• BIST 9079.97
  • Altın 2325.218
  • Dolar 32.3458
  • Euro 34.9467
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 14 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 11 °C
  • Çanakkale 10 °C

Gençler Akdeniz Foku'nun peşinde

Gençler Akdeniz Foku'nun peşinde
22 genç 'Akdeniz Foku'nun Peşinde' projesi için araya geldi. Gençler, bugün bir balıkçı teknesi ile denize açılarak, Orak Adası, Siren Kayalıkları ve diğer koylarda fokların yaşam alanlarını inceleyecek.

Çevre ve doğaya duyarlı, aktivist 11 Belçikalı ve 11 Türk genci 'Akdeniz Foku'nun Peşinde' projesi için İzmir'in Foça İlçesi'nde bir araya geldi.

Yasal temsilciliğini Özgün Sunar ve proje koordinatörlüğünü Kaanhan Argüç'ün yaptığı, kendilerine 'Fokai Gençlik Grubu' adını veren Türk öğrencilerden oluşan grup, 'Akdeniz Foku'nun Peşinde' adı altında bir proje oluşturdu. Akdeniz Foku'nu Türkiye ve dünyaya tanıtmayı, korunması, soyunu sürdürmesi için halkı bilinçlendirmeyi, yaşam alanlarına saygı gösterilmesini sağlamayı amaçlayan proje, Avrupa Birliği Bakanlığı Türk Ulusal Ajansı tarafından kabul edilerek hayata geçirildi.

Elektronik, güzel sanatlar, biyoloji, tıp, çevre ve gıda mühendisliği, gibi değişik bölümlerde okuyan, yaşları 20-24 arasında değişen 11 üniversite öğrencisinin oluşturduğu Fokai Gençlik Grubu, Foça'da çeşitli etkinlikler düzenledi. Sualtı Araştırmaları Derneği (SAD), Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Küresel Çevre Fonu (GEF), BM Çevre Programı (UNEP), Foça Belediyesi ve Foça Merkez Su Ürünleri Kooperatifi'nin de destek verdiği etkinliklere çevre ve doğaya duyarlı aktivist 11 Belçikalı genç de katıldı.

Etkinlikte Türk ve Belçikalı gençler, ilk gün Reha Midilli Kültür Merkezi'nde bir araya gelerek konu hakkında bilgi paylaşımı yaptı. UNDP temsilcisi Esra Kartal 'Akdeniz Foku'yla İlgili Çalışmalar', grubun Belçikalı lideri Cadzi Catinus, 'Fokların Dünya Üzerindeki Yaşam Alanları ve Sayıları' konularında sunum yaptı. Ardından geçmiş yıllarda SAD tarafından yapılan çalışmalar sırasında çekilen 'Akdenizli' adlı belgesel izlendi. Daha sonra Foça Kütüphanesi'ne geçen grup, SAD temsilcisinin anlatımıyla fok fotoğrafları sergisini gezdi.

ÇEVRE TEMİZLİĞİ YAPTILAR

Öğleden sonra ise soğuk ve rüzgarlı havaya rağmen çalışmalarını aksatmayan grup, proje için özel üretilmiş tişörtlerini giyerek kıyı temizliğine girişti. Büyükdeniz Sahili'ndeki Foça Balıkçı Barınağı çevresi ile Karakum Plajı'nda, iki traktör römorku dolusu, çoğunluğu plastik ve naylon atıklardan oluşan çöpler toplandı. Planlı zamanın dolmasına rağmen çevre temizliğine devam etmek isteyen gençlere, Foça Belediyesi Sosyal Tesisleri'nde çay ikram edildi. Her gün fok ve çevre konularında ayrı etkinliklere imza atan gençler, bugün (20 Nisan Cumartesi günü) bir balıkçı teknesi ile denize açılarak, Orak Adası, Siren Kayalıkları ve diğer koylarda fokların yaşam alanlarını inceleyecek.

Çevreci ve öğrenciliğinin yanı sıra ülkesinde çıkardığı 4 şarkılık maksi single ile tanınan rock müzik şarkıcısı olan Cadzi Catinus, Foça'da gördükleri ilgi ve sevgiye şaşırdıklarını söyledi. Şarkıları ve şakalarıyla gruba renk katan Catinus, "Türkiye'ye ilk defa geldik. Foça'da çok sıcakkanlı insanlarla karşılaştık. Bir günlüğüne gezmeye gideceğimiz İzmir dışında tüm zamanımızı burada geçireceğiz. Akdeniz Foku ile ilgili yapılan çalışmaları gördük ve çok bilgi edindik. Bizim için çok iyi bir tecrübe oldu. Ülkemize dönünce de çevre ve foklarla ilgili bu projeye devam edeceğiz. Burayı çok sevdik" dedi.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim