• BIST 9079.97
  • Altın 2330.649
  • Dolar 32.3585
  • Euro 34.9623
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 14 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 11 °C
  • Çanakkale 10 °C

Erdemir'de yerli şirketler atakta

Erdemir'de yerli şirketler atakta
ERDEMİR için güç birliği yapanlar içerisinde denizcilerden Yalçın Sabancı, Kalkavanlar'ın şirketi Turkon'un da adı sık telaffuz edilenler arasında.
Türk sanayicileri, sanayinin en stratejik şirketlerinden biri olan Erdemir'in  yerli  kalması için adeta bir seferberlik başlattı. TOBB çatısı altında bir konsorsiyumla ihaleye katılmaya hazırlanan sanayicilerin önünde sadece bir hafta var. Eğer birliktelik sağlanabilirse, sanayinin önde gelen devleri Erdemir'in "yerli" kalmasını sağlayabilir.BAŞTA otomotiv ve beyaz eşya olmak üzere temel sanayilere hammadde sağlayan Türkiye'nin en önemli şirketleri arasında yer alan Erdemir, özelleştirme beklentileri nedeniyle gündemde sıkça yer almaya başladı. Hükümet ile muhalefet arasında sert tartışmalar yaşanırken, sanayinin bu can daman tesisin yabancı demir-çelik devlerinin eline geçmesi olasılığı, tartışmayı tüm kamuoyuna yaymış bulunuyor. Çünkü Erdemir, Türkiye'nin tek entegre yassı çelik ve en büyük demir-çelik üreticisi.Erdemir'in yabancılara satılmasını istemeyen Türk girişimciler, bu olasılığa karşı Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB) çatısı altında bir araya gelerek bir organizasyona gitmeye çalışıyor. Organizasyonla demir-çelik, otomotiv, beyaz eşya, denizcilik gibi Erdemir ürünlerini kullanan, üreten, satan ve taşıyan kesimlerin bir araya getirilmesi hedefleniyor.
Konsorsiyumda 10 grup var.
ERDEMİR ve YABANCI TALİPLERİErdemir: Türk, Yılda ortalama 7 milyon ton çelik üretiyor. 2004 yılı net kârı 790.1
milyon YTL. Cirosu 6.2 milyar YTL.
Arcelor: Fransız. Yılda ortalama 46.9 milyon ton çelik üretiyor. 2004 yılı net kârı
2.3 milyar Euro. Cirosu 30.2 milyar Euro.
Mîttal Steel: Hindistan-İngiltere. Yılda ortalama 70 milyon ton çelik üretiyor.
2004 yılı net kârı 4.7 milyar dolar. Cirosu 22.2 milyar dolar.
Corus: Ingiiiz-Hollanda. Yılda ortalama 20.6 milyon ton çelik üretiyor. 2004 yılı net
kârı 847 milyon dolar. Cirosu 17.8 milyar dolar.
Novolîpetsk: Rusya. Yılda 10.4 milyon ton çelik üretiyor.
OAO Severstal: Rusya. 9.1 milyon ton çelik üretiyor.
US Steel: ABD. Yılda ortalama 23 milyon ton çelik üretiyor. 2004 net kârı 1.1 milyar dolar
Bu konuda 16 Haziran'dan bu yana dört önemli toplantı düzenlendi. Toplantıların en sonuncusu geçen hafta cu-rna günü yapıldı. Organizasyon içinde 10'dan fazla yatırımcının bir araya getirildiği bildiriliyor. Burada amaç bir konsorsiyum lideri etrafında toplanarak güç birliği oluşturmak ve Erdemir'in "yabancı"ya gitmesini engellemek.Türk yatırımcılardan  Kibar Holding'in Erdemir'le ciddi olarak ilgilendiği biliniyor. Hatta geçen harta içinde Hol-ding'in yönetim kurulu başkanı Ali Kibar, Erdemir'e bizzat ziyarette bulundu. Erdemir'le Oyak Grubu'nun da ilgilendiği genel müdür Coşkun Ulusoy tarafından ifade edilmişti. Demir-çelik sektöründe faaliyet gösteren yatırımcılar Boru-san Grubu, Diler, Yazıcı, İçtaş, Habaş ve Kroman'ın da bu işte adı geçiyor.Yine 600 milyon dolan bulan ciro-suyla Kaptan Demir-Çelik'in de konsorsiyuma dahil edilmesi hedefleniyor. Auer firması, denizcilerden ise Yalçın Sabancı, Kalkavanlar'in şirketi Turkon'un da adı sık telaffuz edilenler arasında.FİYATI NE OLABİLİR?FİYATIN ne olabileceği konusunda, önceki sayımızda yaptığımız haberi anımsatmakta fayda var. Bu haberimizde Erdemir'in 2.8 İle 3 milyar dolar arasında bir rakama satılabileceğini yazmıştık. Yine piyasa algılamalarında 2 milyar dolar civarındaki bir rakamın olumsuz nacağını, 4-5 milyar dolarlık rakamın ise iyi bir rakam olduğunu belirtmiştik.OYAK-Arcelor ilişkisiOYAK, Türkiye'nin özelleştirme kapsamında olan şirketlerinden Tüpraş ve Erdemir'le yakından ilgilendiğini açıklamıştı. Ulusoy, "ERDEMİR Son 2 Yılda KardaYılNet Kar (Milyon $)2000*115.22001*-74.92002*-31.62003226.420045M.42005/3121*(*) Tarihli  maliyetli bilanço,  diğerleri konsolide bilanço Tüpraş ve Erdemir özelleştirmesiyle ilgiliyiz. Bunlardan birini mutlaka alacağız" şeklinde iddialı açıklamalarda bulunmuştu.Gelinen noktada Oyak, Tüpraş özelleştirmesinde ise ön yeterlilik alan firmalar arasında yer alıyor. Erdemir ayağına gelince kulislerde konuşulanlara göre OYAK, yerli sermaye ile birlikte hareket etmeyerek Fransız Arcelor ile işbirliğine gidebilir. Çünkü grubun Fransız otomotiv sektöründeki Fransız ortağı Renault, sac ürünlerini Arcelor'dan alıyor. Oyak da aynı şekilde Arcelor'un ürünlerini kullanıyor. Yani her iki şirketin ticari ilişkisi mevcut. Bu ticari faaliyetler, Erdemir'de ortaklığa taşınabilir.Zaman daralıyor2 şirketi, limanı ve arama ruhsatı var...İsdemir: Türkiye'nin en büyük entegre demir çelik tesislerinden. 6 bin çalışanı var. Uzun çelik üreten Isdemir'in yüzde 89'u, üretimini yassıya çevirecek yatırımın yapılması koşuluyla Erdemir'in oldu. 2007'de yatırımların tamamlanıp yılda 3 mil¬yon tonluk kapasiteye ulaşması hedefleniyor.
Erdemir-Maden: Sivas Divriği'deki demir madeni tesislerini işletiyor ve Türki¬ye'deki demir cevheri arama ruhsatlarının yansını elinde bulunduruyor. Yaklaşık 400 çalışanı var.
Erdemir-Romanya: Erdemir'in Romanya'da Özelleştirmeden aldığı bu tesis, motor ve transformatör sanayinin ana girdilerinden olan silisyumlu yassı çelik ürünlerini üretiyor. Çalışan sayısı 376.
Çelbor: Kırıkkale'de yer alan şirket, savunma sanayinin kullandığı dikişsiz boru¬ları üretiyor. Bu şirkette 100 kişi çalışıyor.
Çelik Servis Merkezi: Gebze'de kurulu bu merkezin amacı müşterilere ihtiyaçları olan ürünleri, istedikleri özelliklerde ulaştırmak. Bu merkezin yeni satın alınan Yarımca Porselen arazisine taşınması planlanıyor.
Erenco: Demir-Çelik sektöründe, mühendislik, yönetim ve danışmanlık hizmetleri veren şirket, Erdemir Grubu'nun yatırımlarını planlayıp projelendiriyor. Bu şirkette konusunda en iyi derecede yetişmiş 210 kişi çalışıyor. Limanlar: Erdemir'in ayrıca biri Karadeniz'in, diğeri de Akdeniz'in en büyük limanlar1 arasında yer alan iki limanı bulunuyor.
En nihayetinde hedef, Erdemir'in yerli sermayeli bir şirket tarafından satın alınması. TOBB önderliğindeki çalışmalar son hız ilerliyor. Çünkü önlerinde çok fazla vakit kalmadı.
Erdemir'e talip olanlar, ÖİB'in elindeki yüzde 46.12 oranındaki payın yanında T. Kalkınma Bankasf nın elindeki yüzde 3.17nlik hisseyi de aynı koşullarda alacak. Böylece şirket sermayesinin yüzde 49.29'una sahip olacak.
24 Mayıs'ta başlaşan ihale sürecinde 8 Temmuz Cuma gününe kadar ön yeterlilik başvurusunda bulunulabilecek. Yani yerli girişim grubunun bu hafta içinde konsorsiyumu oluşturması ve ön yeterlilik için başvuruda bulunması gerekiyor.İhale komisyonu, ön yeterlilik başvurularını 9-13 Temmuz tarihleri arasında değerlendirecek. Ön yeterlilik alan talipliler, 25 Temmuz-9 Eylül tarihleri arasında bilgi odalarına girecek. Özelleştirmede teklif vermek isteyenler için son tarih ise 26 Eylül 2005 olacak.Teklif tarihi 26 EylülAncak aldığımız bilgilere göre, 8 Temmuz'a kadar yerli konsorsiyum Ön yeterlilik belgesi alacak. (Süre 14 Temmuz'a uzatıldı) Yürütülecek strateji tam olarak kesinleşmemekle birlikte, yerli konsorsiyum için bir konsorsiyum lideri seçilecek. Hisseler eşit oranda paylaşılacak. Konsorsiyumda şirket sayısı belli olmamakla birlikte 10 civarında firmanın birlikteliğinden söz etmek mümkün. 26 Eylül'e kadar verilen teklif üzerinde yeniden oynamaların gerçekleştirilebileceği belirtiliyor. Bunun ardından 26 Eylül'deki teklif verme tarihine kadar konsorsiyumda değişiklikler yapılabilir.
 KAYNAK: EKONOMİST DERGİSİ, TALİP YILMAZ
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim