• BIST 9079.97
  • Altın 2325.121
  • Dolar 32.4616
  • Euro 34.8575
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 14 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 11 °C
  • Çanakkale 10 °C

Efendi Yoda adı artık okyanusta yaşayacak

Efendi Yoda adı artık okyanusta yaşayacak
Atlas Okyanusu'nda yapılan deniz araştırmaları sırasında bulunan üç yeni derin deniz canlısına bilimsel adları verildi.

Atlas Okyanusu'nda yapılan deniz araştırmaları sırasında bulunan üç yeni derin deniz canlısına bilimsel adları verildi.

Aberdeen Üniversitesi yönetimindeki bilim adamlarının Atlas Okyanusu'nun 2500 metre altında bulunan, üç derin deniz palamutu solucanından birine, Yıldız Savaşları filminin unutulmaz karakteri, jedi ustası Efendi Yoda'nın adı verildi.

Derin deniz canlıları, Orta Atlas Okyanusu Şeridi adı verilen İzlanda ile Azor adaları arasında kalan bölgede yaşayan hayvanların ortaya çıkışını, dağılımını ve ekolojisini ortaya çıkarmak amacıyla yapılan bilimsel çalışmalar sırasında 2 yıl önce bulunmuştu.

Örnekleri inceleyen araştırmacılar, Intervertebrate Biology adlı bilimsel dergide yayımladıkları yazıyla yarım kordalılar ailesine mensup olduğu belirtilen omurgasız derin deniz canlılarını bilim dünyasına tanıttı.

Araştırmayı yürüten bilim ekibinin başkanı, Aberdeen Üniversitesi'ne ait okyanus laboratuvarı Direktörü Profesörü Monty Priede, bulunan canlılar arasında yer alan kırmızıya çalan mor renkteki derin deniz solucanına, Yoda'nın kulaklarını andıran geniş dudakları ve son derece renkli görüntüsünden esinlenerek yoda porpurata (mor yoda) adının verildiğini söyledi.

Bulunan canlılardan beyaz renkte olan diğer bir solucan, uzaktan kumandayla okyanustan örnekler toplayan ROV Isis aracının adından esinlenerek allapasus isidis olarak adlandırıldı.

Parlak kırmızı ile turuncu arası renkteki üçüncü canlıyaysa, kırmızı renkteki sinabar adlı bir madenin Latincedeki isminden esinlenerek tergivelum sinnabarinum adı verildi.

Priede, bilimsel adları konulan derin deniz canlılarına ilişkin yaptığı açıklamada, ilk derin deniz yarım kordalı palamut solucanının bulunmasının ardından 10 yıl geçmesinin ardından üç yeni türün daha Atlas Okyanusu'nda bulunduğunu belirtti.

Omurgalı ve omurgasız canlılar arasındaki evrimleşme halkasına çok yakın olmaları nedeniyle derin deniz yarım kordalılarının büyük önem taşıdığını anlatan Priede ''Bu canlılar kesinlikle insanın evrimleşmesindeki kayıp halka olmasalar da uzak atalarımızın nasıl bir yaşam biçimini sürdürmüş olabileceklerine ilişkin bilgi veriyor'' dedi.

Priede, ''Yeni keşfedilmiş olmalarına karşın, bunlar derinde nadir rastlanan canlılar değil. Şimdi bu canlılardan bolca bulacak teknolojiye sahibiz. Cevaplanması gereken bir sonraki soru, bu canlıların derin deniz ekolojik sisteminde üstlendikleri rol'' diye konuştu.

Canlılar, İngiliz ekolojik araştırma kurumu Natural Environment Research Council (NERC) tarafından sağlanan 2 milyon sterlinlik (yaklaşık 5 milyon 807 bin TL) fonla çalışmalarını sürdüren ECOMAR araştırma programı tarafından yürütülen bilimsel çalışmalar sırasında bulundu.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim