• BIST 8970.53
  • Altın 2281.96
  • Dolar 32.3217
  • Euro 35.018
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 20 °C
  • Çanakkale 23 °C

Galataport İstanbulport (mu) olacak

Galataport İstanbulport (mu) olacak
TDİ, Galataport ismine alternatif olarak 'İstanbulport' ismini tescilletti. Ayrıca Türk Patent Enstitüsü'ne 'Galataport İstanbul' ve 'TDİ Galataport' markalarının tescili için başvurda bulundu.

İstanbul'un en büyük projelerinden biri olan Galataport ihalesine başvurular için sayılı gün kaldı. Fakat Proje ihaleye çıkmadan isim tartışması çıktı...

İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde, mülkiyeti Türkiye Denizcilik İşletmeleri'ne (TDİ) ait 112 bin 147 metrekare yüzölçümlü Salıpazarı kruvaziyer liman alanında, konaklama ve dinlenme tesislerini kapsayan turizm merkezi de yer alacak. Ticaret alanındaysa alışveriş merkezleri ve restoranların inşası planlanıyor. Projede rıhtım, yeşil alan, kültürel tesis ve taşıt yolu içinde yerler ayrıldı.

NARGİLECİLER GİDECEK

Galataport’un yeni imar planına göre, “imar planına aykırı” olduğu tespit edilen nargileciler gidecek, onlardan boşalan alan halka açık meydana dönüştürülecek.

Yaklaşık 1200 metrelik sahil şeridine 10 metre eninde dolgu alanı da yapılacak. Salıpazarı Rıhtımı'ndaki mevcut antrepolar da ihaleyi kazanan şirket tarafından yıkılabilecek.

'MİMAR SİNAN ÜNİVERSİTESİ YIKILMAYACAK'

Yetkililer, proje kapsamında yıkılmayacak yapılar arasında İstanbul Modern ile Mimar Sinan Üniversitesi’nin de yer aldığını söylediler. Bir yetkili, “Mimar Sinan Üniversitesi’nin binasıyla ilgili bir müze projesi var. Bu hayata geçecek” dedi.

Liman alanında tarihi eser olarak tescilli Genel Müdürlük binası, yolcu terminali, Çinlihan ve Paket Postanesi de yine proje içinde korunacak binalar olacak.

Konaklama ve dinlenme tesislerini kapsayan turizm merkezi de yer alacak projede, alışveriş merkezleri ve restoranlar inşası da planlanıyor.

3 YILDA BİTECEK

Poje'nin 3 yılda bitirilmesi hedefleniyor. İdare yetkilileri, önceki ihalede 3.5 milyar Euro teklif verilen Galataport projesi için şimdiden fiyat vermenin doğru olmadığını belirtiyor.

İHALE TEKLİFİ İÇİN SON GÜN 30 NİSAN

Galataport olarak bilinen Salıpazarı Liman Sahası 30 yıllığına özelleştirilecek. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından Resmi Gazete'de yayımlanan ilana göre, İstanbul'daki Salıpazarı Liman Sahası'nın ihalesi pazarlık usulü ile gerçekleştirilecek.

İhale, ihale komisyonu tarafından gerekli görülmesi halinde pazarlık görüşmesine devam edilen teklif sahiplerinin katılımı ile açık artırma suretiyle sonuçlandırılacak.

Geçici teminat bedelinin 20 milyon dolar olduğu Salıpazarı Limanı'nın ihalesinde, ihale doküman 20 bin liraya temin edilecek. Yalnızca tüzel kişiler ile ortak girişim gruplarının katılabileceği ihalede, son teklif verme tarihi 30 Nisan 2013 olacak.

3.5 MİLYAR DOLARLIK TEKLİF İPTAL EDİLMİŞTİ

Galataport ilk olarak 2005'te görücüye çıktığında ihaleyi İsrailli işadamı Sami Ofer ile işadamı Mehmet Kutman'ın ortaklığındaki Royal Caribbien konsorsiyumu, 3 milyar 538 milyon euroluk en yüksek teklifiyle kazanmıştı. Ancak ihale Danıştay tarafından iptal edilmişti.

"İSTANBUL'UN GİRİŞ KAPISI"

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş tarihsel ve kültürel değer taşıyan kıyı bölgesinin ticarete ve turizme açılmasını istediğini belirtmiş, ardından da Başbakan Erdoğan Galataport un "İstanbul'a giriş kapısı" olarak hazırlanmasını arzu ettiğini söylemişti.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, konuyle ilgili şu açıklamayı yapmıştı, "Sayın Başbakanımızla bu konuyu değerlendirdik. Geciken bir proje olarak bahsettik. Galata, Cenevizlilerden beri liman olarak kullanılmakta. Zaten Galata, liman anlamını taşıyan bir kelimedir. Bölgenin daha sağlıklı ve turizme hizmet eder bir hale getirilmesi arzu edilmekte. Daha önceki proje ve ihalede yeni ve büyük yapıların yapılacağı değerlendirmesi vardı. Ancak böyle bir şey yoktu. Proje doğru anlatılmamıştı. Sayın Başbakan projenin İstanbul'un giriş kapısı olarak hazırlanmasını arzu etmekte. Proje yeniden ihaleye çıkacak. Bununla ilgili bir düzenleme var" şeklinde konuşmuştu.

İSİM SAVAŞI

Özelleştirme İdaresi Galata Port ihalesine Galata Port Limanı olarak çıkamıyor. ÖİB Başkanı Ahmet Aksu da daha önce yaptığı açıklamalarda, Galata Port isminin 2 girişimci tarafından daha önce tescil ettirildiği için projeye yeni isim aradıklarını açıklamıştı. Özelleştirilecek alan TDİ'ye ait fakat kamuoyunda bilinen adıyla Galataport'un isim hakkı  Mehmet Ferec Balcı ve Hayati Şanlı adlı girişimcilere ait.

ÖİB'nin bu isimle ihaleye çıkamayacak olması alternatif isimler üzerinde düşünülmesine neden oldu fakat bilinen adıyla 'Galataport' ismi projenin yüzü olmaya devam etti.

TDİ, bu isme alternatif olarak 'İstanbulport' ismini tescilletti. Ayrıca Türk Patent Enstitüsü'ne 'Galataport İstanbul' ve 'TDİ Galataport' markalarının tescili için başvurda bulundu. Bu arada Galataport markasının sahiplerinin 'İstanbul Galataport'  markası tesciline de itiraz etti. Patent enstitüsü ilk itirazı reddetti fakat ikinci itirazı kabul etti.

Galataport markasını tescil ettiren patent ajansı Acar Patent konuyla ilgili marka yayınına gelen itirazlara karşı görüşünde "Galataport markasının sahibi kendi markasının önüne bir yer adı ekleyerek ikinci bir tescil istedi. İstanbul Galataport ile İstanbulport arasında ne görsel ne fonetik bir benzerlik yok. İstanbul ve port kelimeleri tekel altına alınmak isteniyor ki bu kanun tarafından müsade edilebilir bir durum değildir. Müvekkilimizin emek verdiği yatırım yaptığı markası üzernideki hakları haklı bir neden mevcut değilken keyfiyete maruz kalmamalıdır" dedi.

Marka sahipleri de bu itirazın kabulüne bir anlam veremediklerini belirterek şunu söylediler: "Normal süreden çok daha kısa bir sürede ikinci itiraz kabul edildi. İlk itiraz neden reddedildi ikinci itiraz neden bu kadar hızlı kabul edildi anlamadık. 'Galataport' markası bizim 'İstanbul Galataport' da bu markanın bir uzantısı. TDİ, 'İstanbulport' markasının sahibi ve iki isim benzer değil. Yine de madem benzer buluyorlar kendileri iki ismi daha tescilletmek için başvurmuş; 'Galataport İstanbul' ve 'TDİ Galataport' markalarının tescili için başvurmuşlar bizim markamızın önüne arkasına ek yapmışlar. Madem benzerlik arıyorlar bu benzerliğe ne diyecekler? Yasal süreleri içinde tabiki itiraz edeceğiz ve kabul edilen itirazları için de mahkeme yoluna başvurcağız. Galataport markasın kullanmak isteyen gelip bu ismi bizden satın alabilir ama Türk Patent Enstitüsü'nün onayladığı, satın aldığım yatırım yaptığım bu markayı kimse bizden izinsiz kullanamaz. İhale büyük biliyoruz bu marka da büyük farkındayız ve biz bu duruma uygun davranmayı doğru buluyoruz."

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim