• BIST 9524.59
  • Altın 2517.93
  • Dolar 32.597
  • Euro 34.6105
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 15 °C
  • Antalya 15 °C
  • Muğla 8 °C
  • Çanakkale 13 °C

Hürmüz Boğazı, petrol taşımacılığında liderliğini korudu

Hürmüz Boğazı, petrol taşımacılığında liderliğini korudu
Basra ve Umman körfezleri arasında yer alan ve küresel petrol ticareti için kritik öneme sahip Hürmüz Boğazı, 2016 yılında da uluslararası deniz yollarında en fazla petrol taşımacılığının yapıldığı geçiş noktası oldu.

ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) verilerinden yaptığı derlemeye göre, Basra Körfezi ile Umman Körfezi arasında yer alan Hürmüz Boğazı, 2011-2016 arasında küresel petrol ticaretinde stratejik öneme sahip diğer deniz geçiş noktalarını geride bırakarak 6 yıl art arda zirvede yer aldı.

Geçen yıl Hürmüz Boğazı'ndan günlük ortalama 18.5 milyon varil petrol taşındı. EIA verilerine göre, Suudi Arabistan, Irak, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi zengin petrol kaynaklarına sahip ülkeler tarafından üretilen petrolün yaklaşık yüzde 80'i Hürmüz Boğazı'ndan geçerek Asya pazarına yöneldi. Bu ülkelerde üretilen petrol Çin, Japonya, Güney Kore, Hindistan ve Singapur gibi enerji talebi yüksek olan ülkelere sevk edildi.

Malezya yakınlarındaki Malakka Boğazı ise 2016'da küresel petrol taşımacılığında en fazla petrol geçişinin gerçekleştiği ikinci güzergah oldu. Hint Okyanusu ve Pasifik Okyanusu arasında stratejik öneme sahip Malakka Boğazı'nda geçen yıl günlük ortalama 16 milyon varil petrol sevkiyatı yapıldı.

Akdeniz'i Kızıldeniz'e bağlayan ve günlük ortalama 5.5 milyon varil petrol taşımacılığının yapıldığı Süveyş Kanalı da küresel petrol ticaretinde en fazla tercih edilen üçüncü nokta oldu.

Bab'ul Mendep Boğazı en fazla petrol taşıyan 4. güzergah 

Petrol taşımacılığının diğer bir kritik geçiş noktası ise Kızıldeniz'i Aden Körfezi'ne bağlayan ve Afrika Kıtası ile Arap Yarımadası'nı birbirinden ayıran Bab'ul Mendep Boğazı oldu. Geçen yıl günlük ortalama 4.8 milyon varil petrol taşımacılığı yapılan boğaz, dünya genelinde en fazla petrol taşınan dördüncü güzergah oldu.

Kuzey Avrupa'da Baltık Denizi'ni Kuzey Denizi'ne bağlayan Danimarka Boğazları ise geçen yıl günlük ortalama 3.2 milyon varil petrol ticaretinin yapıldığı beşinci kritik nokta olarak kayıtlara geçti. 

İstanbul ve Çanakkale Boğazı altıncı

EIA verilerine göre, Türkiye'nin İstanbul ve Çanakkale boğazlarından geçen yıl günlük ortalama 2.4 milyon varil petrol taşındı. Böylece, Türk boğazları 2016'da küresel petrol taşımacılığı alanında en fazla geçişinin yapıldığı altıncı geçiş noktası oldu. İstanbul ve Çanakkale boğazlarında 2011'de günlük ortalama 2.9 milyon varil petrol taşımacılığı yapılırken, bu miktar geçen yıl yüzde 17 azaldı. EIA'dan yapılan açıklamada, Rusya'nın petrol taşımacılığında 2000'li yılların ortasından itibaren Baltık Denizi'ne odaklandığı fakat gelecek yıllarda Kazakistan'ın ham petrol üretimini artırması durumunda ülkenin petrol ihracatı için yeniden Karadeniz'i tercih edebileceği belirtilmişti.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim