• BIST 8718.11
  • Altın 2244.297
  • Dolar 32.3288
  • Euro 35.1686
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C
  • Antalya 13 °C
  • Muğla 7 °C
  • Çanakkale 4 °C

Dünya denizcileri ISTSHIP22’de buluştu

Dünya denizcileri ISTSHIP22’de buluştu
KOSDER ve Türk Armatörler Birliği işbirliği ile gerçekleşen birinci ISTSHIP22’de Yunan ve Türk armatörleri başta olmak üzere dünya denizcilerini bir araya getirdi.

Türk denizcilik sektörünün önemli kuruluşları arasında yer alan Koster Armatörleri ve İşletmecileri Derneği (KOSDER) ile Türk Armatörler Birliği işbirliği ile bu sene ilki organize edilen geleneksel ISTSHIP, yoğun katılımla gerçekleşti. İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) sponsorluğunda gerçekleşen etkinliğe 24 ülkeden armatörler ve STK temsilcileri katıldı.

İstanbul’un güzide mekanlarından biri olan Divan Kuruçeşme’de gerçekleşen ISTSHIP22’ye INTERCARGO Başkanı ve Yunanistan Armatörler Birliği Temsilcisi Dimitris J. Fafalios, Yunanistan Armatörler Birliği Başkanı Charalampos Simantonis, Panama Başkonsolosu Abraham Jose Segovia de Leon, Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Durmuş Ünüvar, İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, Afrika Armatörler Birliği Genel Sekreteri Funmi Folorunso, Almanya Armatörler Birliği Başkanı Gaby Bornheim, Confitarma Başkan Yardımcısı Lorenzo Matacena, Marsilya Fos Denizcilik Birliği Başkanı M. Alain Mistre, HSSA Yönetim Kurulu Üyesi Nikolaos Liapis, HSSA Denizcilik İşleri Danışmanı Andreas Syrigos, Lloyd's Register Maritime Dekarbonizasyon Merkezi Program Yöneticisi Charles Haskell, Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan, Optima Shipping Pazar Analizi ve İstihbarat Başkanı Angelica Kemene, BIMCO Baş Analisti Niels Rasmussen ve YILPORT Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Yüksel Yıldırım ile yerli ve yabancı çok sayıda denizci katıldı.

x.jpg
 
Sunumların ve tüm oturumların İngilizce yapıldığı etkinliğin açılış konuşmasını KOSDER Başkanı Pınar Kalkavan Sesel ile Türk Armatörler Birliği Başkanı Cihan Ergenç yaptı.

 

 a-021.jpg
PINAR KALKAVAN SESEL: DOĞRU ROTALARI BULMAYI HEDEFLİYORUZ
 
Konuşmasına Türk denizcilik sektörünün iki önemli STK’sı adına katılımcıları selamlayarak başlayan Pınar Kalkavan Sesel, global denizcilik sektörünün liderlerini ve İstanbul’da ağırlamanın heyecanını yaşadıklarını söyledi. KOSDER olarak ISTSHIP22’nin gerçekleşmesine katkı sağlayan İMEAK DTO’ya teşekkür ederek konuşmasına devam eden Kalkavan Sesel, “Bugün burada yaşanan her şey, bir yıl önce Yunan Koster Armatörler Birliği Derneği'nin dostane ziyareti ile başladı… İlk onur konuğumuz, köklü bir denizcilik geleneğine ve en büyük filoya sahip olan Yunanistan'dır. Bugün dünya denizcilik sektörünün merkezlerinden biri olan İstanbul'un yeni bir vizyon kazanmasına tanıklık edeceğiz. ISTHIP2022 organizasyonu ile denizcilik sektörümüzü zenginleştirecek olan doğru rotaları bulmayı hedefliyoruz. Küresel deniz taşımacılığına görüşleri ile yön veren değerli uzmanların yardımıyla bunu başaracağız. Önümüzdeki yıllarda da devam edeceğiz. Düzenleyeceğimiz panellerde, küresel denizcilik taşımacılığının ortak paydalarını oluşturan konuları tartışarak; denizcilik sektörünün bugününü ve geleceğini şekillendirecek görüş ve önerileri ortaya koyacağız. Çünkü dünyanın neresinde olursak olalım, hepimiz aynı gemideyiz. Rotalarımız farklı olsa da hep bir aradayız” dedi.
s-008.jpg

 
CİHAN ERGENÇ: KONFERANS TARİHİ BİR DÖNÜM NOKTASI OLACAK
 
Türk Armatörler Birliği Başkanı Cihan Ergenç, katılımcılara teşekkür ederek konuşmasına başladı. Türk denizcilik sektörü ile komşu ile Yunanistan denizcilik sektörü arasında birçok ortak payda olduğunu dile getiren Ergenç, “Dünya denizciliğinde önemli noktalara değineceğimiz bu konferans, tarihi bir dönüm noktası olacak… Yapmak istediğimiz şey burada bulunan insanları sektörel anlamda aynı çatı altında toplamaktı. Bunu başardık” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından; etkinliğin açılış kurdelesi kesildi. ISTSHIP22’ye online katılan The Maritime Lectures Direktörü Martin Stopford, bir sunum gerçekleştirdi. Sunumunda gemicilik ekonomisinin değişeceğine işaret eden Stopford, yakıt fiyatlarından dolayı daha da pahalı olmaya başladığını kaydetti. Gemicilik alanında üzerinde durulması gereken ciddi konular olduğunu aktaran Stopford, yeni gemilerin yakıtından, teknolojisine kadar her boyutuyla titizlikle ele alınması gerektiğini vurguladı.

d-005.jpg

 
DEKARBONİZASYONU BAŞARMAK İÇİN BÜYÜK YATIRIMLARA İHTİYAÇ VAR
 
Stopford’un sunumunun ardından “Dekarbonizasyon” konulu ilk oturum gerçekleşti. İMEAK DTO Danışmanı Mustafa İnsel’in moderatörlüğünde yapılan I. Oturum’da HSSA Yönetim Kurulu Üyesi Nikolaos Liapis, HSSA Denizcilik İşleri Danışmanı Andreas Syrigos ve Lloyd's Register Maritime Dekarbonizasyon Merkezi Program Yöneticisi Charles Haskell konuşmacı olarak katıldı. İlk oturumda ilk sözü alan Nikolaos Liapis yaptığı sunumda denizcilik sektörünün küresel ticaretin yüzde 90’nına denk geldiğini vurgulayarak, “Bu açıdan emisyonlarda da oran yüksek. Dekarbonizasyonu başarmak için ciddi ve büyük bir yatırıma ihtiyaç var. Yeni yakıtlar için milyar dolarlık yatırımlara ihtiyaç var. Çok büyük miktarlarda yeşil enerjiye ihtiyaç olduğunu düşünürsek bunlara yatırımları bulmalı ve geliştirmeliyiz” dedi.
f.jpg

 
TEKNOLOJİ, YATIRIM VE POLİTİKA ALANINDA HAZIR OLMAK GEREK
 
Oturumun ikinci sunumu yapan HSSA Denizcilik İşleri Danışmanı Andreas Syrigos ise gemicilik sektörünün küresel ticaretteki yerine vurgu yaparak, yeni dönemde yeni gemilerde çevre üzerindeki olumsuz etkilerin minimize edilmek gibi hedefleri olduğunu kaydetti. Dekarbonizasyon kararlarının gemicilik sektörünü derinden etkilediğine işaret eden Syrigos, alternatif yakıt maliyetleri ve bunun alt yapısı için gereken teknolojik yenilenen büyük bir ekonomik güç gerektirdiğini söyledi. İlk oturumun son konuşmacısı Lloyd's Register Maritime Dekarbonizasyon Merkezi Program Yöneticisi Charles Haskell ise hızlı ve sürdürülebilir dekarbonizasyona ulaşmayı hedef edindiklerini belirtti. Önerilen düşük emisyonlu yakıtların her yönüyle ele alınması gerektiğini aktaran Haskell, “Tedarik zinciri yani yakıtın nereden tedarik edileceği önemli bir konu. Burada en önemli üç nokta teknoloji, yatırım ve politika alanında hazır olmak gerekiyor. 2050 yılına kadar değişimlerin yapılmış olması gerekiyor. Zamanın ve maliyetin azaltılması için doğru gemilere ihtiyaç var. Yatırımcılar yeşile yatırım yapmak istiyorlar. Bunları gemicilik sektörüne çekmek gerekiyor” dedi.
g-003.jpg

 
TANKER PAZARININ GELİŞİMİNDE YÜZDE 20’YE VARAN ARTIŞ VAR
 
Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan’ın moderatörlüğünde gerçekleşen ‘Denizcilik Piyasalarında ve Denizcilik Ekonomisinde Geleceği Yönelik Beklentiler’ başlıklı ikinci oturuma ise, Optima Shipping Pazar Analizi ve İstihbarat Başkanı Angelica Kemene, Banchero Costa Araştırma Müdürü Enrico Paglia ile BIMCO Denizcilik Baş Analisti Niels Rasmussen konuşmacı olarak yer aldı. Burada ilk sözü Angelica Kemene aldı. gemicilik ve denizcilik sektörünün son yıllarda iyi kazançlar sağladığını belirten Kemene, Çin’in son yıllarda kuru dökme yük tarafında önemli bir güç haline geldiğini söyledi. Çin’in 2020’de ithalatta tepe noktasına ulaştığını dile getiren Kemene, Çin dekarbonizasyonu destekliyor ancak buna yönelik attıkları adımlar yok” dedi. Kuru dökme yük piyasasının 2023’te Malezya’ya kayacağını dile getiren Kemene, armatörlerin değişikliklere adapte olmak için yeterli zamanı olduğunu ifade etti. İkinci konuşmacı Enrico Paglia ise, ürün tankerlerinde son yıllarda ciddi artışlar olduğunu ve rekor seviyelere yaklaşıldığını söyledi. Tanker piyasasının hiç bu kadar güçlü olmadığını kaydeden Paglia, “Tanker pazarının gelişiminde yüzde 20’ye varan artış görüyoruz. Bunun tabi nedenleri var. Özellikle güven burada çok önemli bir yer tutuyor” dedi. Oturum son konuşmacısı Niels Rasmussen de konteyner gemilerinin inşa maliyetlerinin yükseldiğini söyleyerek, konteyner hacminde yüzde 1-2 oranında bir düşüş tahmin ediyoruz. Hem Avrupa hem de Amerika’da tüketicilerin talepleri arttı ancak bu devam edecek mi bunu göreceğiz” dedi. Filoda çok fazla bir büyüme olmadığını dile getiren Rasmussen, “2023 Ocak ayında yüzde 8’lik bir büyüme öngörüyoruz” dedi.

 

 h-001.jpg
YÜKSEL YILDIRIM: TÜRK GEMİCİLİK SEKTÖRÜNÜN GELECEĞİ PARLAK
 
Türk Armatörler Birliği Başdanışmanı Harun Şişmanyazıcı’nın moderatörlüğünü yaptığı son oturumda ise YILPORT Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Yüksel Yıldırım, INTERCARGO Başkanı Dimitris J. Fafalios konuşmacı olarak katıldı. Burada ilk söz alan Yıldırım, gemilerin ebatlarının her geçen gün büyüdüğünü ve bu durumun domino etkisi yarattığını belirterek, “Bunun bizim için anlamı, limanlarımızı geleceği hazırlamamız gerektiği şeklindedir” dedi. Türkiye gemicilik sektörünün güzel bir sıçrayış yaşadığına işaret eden Yıldırım, şunları söyledi; “Türkiye’de birinci sınıf armatörler de var. Ülkemizde bunu arttırmak lazım. Hükümet bunun için politika üretmiyor. Yoksa dünyada ilk 10’a girebiliriz. Türk denizcilik sektörü dünyada çok hızlı yükselebilir. Ama yapmıyoruz. Türkiye’de gemicilik sektörünün geleceği çok parlak” dedi.
j.jpg

 
DİMİTRİS J. FAFALİOS: GEMİCİLİK DEĞİŞİMİN YÖNETİLMESİDİR

INTERCARGO Başkanı Dimitris J. Fafalios ise, gemicilik sektörünün sıfır emisyon kapsamında hazırlıkları tamamlaması gerektiğine işaret ederek, “Gemicilikte, gemi de kısa yol yok. Verimlilik esastır. Verimliliği esas alması ve alternatif yakıtlara açık olmalıyız… Gemicilik aslında değişimin yönetilmesidir. Bizim de burada buna ayak uydurmamız gerekiyor” dedi.
 
Oturumların ardından ISTSHIP22, kokteyl resepsiyonu ve Gala yemeği ile devam etti. Yemekte, KOSDER Başkanı Pınar Kalkavan Sesel, Türk Armatörler Birliği Başkanı Cihan Ergenç, Dimitris Fafalios, Yunanistan Armatörler Birliği Başkanı Charalampos Simantonis ve İMEAK DTO Başkanı Tamer Kıran organizasyonun kapanış konuşmalarını gerçekleştirdi.

 

 k-003.jpg
 

SALİH ZEKİ ÇAKIR: BAŞARILI BİR ETKİNLİK

 ISTSHIP-22 ile ilgili 7deniz’e değerlendirmelerde bulunan İMEAK DTO Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, etkinliğin sektör için önemine vurgu yaparak, “Farklı görüş, tecrübe ve birikimdeki insanların tecrübelerini paylaşması için faydalı bir ortam. Hem kapsamlı sunumlar yapıldı hem de birebir görüşmeler çok faydalı. Sektörümüz çok hızlı değişen ve gelişen bir sektör. Bu anlamda piyasaların paylaşılması için de gayet başarılı oldu” dedi.  
l.jpg 

HAKAN ÇENDİK: DEVAMI GELECEK

KOSDER ve Türk Armatörler Birliği işbirliğinde gerçekleştirdikleri ISTSHIP22’ye 24 ülkeden 40’ın üzerinde armatör ve STK temsilcisinin katıldığını aktaran KOSDER Başkan Yardımcısı Hakan Çendik ise, “Bunlar sektör için çok önemli katkılar. Networke katkı sağladık. Gemi inşacılar, acenteler, operatörler, sektörün tüm paydaşlarını burada bir araya getirdiğimiz için mutluyuz. “Bu etkinliğimizin ilki oldu. Ve devamını getirmek için çabalayacağız” diye konuştu.

s-019.jpg

 

CİHAN ERGENÇ: BİRLİKTE İŞ YAPABİLDİĞİMİZİ GÖRMEK ÇOK GÜZEL

 ISTSHIP22 ile ilgili 7Deniz’e değerlendirmelerde bulunan Türk Armatörler Birliği Başkanı Cihan Ergenç ise, şunları söyledi; “Planladığımız gibi gidiyor. Çıkış noktamız oldu. KOSDER, DTO, Armatörler Birliği olarak Türk denizciliğinin bütünleşip birlikte güzel projeler başarabildiğini kanıtlamak çok güzel. Dünyanın 24 ülkesinden denizcilikte üst düzey olanları bir araya getirmek bir yerde Uluslararası Armatörler Birliği gibi bir güç birliği mesajı da veriyor. Aynı zamanda Türk denizciliği için bir birlik ve beraberlik göstergesi. İstanbul çok stratejik bir yer. Doğal boğazı ve gemi trafiği açısından İstanbul’un ve Türkiye’nin çok iyi bir şekilde tanıtımını yaptığımıza inanıyorum.”

z.jpg

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim