• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 16 °C
  • Muğla 11 °C
  • Çanakkale 13 °C

DTGM, ikili anlaşmalara önem veriyor

DTGM, ikili anlaşmalara önem veriyor
Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü, başlattığı çalışmalar sayesinde denizcilik anlaşmalarının ülkemiz açısından çok daha faydalı olmasını ve verimli sonuçlar doğurmasını hedefliyor.

Denizcilik anlaşmaları ülkemiz ile diğer ülkeler arasında geçmişten günümüze  kullanılan bir diplomatik araçtır. Ülkemiz ile ülkeler arasındaki ilişkilerin gelişmesine vesile olmuş, bu ilişkilerin resmiyete dökülmesini sağlamıştır. Aslında, dış ticaretimizin büyük oranda denizyolu ile gerçekleştirildiği düşünülecek olursa denizcilik anlaşmalarının ne derece önemli olduğu anlaşılacaktır.

İşte bu nedenle, denizcilik anlaşmalarının sadece iki ülke arasındaki denizcilik ilişkilerini geliştirmeye yönelik bir araç olduğu anlayışını aşan yeni bir bakış açısı ve yaklaşımın hayata geçirilmesi için Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü çalışmalara başladı.

Bu yeni dönemde, mevcut ve yapılması düşünülen anlaşmaların daha etkin ve verimli olmasına yönelik uygulamaların başlatılması için harekete geçildi. Bu amaçla oluşturulacak olan teknik bir komisyon anlaşmaların imzalanmasının ardından izleme ve incelemelerde bulunup anlaşmanın birinci yılının sonunda karşılıklı müzakereler ve ziyaretler çerçevesinde anlaşmanın ne derece etkili ve faydalı olduğu veya olamadığına yönelik bir sonuç raporu hazırlayacak. Söz konusu raporun ortaya koyacağı sonuçlar ve tekliflere göre gerekirse anlaşmanın revize edilmesi gündeme gelebilecek. Böylece etkinliğin arttırılması için gereken adımlar atılacak.

Ayrıca, ikinci bir yenilik ise denizcilik anlaşmalarının imzalanmasından önce anlaşmanın imzalanmasına yönelik iradeyi ortaya koyan niyet mektuplarının imzalanması. Bu sayede anlaşma kriterlerinin daha net ve amaca hizmet eden bir hal alması da sağlanacak. Bugün (denizyoluyla) yoğun dış ticaret hacmine sahip olduğumuz ancak ülkemiz ile arasında imzalanmış bir denizcilik anlaşması bulunmayan bir çok ülke bulunmakta. Bu gibi durumların önüne geçilebilmesi amacıyla denizcilik anlaşmalarının imzalanması noktasında daha verimli kriterlerin esas alınmasına yönelik çalışmalara start verildi.

Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü, yukarıda bahsedilen konular ile ilgili başlattığı çalışmalar sayesinde denizcilik anlaşmalarının ülkemiz açısından çok daha faydalı olmasını ve verimli sonuçlar doğurmasını hedefliyor.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Müh.Kaptan Refik Akdoğan
22 Şubat 2013 Cuma 14:57
Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü
Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü denilince aklıma hep deniz ticaret filomuz ve çalışanların sorunlarının halldileceği makam olduğu gelirken bunun yanlış olduğunu yukardaki açıklamalardan anladım. Düzeltiyorum: Bundan böyle bu genel müdürlüğün adı geçince ikili anlaşmaları anlayacağım. Peki çöken deniz ticafret filomuzuın yeniden ihya edilmesi,yabancı bayrağı tercih eden Türklerin gemilerine tekrar asil Türk bayrağın çeklmesini kim sağlayacak? Bu konuda bakanlıkta kimin çalışma yaptığını anlayamadım. Yoksa biz bu konuda havlu mu attık? Artık tersanelerimizin tekrar kapılarını üretime açılmasını, gemiadamlarının sahipsizliğini,yabancı gemilerde çalışan gemiadamlarının sosyal haklarını kim sağlayacak? Sivil denizcilik eğitinminde kalite yükseltilmesi görevi bu genel müdürlüğün görevi olmadığını bu vesile ile de anlamış olduk. Son DEVAF genel kurulunda emekli denizcilerin öğretim görevlisi olarak çalıştırılması için yapmış olduğum teklife karşılık olarak hemen orada bulunan taliplerin, İTÜ DF'li bir öğrencinin kayıt yapmasına karşı çıktım. Öğrertim görevlisi olacakların yönetmeliği olduğunu söyleyen bir yetkilinin beyanı üzerine bunun resmen yayınlanarak müracaatların yapılmasını istemem karşısında şimdi bu yönetmeliğin Deniziclik Dergisin'nde yayınlanmasını bekliyorum. İşte Deniz Ticaret Genel Müdürlüğü ikili anlaşmalar yanında acaba diyorum ki bu işe bir el atamaz mı? Şeker var,
un var, yağ var ama helva yapıp yiyemiyoruz.Allah yardımcımız olsun. www.refikakdogan.com.
176.240.115.27
Kaptan C
22 Şubat 2013 Cuma 10:48
Güzel Bir Açılım
Bugüne kadar denizcilik anlaşmalarının verimliliğinin sorgulanması konusunda bir adım atılmadığını görüyoruz.Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü'nün bu açılımıyla hem verimlilik sorgulanacak, hem de daha iyi sonuçlar alınabilmesi için araştırma ortamı oluşturulacak.
212.174.131.15
Kadir Soylu
21 Şubat 2013 Perşembe 17:37
Güzel Olur
Denizciliğin bu dönemde bir atılıma ve yeni bir kana ihtiyacı var sektör çok daraldı. Yeni pazarlar alanlar oluşturmak lazım. Sayın Dr.Barış Tozar'ı yine bir başarılı çalışmasından dolayı kutluyorum. Başarılar diliyorum
212.174.131.15
Muhammed Demirci
21 Şubat 2013 Perşembe 11:52
Anlaşmalar
Güzel çalışmalar, Sayın TOZAR'ı ve Deniz Ticareti Genel Müdürlüğünü tebrik ediyorum.
212.174.131.15
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim