• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 12 °C
  • Çanakkale 13 °C

Hasan Özben: Orakcı ve ekibi katildir

Hasan Özben: Orakcı ve ekibi katildir
Hürriyet Gazetesi'nden Fatma Aksu'ya konuşan KEGM-7 botunun şehit kaptanı Cemil Özben'in ağabeyi Hasan Özben, Kıyı Emniyeti Genel Müdürü hakkında sert konuştu: "Orakcı ve ekibi katildir"

4 ARALIK sabahı İstanbul müthiş bir fırtınayla uyandı. Ancak kızılca kıyamet Boğaz’ın Karadeniz girişindeydi. Volgo Bolt 199 gemisi şiddetli rüzgâra ve dev dalgalara dayanamayarak ortasından kırıldı.

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nden Şile Limanı’nda bulunan KEGM-7 Acil Müdahale Botu personeline “Olay yerine çık” talimatı verildi. Kaptan Rıfkı Çırtlık ve ekibi botla iç mendirek başına kadar iki sefer gitti ancak dev dalgalar nedeniyle denize açılamadı. Rıfkı Çırtlık denize açılamadığını raporlayarak merkeze iletti. İddiaya göre Rıfkı Çırtlık’a yanıt olarak, “Savunmanı yaz, istifanı ver, botu boşalt” denildi.

‘DERHAL ŞİLE’YE GİT’

Botun bir diğer kaptanı Cemil Özbey o gün izinliydi. Telefonda arayan bir kişi, “Derhal Şile’ye git, Rıfkı Kaptan’dan botu teslim al ve kurtarma operasyonuna katıl” talimatı verdi. Eşi Günay Özben’in anlattığına göre, Cemil Özben telefondaki kişiye, “Gerekçeniz nedir? Bugün ben vardiya istirahatindeyim. Beni niye gönderiyorsunuz? Orada görevli kaptan var, o çıksın” diye direndi. Telefondaki kişi ısrarla, “Hayır sen gideceksin. Ya botu alıp çıkacaksın ya da istifanı vereceksin” dedi.

‘BENİ DE BOĞACAKLAR’

Cemil Özben telefonu kapattıktan sonra eşine, “Başıma gelene bak. Dedem de denizde boğuldu. Beni de denizde boğacaklar” diye fısıldadı. Bu sırada telefon bir kez daha çaldı. Telefondaki kişi Cemil Özben’e, “Derhal denize çıkman lazım” dedi. Cemil Özben de beraberinde tecrübeli bir ekiple çıkmak istediğini söyledi. Bunun üzerine Ahmet Kasarcı ve Seçkin Özdemir, Harem’den Şile’ye gönderildi. Cemil Özben evden çıkarken eşine, “Şile’ye gideceğim ama ben de denize çıkmayacağım” dedi.

‘ÇIKMAZSAM KOVACAKLAR’

Cemil Özben Şile’ye vardığında ilk karşılaştığı kişi denize çıkmayan ekibin çarkçısı Ali Çiftçi oldu. Ali Çiftçi yanından selam vermeden geçen Cemil Özben’e, “Cemil Kaptan selamsız sabahsız geçtin, hayırdır?” diye sordu. Cemil Özben de Ali Çiftçi’ye, “Ali, ne dediler bana biliyor musun? Eğer kurtarmaya çıkmazsam, iş aktimizi feshedeceklermiş” dedi. Cemil Özben daha sonra denize açılmak istemeyen Rıfkı Çırtlık’la bir araya geldi. Denize birlikte açılmayı teklif etti. Rıfkı Çırtlık’ın verdiği yanıt çarpıcıydı, “Gitme. Ölüme gidiyorsun.”

Kaptan Cemil Özben, Çarkçıbaşı Mehmet Genç, Yağcı Turgay Sarıboğa ve Ahmet Kasarcı tekneyle denize açıldı. Ancak limanın çıkışında ağır bir dalga yiyen su jetleri durdu.

‘MAKİNE KAPUT’

Tekne sürüklenmeye başladı. Tekneden tek kurtulan Ahmet Kasarcı o anı şöyle anlattı: “Makine off olunca, Cemil Kaptan dev dalgaların kayalara çarptığı tekne parçalanmadan hemen önce telefonla bir yetkiliyi aradı. Telefonla konuştuğu kişiye, ‘Makine kaput. ‘İş akdinizi feshedeceğim’ demiştiniz. Şimdi biz ölüyoruz, ne biliyorsanız yapın!’” dedi. Rıfkı Çırtlık’ın anlattığına göre de, kazada hayatını kaybeden Mehmet Genç kendisini arayıp, “Biz karaya gidiyoruz, bizi kurtarın” diye yardım istedi.

Kara ekibi olsa kurtulurlardı

KIYI Emniyeti Genel Müdürlüğü’nde çalıştığı için ismini vermek istemeyen bir kaptan, 4 kişinin ölümüyle sonuçlanan bot faciasının nedenlerini şöyle anlattı: “Helikopter deniz üzerinde boş boş geziyordu. Helikopterden halat atılsa hepsi kurtulmuştu. Cemil Kaptan tekne kayalara çarptıktan sonra denize indi. İki kez de liman taşlarına çıkmaya başardı. Bu esnada karada tahlisiye personeli yoktu. Çünkü Genel Müdürlük sayılarını düşürmüştü. Eğer 72 saat vücudu soğutmayan, özel kıyafetli, özel donanımlı kara tahlisiyesi hazır bekletilseydi o teknedeki herkes kurtulabilirdi. Arkadaşlarımız göz göre göre gittiler.”

Hangi vicdanla yaşayacaklar

KAPTAN Cemil Özben’in ağabeyi, Beykoz Belediyesi’nin AK Partili eski Meclis Üyesi Hasan Özben “Bu kazanın aydınlanması için mutlaka Salih Orakçı görevden alınmalı. Orakçı ve ekibi katildir. Bu kadar insanın ölümünden sorumludur. Hangi vicdanla yaşayacak. Ömür boyu ona katil gözüyle bakacağım. Benim gözümde çocukları bilerek ölüme gönderdi” dedi.

Kaynak: Fatma AKSU - Hürriyet Gazetesi

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Bülent DİZDAR
24 Aralık 2012 Pazartesi 11:51
Tahlisiye Botları hk
Teknik bir adamın aklına bir çok soru takılıyor,Şeytan dürtüyor, Beyin onlarca yıl içine çektiklerini kusuyor.. Beynim soruyor:
1) Bu tekneler hangi tersanede yapıldı?
2)Tersane sahipleri kimler? 3) Kaç yıllık tecrübeleri var?
4) Kaç tane AB ülkesine aynı malzemeler ile imal edilmiş teknelerden satmışlar (referans listeleri) ??
5) Kiyı Emn.Gnl. Müdürlüğü'nden kaç kimler hangi gerekçelerle bu teknelere "olur" vermişler?
6) Kuruma gerçek fatura maliyetleri ne olmuş?
7) Norveç ve İsveç de gereğinde 10 kuvvetinde havada yardıma giden teknelerle aralarındaki fark ne? (Makina,itiş sistemi,yedekleme güçleri vs)
Bu gibi olayları National Geograpy Kanalından izleyen ve denizci olmayan herkes zaten az-çok farkında ama asıl benim yorumlarım dahil her şeyi okuyan ve susan, sessizliği tercih edenlerin vay haline. Lütfen sahte isimlerle de konuşmayın ve cesurca Türk Denizciliğini en azından bugünden sonra Hatasızlaştırmak için elinizi taşın altına koyun! Korkmanız gerekn şey idareciler değil sizi Asla uyutmayacak olan vicdanınız olmalıdır! Ayrıca Hak aramak isteyenlerde Kanuni Yollardan mutlaka haklarını sonuna kadar aramalı ve sinmemeliler. Saygılarımla. Allah Daha Büyük felaketlerden korusun hepimizi...
5.46.162.32
Bülent DİZDAR
24 Aralık 2012 Pazartesi 10:35
Bir daha KESİNLİKLE aynı hata tekrarlanmaması ŞART!
Ölen kardeşlerimizin acısını en çok yakınları çektiği malum. Gerçekten onların acısı fazla. Diğer tüm denizciler olarak Kurumda birçok insan acı çekmekte, Gnl Md de muhakkak üzüntülüdür. Belki o da biryerlerden baskı gördü! Bu işi gerçekten çok iyi bilenler susmakta ve tarihi bir günahı içlerinde taşımaktalar. Gerçekten bu olayı bilenler konuyu açmalı ve artık Türk Denizcilik sistemindeki hatalar,arızalar (O) Sıfır Hataya indirgenmelidir. Bu haberlerde de kişisel hesaplaşmalar değil çözümler paylaşılmalıdır. Yeni Kurbanlar istemiyoruz !!!
5.46.162.32
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim