• BIST 9796.47
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 24 °C
  • Antalya 27 °C
  • Muğla 22 °C
  • Çanakkale 21 °C

Gölcük'te arama kurtarma dalgıçları yetiştiriliyor

Gölcük'te arama kurtarma dalgıçları yetiştiriliyor
Marmara Depremi'nin ardından Gölcük'te dalgıç olarak çalışmalara katılan ve emekli olduktan sonra dernek kuran Murat Kulakaç, afetin oluşturduğu "batık şehir"de arama kurtarma dalgıçlarının yetiştirilmesine katkı sağlıyor.

Merkez üssü Gölcük olan 7.4 büyüklüğünde gerçekleşen Marmara Depremi'nin ardından Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde afet bölgesinde sualtı faaliyetlerine katılan Murat Kulakaç, fay hattının kıyıdaki yapıları denize çekmesi sonucu oluşan batık şehirde arama kurtarma dalgıçları yetiştiriyor.

Marmara Depremi'nde sivil toplum örgütlerinin sualtı faaliyetleri noktasında vatandaşın yardım çağrısını karşılamakta yetersiz kaldığını fark eden Kulakaç, emekli olduktan sonra bu eksikliği gidermek için 2005'te Değirmendere Sualtı Topluluğu'nu (DESSAT) kurdu. Kurduğu toplulukla Türkiye'de öncü olan ve ülkenin farklı yerlerinde meydana gelen olaylarda faaliyetlere katılan Kulakaç, aynı zamanda depremin oluşturduğu batık şehirde bugüne kadar 750 arama kurtarma dalgıcı yetiştirdi.

"Su altı arama kurtarma dalgıçları yetersizdi"

Depremde 300'e yakın vatandaşın denize gömülen binalarda kaldığına dikkati çeken Kulakaç, "Depremin ardından bölgeye geldiğimizde gerçekten inanılmaz bir kaos vardı. Ülkenin değişik noktalarından gelen dalgıçlar vardı fakat sayıları yetersiz olduğu için Deniz Kuvvetleri'nden yardım istenmişti. Biz de bir arama kurtarma gemisi ve çok sayıda dalgıçla gelip bölgede 6 noktada vatandaşlarımızın kayıp yakınlarını ve önemli eşyalarını çıkararak teslim ettik." şeklinde konuştu.

Kulakaç, sualtı arama kurtarma noktasında sivil toplum kuruluşlarının yeterli ihtiyacı karşılayamadığını ve bunun büyük bir eksiklik olduğunu vurgulayarak, "Sualtı arama kurtarma dalgıçlarına ihtiyaç olduğunu fark etmiştim ve 2004 yılında emekli olup Gölcük'e geldiğimde bir sohbet esnasında Değirmendere Belediye Başkanı 'Depremde biz çok sıkıntı yaşadık. Depremden bir hafta sonra dalgıçlar geri döndü ama vatandaşlar bilinçsizce kayıplarını aramak için suya girmeye çalıştı ve çok ciddi tehlike yaşadık.' dedi. 

"750 arama kurtarma dalgıcı yetiştirdik"

Eğittikleri bütün dalgıçları arama kurtarma dalgıcı olarak yetiştirdiklerini aktaran Kulakaç şöyle konuştu: "2005'ten bugüne 192 dalış eğitmeni ve 750 arama kurtarma dalgıcı yetiştirdik. Bunların 100'ünü acil durumlarda en fazla 2 saat içerisinde hazır olacak şekilde kullanabiliyoruz." 

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim