• BIST 9141.48
  • Altın 2325.41
  • Dolar 32.3762
  • Euro 35.0131
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 23 °C
  • Muğla 25 °C
  • Çanakkale 21 °C

Hurda teşviği tersaneleri hareketlendirecek

Hurda teşviği tersaneleri hareketlendirecek
50 milyon lira civarında bir maliyeti bulunan koster teşvikine ilişkin düzenleme Meclis Genel Kurulu’nda bir kez daha değiştirilerek kabul edildi. Yerli sanayinin desteklemesi amacıyla yüzde 35 yerli katkı oranı şartı getirildi.

Ekonomik ömrünü tamamlayarak hurdaya ayrılan gemilerin yerine ikame edilecek yeni gemilere teşvik getirildi.

Torba teklifte yer alan ve yaklaşık 50 milyon lira civarında bir maliyeti bulunan koster teşvikine ilişkin düzenleme Meclis Genel Kurulu’nda bir kez daha değiştirilerek kabul edildi. Yerli sanayinin desteklemesi amacıyla yüzde 35 yerli katkı oranı şartı getirildi. Kabul edilen düzenlemeye göre, Milli Gemi Sicili ya da Türk Uluslararası Gemi Sicili’ne kayıtlı, ticari yük taşımalarında kullanılan cins ve niteliği Bakanlıkça belirlenen gemilerin hurdaya ayrılmasını desteklemek amacıyla yerlerine, asgari yüzde 35 yerli katkı oranıyla, Türkiye’de inşa edilen, asgari 5 yıl Türk bayraklı işletilen ve inşasının 3 yıl içinde tamamlanması veya inşasını takiben 5 yıldan önce satılması halinde yeni gemilerin finansmanında kullanılmak ve hurda bedelini aşmamak üzere nakdi ödeme yapılacak.

Teşvik, tersanelere hareket getirecek

Uygulamaya sokulacak teşvik ile birlikte tersanelerde 700 milyon liralık bir yatırımın gerçekleşmesi hedeflenirken, tersanelerde ciddi bir canlanma bekleniyor.

MHP İstanbul Milletvekili Ali Torlak, denizcilik sektöründe uygulanan yanlış ve bilinçsiz politikalar nedeniyle Türkiye’nin Akdeniz ve Karadeniz Bölgelerindeki üstünlüğünün yabancı ülkelerin eline geçtiğini belirterek, hükümetin geç de olsa hatadan dönmesini olumlu bulduklarını söyledi.

Sektöre can suyu verilmiş olacak

Yapılan düzenlemeyle yıllardır can çekişen denizcilik sektörüne can suyu verilmiş olacağını ifade eden Torlak, şu değerlendirmeleri yaptı: “Ticaret ve rekabet açısından eski gemilerin devreden çıkması ve yeni Türk bayraklı gemilerin devreye girmesi, Akdeniz ve Karadeniz Bölgesi’nde yapılan ticari taşımacılıkta tekrar ülke olarak hâkim konuma gelmemizde büyük katkı sağlayacaktır. Bu bölgelere hâkimiyet ülkemiz açısından hem prestij, hem de büyük bir ekonomik kazanç demek. Çünkü hâlen yılda sadece deniz taşımacılığında 8 milyar dolar navlun açığı veren ülkemizin, yapılacak yeni Türk bayraklı gemiler ile navlun açığı azalacaktır. 2023 yılında mevcut hâliyle yılda 30 milyar navlun açığı verilmeyecek, ülke bütçesine büyük katkı sağlanacaktır. Türk tersanelerinde yapılan her gemide yaklaşık yüzde 16 vergi katkısı devletimize geri dönecek ve verilen hurda teşviki otomatik olarak karşılanmış olacaktır. Her bir gemi için ortalama 200 işçi bir sene boyunca istihdam edilecek. Denizcilik meslek liseleri ile üniversitelerimizde okuyan gemi zabitlerine büyük bir iş kapısı sağlanacak ve genç nüfusumuzun ekonomiye katkısı artacaktır. Bununla beraber, Aliağa gemi söküm bölgesi de bu teşvik sayesinde hareketlilik yaşayacak ve ekonomiye katkısı daha da artacaktır.”

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim