı yedek depolama görevi görmekte olup suları daha kontrollü şekilde Alibeyköy barajına verebilecektir. Pirinççi Barajında depolanan suların belirli bir düzen dahilinde Alibeyköy Barajına bırakılması yatırım maliyetini düşürmektedir.”

BETON SANTRALİ KURULACAK

Planlanan proje kapsamında kullanılacak doğal yapı gereçlerinin tamamının satın alma yolu ile piyasadan tedarik edilmesi ya da bir kaya ocağının işletilmesi alternatiflerinin hala değerlendirme aşamasında olduğu kaydedildi.

Proje alanında bir adet 390 bin ton/yıl kapasiteli kırma-eleme-yıkama tesisinin ve beton ihtiyacının karşılanması amacıyla bir adet 250 metreküp/saat kapasiteli hazır beton tesisinin kurulması planlanıyor.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim