• BIST 9524.59
  • Altın 2522.673
  • Dolar 32.5237
  • Euro 34.5672
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 15 °C
  • Antalya 15 °C
  • Muğla 8 °C
  • Çanakkale 13 °C

Donla plaja girmek Yasa ile yasak olacak

Donla plaja girmek Yasa ile yasak olacak
İçişleri Bakanlığı’nın başlattığı yasa çalışmasıyla artık donla plaja girmek yasa ile yasak olacak.

İçişleri Bakanlığı’nca hazırlanan ve Kıbrıs Postası’nın ele geçirdiği Plajların Denetimi ve Kullanımı Yasa Tasarısı’nda en ilginç madde plaja gelenlerin iç çamaşırı ile plaja ve denize girmesinin yasaklandığı 20’nci madde. 

Yasa tasarısının üçüncü kısmının 20. Maddesinde yer alan “Şort, mayo, bikini, haşema ve benzeri genellikle yüzerken veya güneşlenirken giyilmek üzere üretilmiş kıyafetler dışında, iç çamaşırı ve benzeri bir kıyafetle denize girmek yasaktır” ifadesi açıkça yer alıyor. 

Tasarı ayrıca Plaj İşletmeleri; asgari nitelikler, kapasite, fiziki özellikler, işletme ve hizmet kalitesi gibi ölçütleri Komisyon tarafından değerlendirilerek sınıflara ayrılacak. Sınıflandırma ise Halk Plajı, Turizm Plajı, Üç Yıldızlı Plaj, Dört Yıldızlı Plaj ve Beş Yıldızlı Plaj şeklinde yapılacak ve verilecek hizmetler ona göre ücretlendirilebilecek.

Yasa tasarısına göre, bir sahili Bakanlar Kurulu plaj olarak ilan edebilecek ve uygun gördüğünde de herhangi bir zamanda plaj olmaktan çıkarabilecek.  

İçişleri Bakanlığı’nın hukukçular ve bölge kaymakamlıklarıyla başlattığı çalışmayla hazırlanan Plajların Denetimi ve Kullanımı Yasa Tasarısı’nda plajların sınıflandırılması, plajlar üzerindeki taşınmazlar ve denetim gibi maddeler dikkat çekerken, tasarının en ilgi çekici kısmı ise “Plajları kullananların uymak zorunda olduğu kurallar” kısmındaki kılık kıyafet maddesi.

İç çamaşırıyla girilemeyecek

Yasa tasarısının üçüncü kısmının 20. Maddesinde yer alan (3) “Şort, mayo, bikini, haşema ve benzeri genellikle yüzerken veya güneşlenirken giyilmek üzere üretilmiş kıyafetler dışında, iç çamaşırı ve benzeri bir kıyafetle denize girmek yasaktır” ifadesi, “Donla plaja girilmez” şeklinde yorumlanıyor. Yine 20. Maddede, plajları kullananları rahatsız edecek tavır ve davranışlarda bulunulamayacağı ile ilgili bir madde de mevcut. Alınan bilgiye göre, bir süreden beridir yürütülen çalışmalarda yavaş yavaş sona geliniyor. KKTC Anayasası’nda bulunan Kıyıların Korunması ile ilgili 38. Madde’nin tadil edilmesiyle başlayan çalışmaların yeni bir yasa tasarısına dönüştüğü bilgisi alınırken, yasa tasarısının henüz ‘ham’ olduğu ancak en kısa sürede tamamlanıp Bakanlar Kurulu Tarafından meclise gönderileceği öğrenildi.

Yasanın amacı…

Yeni yasa taslağınını; yüz metrelik kıyı şeridi üzerinde bulunan ve plaj ilan edilecek sahil kısmının tespiti, ilanı, izinlendirilmesi, plajlar üzerindeki taşınmazların kiralanması ve denetimini yapacak yetkili mercilerin belirlenmesi gibi konular yanında, kişilerin herhangi bir ücret ödemeden plaja girişlerini ve bu plajları kullanmalarını sağlanması, plaj sporları ile su üstü spor faaliyetlerinin güvenli ve düzenli bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlamayı amaçlıyor. Yasa tasarısı sahillerin plaj olarak nasıl ilan edileceği ile ilgili de önemli düzenlemeler içeriyor.

Bakanlar Kurulu ilan edecek!

Yasa tasarısına göre, bir sahili Bakanlar Kurulu plaj olarak ilan edebilecek. Ayrıca yine bakanlar kurulu bir plajı çevrenin korunması, kamu güvenliği ve genel sağlık bakımından uygun olmadığına karar verirse herhangi bir zamanda plaj olmaktan çıkarabilecek. Yasa tasarısına göre, bir sahil Bakanlar Kurulu tarafından plaj olarak ilan edilmedikçe hiçbir şekilde plaj olarak işletilemeyecek.

Mevcut yasada yer alan ücret konusu tasarıda da mevcut

Mevcut yasada da yer alan “Kişilerin plâjlara girmesi hiçbir kimse tarafından engellenemez ve her ne ad altında olursa olsun plajlara giriş için herhangi bir ücret talep edilemez” maddesi yeni yasa taslağında da yer alıyor.

Plajlar Komisyonu kurulacak

Yasa tasarısının 4’üncü maddesi uyarınca, plaj olarak ilan edilmiş sahillerdeki; plaj, plaj sporları ve su üstü spor faaliyetlerine ilişkin izin başvurularını değerlendirip karara bağlamak ve denetim görevlerini yerine getirmek üzere, ilgili ilçenin Kaymakamı başkanlığında ilgili dairelerin temsilcilerinden oluşan bir Plajlar Komisyonu oluşturulacak. Bu komisyon işletmeci olmak isteyenlerin başvurularını değerlendirme ve kabul etmenin yanı sıra plajları da belirlenmiş kriterler uyarınca sınıflandırabilecek.

Plajlar sınıflandırılıyor…

Plaj İşletmeleri; asgari nitelikler, kapasite, fiziki özellikler, işletme ve hizmet kalitesi gibi ölçütleri Komisyon tarafından değerlendirilerek sınıflara ayrılacak.

Sınıflandırma ise şöyle olacak:

plajda_olmasi_gerekenler_yasa_.jpg

Ücretler de yasaya göre düzenlenecek…

Plaj işletmelerinde, duş, kabin, tuvalet, şemsiye, şezlong hizmetlerinin tümü için 5,00-YTL (Beş Türk Lirası) olarak belirlenirken, bu hizmetler için plajın en fazla %60’lık kısmı kullanılabilecek. Geriye kalan %40’lık kısım herhangi bir şekilde şezlong, şemsiye, çadır, kulübe, oyun sahası ve benzeri eşya, malzeme veya yapı konulmak suretiyle işletmeci tarafından işgal edilemeyecek ve ücret talep edilebilecek herhangi bir faaliyet için kullanılamayacak. Öte yandan yüz metrelik kıyı şeridi içerisinde veya dışında park yeri bulunması halinde her araç için alınacak park ücreti 3,00 YTL’yi aşamayacak. 

KAYNAK: Kıbrıs Postası

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
SAlim
28 Mayıs 2015 Perşembe 17:05
17:05
çıplak girilemiyor mu?
195.175.53.118
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim