• BIST 9672.32
  • Altın 2500.365
  • Dolar 32.5848
  • Euro 34.8412
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 22 °C
  • Muğla 18 °C
  • Çanakkale 18 °C

Eker: Bizden kaçan balığı avlayamazlar

Eker: Bizden kaçan balığı avlayamazlar
Bakan Mehdi Eker, "Yunanistan'ın bizden kaçan balıkları hiçbir şekilde avlama şansı yok. Çünkü derinlik, bizim 24 metreye çıkarıp da şu anda balıkçılarımızın şikayet ettiği husus, Yunanistan'da 50 metre" dedi.

Su derinliği, Yunanistan'ın Türkiye'den kaçan balıkları avlama şansını ortadan kaldıracak. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, ''Yunanistan'ın bizden kaçan balıkları hiçbir şekilde avlama şansı yok. Çünkü derinlik, bizim 24 metreye çıkarıp da şu anda balıkçılarımızın şikayet ettiği husus, Yunanistan'da ise 50 metre'' dedi. Eker, derinlik mesafesinin artırılmasının balık tutmayı zorlaştırdığı, giden balıkların Yunanistan'da avlandığı iddialarının haklı olmadığını söyledi.

DERİNLİK AVRUPA'DA HANGİ SEVİYEDE?

Yunanistan'ın kaçan balıkları avlayamayacağına dikkat çeken Eker, ''Biz derinliği 18 metreden 24'e çıkardık. Bizimkiler kızıyor, 'Niye 24 yaptınız' diyor. Halbuki Yunanistan'da 50 metre. Onun için hiçbir şekilde gerçek de değil doğru da değil. Avrupa'nın bütün ülkelerinde 50 metredir'' diye konuştu.

'BALIKLAR VE YUMURTALARI DURUYOR'

Sahilde, kıyı alanlarında ve çok derin olmayan sularda yavru balıklar ile yumurtaların bulunduğunu belirten Eker, "Balıkları korumamaz lazım. Eğer gelecekte mevcut balıkçılarımızın çocukları ve torunları da balıkçılık yapacaksa, bu tedbirleri almamız lazım. Hayır 'Biz 30, 40, 50 yıl sonra balıkçılık yapmayacağız, Karadeniz'de, Akdeniz'de, Marmara'da balık diye bir şey bırakmayacağız, 10-20 yıl içinde bitireceğiz' gibi bir kararımız varsa o zaman bu şartları aramayalım. Böyle bir şey yok" dedi.

Akdeniz mıntıkasındaki toplam palamut balığının yüzde 90'ını Türkiye'nin avladığını belirten Eker, "Tur atıyor, gidiyor, geliyor, bizimkiler avlıyor. Onun için gerçekçi değil'' dedi.

Amaçlarının sürdürülebilir bir avcılık politikası uygulamak olduğuna dikkat çeken Eker, ''Biraz balıkların büyümesine, yuvalarının bozulmamasına yardımcı olmamız lazım. Böylece daha çok balık yiyelim. İlk bir iki gün, özelikle endüstriyel balıkçılar, yani büyük teknelerde balık avlayanlar, onların şöyle bir şeyi oldu, 'Balık kalmayacak, bulamayacağız, çok pahalı olacak' falan. Aksine, ikinci gün gittiler, çok balık avlandı. O avlananlarla da balık fiyatları tüketicinin memnuniyetini gerektirecek düzeye indi'' dedi.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
şakran
26 Eylül 2012 Çarşamba 11:31
balıkçı
teşekkür ederim sayın bakanım açıklamanız için.biz söylediğimiz zaman tepki alıyoruz.umarım 4 sene sonrada 30 metreye çıkarırsınız.gerçekten şu an itibariyle 24 metre de olsa inanınki işe yaradı,denizler hepimizin,korumak göreviniz görevimiz.......
78.175.60.119
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim