• BIST 9524.59
  • Altın 2491.401
  • Dolar 32.5083
  • Euro 34.7144
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 19 °C
  • Antalya 20 °C
  • Muğla 14 °C
  • Çanakkale 18 °C

İlk yerli sismik gemimiz MTA Turkuaz 28 Mart'ta denizle buluşuyor

İlk yerli sismik gemimiz MTA Turkuaz 28 Mart'ta denizle buluşuyor
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız Türkiye'nin kutup ve okyanuslarda petrol ve doğalgaz arayabilecek yeni sismik araştırma gemisi MTA Turkuaz'ın cumartesi günü sulara ineceğini söyledi.

3 Mart 2011'de yapımına başlanan "MTA Turkuaz" sismik araştırma gemisi 28 Mart'ta denize indirilecek.  "MTA Turkuaz" sismik araştırma gemisinin yapımı tamamlandı. Kutup ve okyanuslarda bile petrol ve doğalgaz aranmasına imkan tanıyan gemi, 28 Mart 2015 tarihinde denize indirilecek. Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın katılacağı törenle denize indirilecek olan gemiyle Türkiye derin sismik araştırmalarda dışa bağımlılıktan kurtulacak.

Gemi, İstanbul Denizcilik Gemi Sanayi Ticaret A.Ş. tarafından denizdeki donatım çalışmalarının tamamlanmasının ardından Savunma Sanayi Müsteşarlığı'na (SSM), sonra da kullanımı için Maden Tetkik Arama’ya (MTA) teslim edilecek. Gemi, petrol ve gaz araştırmalarından arkeolojik araştırmalara dek pek çok projede görev alabilecek. Gemi ile deniz altının adeta "röntgenini çekmek" mümkün olacak.

MTA TURKUAZ, 86 metre boyu ve 23 metre genişliğiyle Türkiye’nin ilk sismik araştırma gemisi RV Barbaros Hayreddin Paşa’yı, büyüklüğünün yanı sıra sismik operasyon kabiliyeti, ekipman ve laboratuvar imkanlarıyla geride bırakacak. Gemide yer alan helikopter platformu, 12 tonluk bir helikopterin gece-gündüz iniş ve kalkışına da imkan sağlayacak. Gemi, 2 ve 3 boyutlu derin sismik, gravite, manyetik sistemler ve deniz tabanı ayrıntılı görüntüleme sistemleri, uzaktan kumandalı robot aracının yanı sıra su kolonu ve deniz tabanından jeolojik örnekleme yapabilecek ekipmanlarla donatılacak. Alınan verilerin işlemesi, analizi ve değerlendirmesine yönelik jeoloji, jeofizik, hidrografi, oşinografi ve biyoloji araştırma laboratuvarları gemide yer alacak.

KUTUPLARDA BİLE PETROL VE DOĞALGAZ ARAYABİLİYOR 

MTA Turkuaz araştırma gemisinin görevi, modern bilimsel ekipman donanımıyla Türkiye deniz yetki alanları başta olmak üzere dünya denizlerinde doğal kaynakların aranması, karalardaki jeolojik yapıların denizlerdeki devamlılığının tespiti, deprem, iklim değişikliği, deniz kirliliği ve ekolojik araştırmalar ile deniz altı mühendislik çalışmaları gibi çeşitli disiplinlerde kapsamlı bilgi ve alt yapı hizmetleri üretmek ve bu amaçla su kolonun, deniz dibi ile dip altının özelliklerini araştırma faaliyetlerini icra etmek. Özel sektör kuruluşları veya üniversiteler tarafından derin ve açık denizlerde yapılması planlanan bilimsel ve teknik araştırmalar, denizaltı zemin etütleri, fiber-optik haberleşme kabloları, doğalgaz ve petrol boru hatları güzergah veya stabilite incelemeleri, mühendislik veya araştırma amaçlı projeler, deprem, iklim değişikliği, deniz kirliliği, ekolojik araştırmalar için gerek duyulan çalışmalar doğrultusunda MTA Turkuaz araştırma gemisinin imkanlarından yararlanılacak.

TASARIMI YÜZDE 100 YERLİ

MTA Turkuaz araştırma gemisinin uzaktan kumandalı sualtı aracı (ROV) imkanları kullanılarak, deniz alanlarımızdaki batık şehirler, gemiler, antik kalıntıların belirlenmesine yönelik arkeojeoloji/arkeojeofizik yöntemlere dayalı, jeolojik süreçlerle oluşmuş varlıkların oluşum süreçlerinin ortaya konulmasına yönelik de jeoloji/jeofizik yöntemlere dayalı deniz araştırma projeleri gerçekleştirilecek.

MTA Turkuaz'ın tasarımı yüzde 100 yerli ve tamamen Türk mühendislerinden oluşan dizayn ekibi tarafından gerçekleştirildi.

İnşa sürecinde ihtiyaç duyulan malzeme, ekipman ve hizmetlerin büyük bölümü yurt içinden temin edildi. Ayrıca bilimsel araştırma ekipmanları ve sistemlerinin entegrasyonu da yurt içinde tamamlanacak.

turkuaz.jpg

turkuaz1.jpg

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim