• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 21 °C
  • Çanakkale 19 °C

İlk insanlar denizi kullanmış

İlk insanlar denizi kullanmış
ABD'li bir arkeolog 10.000 yıl önceki insanların denizcilikte tahmin edilenden çok daha gelişmiş olduğunu ve deniz yoluyla uzak yerlere seyahat ettiklerini savunuyor.
ABD’li bir arkeolog, ilk insanların 13.000 yıl önce Güneydoğu Asya’dan deniz yoluyla California’ya ayak bastığını savunuyor. Bering Boğazı’ndan yürüyen Sibiryalılar’dan tam 2.000 yıl önce. University of Oregon uzmanı Jon Erlandson, 10.000 yıl önceki insanların denizcilikte tahmin edilenden çok daha gelişmiş olduğunu ve deniz yoluyla o zaman için uzak sayılan birçok noktaya kolaylıkla seyahat edebildiklerini savunuyor. Antropolojide, tarım ve savaşlar gibi karada meydana gelen olaylar ana konular olarak ele alınırken denizcilik ikincil önemde işleniyor. Bunun başlıca nedeni, modern insanın atalarının denizcilik faaliyetlerine dair elde çok az kanıt olması. Buz Çağı’ndan sonra deniz seviyelerinin değişmesiyle kıyı şeritlerinin bozulması Profesör Erlandson’a göre, eski insanların denizde bıraktıkları birçok kanıtı silip götürdü. Bu da eski insanların faaliyetlerine ait sadece karasal kanıtları geride bıraktı. Deniz kıyılarının insanoğlunun atalarına ait zengin kalıntılar içerdiğini vurgulayan Erlandson, California kıyısında 13.000 yıl öncesinde insanların yaşadığı bilinen San Miguel adasında kazı çalışmaları yaptı. Uzmanlar, adada yaşayan 150 kg ağırlığındaki fokların hem eti hem de yavaş hareket ettiği için ilk insanlar için eşsiz bir av olabileceğini düşünüyor. DENİZCİLİĞE AİT KANITLAR Adadaki Daisy Cave adlı bir mağarada 8.600 ila 9.600 yıllık onlarca balık oltası bulundu. Erlandson, San Miguel adasının yerlilerinin oltaların ucuna yem takmayı becermesini balıkçılık ve denizcilikte ilerlemenin işareti sayıyor.Bu oltalar Yeni Dünya’da denizciliğe ait bulunan en eski kalıntılar. Arkeologlar deniz yosunlarının düğümlenmesiyle yapılmış halatlar gün ışığına çıkardı. Erlandson, halatların balık ağı başta olmak üzere çeşitli denizcilik işlerinde kullanıldığını vurguluyor. Kazılarda ayrıca 9.000 yıllık sepetler de bulundu. Bilim insanları, Daisy Cave mağarasında çıkan kalıntıları Amerika kıtasına ilk insanların Doğu Asya’dan deniz yoluyla ulaştığı şeklinde yorumluyor. Bu denizci kavimler Pasifik Okyanusu’nun nispeten soğuk olan kuzey sularını o zaman için gelişmiş denizcilik teknikleri ve güçlü tekneleriyle aştı.
GELENEKSEL BERİNG BOĞAZI TEORİSİNE KARŞI TEZ Arkeolojide geleneksel teoriye göre, son Buz Çağı’nın bitiminde, yaklaşık 13.000 yıl önce, Asya’nın kuzey doğusuyla Amerika’nın kuzey batısı arasında, bugün Bering Boğazı’nın olduğu yerde Beringia adlı bir buzul parçası bulunuyordu. Sibirya’dan Amerika kıtasına karadan giren Asyalı kavimlerin denizci değil, tersine avcıydı. Bu kavimlerin Kanada üzerinden Amerika kıtasının ortalarına, daha sıcak bölgelere doğru göçtüğü düşünülüyor. Bugün ABD olan topraklara yerleşen Asyalı avcı kavimler Kızılderilileri oluşturdu. Buna karşılık, Erlandson’un kazı çalışmaları Amerika kıtasına ilk yerleşen kavimlerle ilgili geleneksel teoriyi güncelliyor, zira Sibirya’dan gelen kavimlere ait kanıtlar en erken 11.000 yıl öncesine ulaşırken, California kıyılarındaki kanıtlar 13.000 yıllık. Erlandson, Güneydoğu Asya’nın denizci kavimlerinin Sibirya’nın avcıların ‘birkaç bin yıl’ daha önce Amerika kıtasına ayak basmış olabileceğine işaret ediyor. ALTERNATİF TEORİ Erlandson’un bir alternatif teorisi daha var. Kahverengi bir deniz yosunu olan Laminarya bitkisi, Japonya’dan Sibirya’ya, daha sonra Alaska’dan Pasifik Okyanusu boyunca güneye doğru iniyor. Bu deniz yosunu türü, kıyısal kayalıklarda ve suyun içinde de 20 santigrat derece’ye kadar bir alanda yetişiyor. Bu bitkinin yarattığı ekosistem, foklar dahil olmak üzere birçok deniz memelisi ve kabuklusuna evsahipliği yapıyor. Dolayısıyla bu yosunların Amerika’ya ulaşan kavimlere rehberlik etmiş olması muhtemel. Ancak Erlandson, deniz kıyısındaki binlerce yıllık kanıtların deniz seviyesindeki değişimler ve kıyısal erozyondan dolayı yok olduğu için bu senaryonun kanıtlanmasının çok zor olduğunu da vurguluyor.DenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim