• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • Muğla 11 °C
  • Çanakkale 13 °C

Egegaz'a depolama izni verildi

Egegaz'a depolama izni verildi
Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka "Egegaz'a depolama tesisi izni verilmesi sevindirici. Ancak kısa sürede gaz ithalat iznide verilmelidir" dedi.
Hazine Müsteşarlığı, Egegaz'ın, BOTAŞ tarafından depolama tesisi olarak kiralanarak hizmete açılmasına onay verdi. BOTAŞ'ın, doğalgaz arzının ortaya çıkardığı krizin ardından Hazine'ye Egegaz konusunda yazı yazdığı, Hazine'nin de bu talebe olumlu yanıt verdiği belirtildi. Yetkililer, Botaş'ın, bir Kamu İktisadi Teşekkülü olduğu ve kararname ile Hazine'ye bağlandığı için, hizmet alımı sözleşmesi için bu kurumun iznine tabi bulunduğunu dile getiriyor.

Botaş'ın Hazine'ye ilk kez Egegaz için başvurduğunu belirten yetkililer, iznin içeriğinin "hizmet alımı ve kiralama izni" olduğunu söylerken, Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, Hazine Müsteşarlığı'nın BOTAŞ'ın talebi üzerine 2001 yılında 400 milyon dolara mal edilerek tamamlanan dünyanın ikinci en büyük LNG terminali Egegaz'a depolama tesisi izni verildiğini, EPDK'dan da olumlu görüş alındığını belirtti.

ASIL ARZ GÜVENLİÐİ, İTHALAT İZNİ VERİLİNCE GERÇEKLEŞECEK

Hazine Müsteşarlığı'nın bu amaçla BOTAŞ'a Egegaz ile kiralama anlaşması yapma yetkisi verdiğini aktaran Saka, "Alınan bu kararla 400 milyon dolar harcanarak kurulan tesis, şimdilik BOTAŞ'ın deposu olarak değerlendirilecek. Ancak spot gaz piyasası düzenlenince Egegaz'a serbest ithalat izninin verilmesiyle gerçek arz güvenliği sağlanmış olacak" dedi.

Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, Türkiye'nin doğalgaz stoğunu arttırarak arz güvenliğini sağlayacak olan dünyanın ikinci büyük sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) depolama terminali EGEGAZ'a bu aşamada depolama tesisi izninin verilmesinin sevindirici olduğunu dile getirdi.

Aliağa Ticaret Odası Başkanı ve TOBB Ticaret Odaları Konsey üyesi Adnan Saka, "Spot gaz piyasası henüz düzenlenmediğinden, ithalat izni olmadığı için atıl durumda bekleyen Egegaz'ın bu aşamada en azından ithalat izni olan BOTAŞ tarafından depolama tesisi olarak kiralanarak değerlendirilmesi kararı çok yerindedir. Bu karara etki eden ve kararı veren Hazine Müsteşarlığı, BOTAŞ, EPDK, Enerji Bakanlığı ve konuyu her fırsatta gündeme taşıyan basın kuruluşlarımızza teşekkür ediyorum." Dedi.

KARAR, EKONOMİYİ ENERJİ ARZI RİSKİNDEN KURTARACAK

Saka, "En azından EPDK'nın, gaz ithalatını spot gaz piyasasına açana kadar, Egegaz'ın BOTAŞ tarafından depolama tesisi olarak işlerlik kazandırılması çok yerinde ve doğru karardır. Bölgemizde ulusal güvenliğimize katkı yapacak, istihdam sağlayacak ve doğalgaz arz güvenliği sağlayacak böyle bir tesis, bu kararla ekonomiye kazandırılmıştır. Bu karar bölge ekonomisi ve sanayicimiz için çok önemlidir" Dedi.

Türkiye'nin son iki aydır doğalgazda riskli bir pozisyonda olduğunun açıkça görüldüğünü dile getiren Aliağa Ticaret odası Başkanı Adnan Saka, Egegaz gibi kuruluşlara LNG ithalat izninin verilerek doğalgazda tek bir dış kaynağa bağımlılık tehlikesinin ortadan kaldırılmasını istedi.

TÜRKİYE'NİN KULLANACAÐI DOÐALGAZ'IN YÜZDE 30'UNU DEPOLAYACAK

Aliağa Ticaret odası Başkanı Saka, Türkiye'nin hızla büyüyen ekonomisi ile bölgede önemli bir stratejik güç olduğunu dile getirerek, enerjide bir- iki kaynağa bağımlılığın çeşitli sakıncalar içerdiğini dile getirdi. Saka, "Özellikle Sanayide üretim maliyetlerini düşürmek için doğalgazın, ucuz, sürekli, risklerden uzak ve kaliteli arzı büyük önem taşıyor. Biran önce Egegaz gibi Katar, Mısır, Cezayir, Nijerya, Yemen, Umman, Avustralya, Endonezya ve Karaibler gibi doğalgaz arz noktalarından sıvılaştırılmış doğalgaz getirilerek ulusal doğalgaz sisteminde arz güvenliği sağlanmalı. Bu amaçla, Türkiye'nin gaz kapasitesinin yüzde 30'unun Egegaz tarafından depolanarak ulusal sisteme entegre edileceğini Egegaz'a depolama faaliyetinin yanında kısa sürede gaz ithalat izni de verilmesi gerekmektedir." Dedi.

EGEGAZ LNG TERMİNALİ

Çolakoğlu Holding şirketlerinden olan Egegaz, İzmir'in Aliağa ilçesinde 400 milyon dolara dünyanın ikinci büyük LNG terminali olarak 1999'da kuruldu. Tesisin yapımı 2001'de tamamlandı. 36 metre yüksekliğinde 85 metre çapındaki tanklar, ileri düzeyde deprem teknoloji ile inşaa edildi. Tanklar 10 milyon dolar harcanarak deprem amortisörleri üzerine oturtuldu.

Terminal, Türkiye'nin ilk özel LNG terminali özelliğini korurken, Sahip olduğu kapasite ile dünyanın en büyük 2'inci büyük LNG terminali durumundadır. Tesiste, günlük 130 milyon metreküp doğalgaz eşdeğerinde LNG depolanabiliyor. İki tankın yıllık kapasitesi 10 milyar metreküptür. Bu da Türkiye'nin doğalgaz tüketiminin yüzde 30'una denk gelmektedir. İnşaatı tamamen Türk işçi ve mühendislik kadrosu tarafından gerçekleştirilen terminal, 400 milyon dolara mal oldu.
DenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim