• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 18 °C
  • Muğla 19 °C
  • Çanakkale 17 °C

Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi 23. Kış Kariyer Günleri sona erdi

Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi 23. Kış Kariyer Günleri sona erdi
Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi tarafından bu yıl 23’üncüsü düzenlenen Geleneksel Kış Kariyer Günleri sona erdi. Etkinliğe katılan sektör temsilcileri, öğrencilerle tecrübelerini paylaştılar.

Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi tarafından düzenlenen 23. Geleneksel Kış Kariyer Günleri, ikinci haftada gerçekleştirilen etkinliklerle sona erdi.

Kış Kariyer Günleri’nin ikinci haftasında Beşiktaş, Arkas, İnce, Ditaş, Yasa, Armona, Active, Düzgit, Lucent, Zenith, ve Bilka denizcilik şirketleri ile birlikte Deniz Çalışanları Dayanışma Derneği (DADDER), yöneticileri ve temsilcileri ile fakültenin mezunu Kaptan Gülsüm Gülşen Yıldız konuk oldu.

Etkinliğinin ikinci haftasının ilk gününde gerçekleştirilen tek oturumda Beşiktaş Denizcilik şirketinden Personel Müdürü Yusuf Sezer konuk olarak katıldı. Yusuf Sezer, oturuma şirket sunumuyla birlikte kendini tanıtarak başladı. Yusuf Sezer, fakültenin eğitim düzenini, disiplinini çok beğendiği bildirdikten sonra fakülte öğrencilerinin firmanın geleceğinde önemli rol oynadıklarını ve öğrencilerden birçok beklentisi olduğunu belirtti.

Etkinliğin ikinci gününün oturumuna Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği mezunu Kaptan Gülsüm Gülşen Yıldız, “Woman at Sea” konferansı ile konuk oldu. Kaptan Yıldız, kadınların denizde ve deniz hayatına girişte yaşadığı sıkıntılı döneme ve bazı işverenlerin sektörde kadını desteklememekte olduğuna değindi. Yıldız, sektördeki kadın-erkek ayırımına vurgu yaparken kadınların yapamayacağı düşünülen mesleki işleri nasıl yürüttüğüne ve kaptanlık sürecinde yaşadığı asıl sıkıntıların işveren ve erkek çalışanların sahip olduğu ön yargıdan kaynaklandığını belirtti.

untitled-25-029.jpg

Kariyer günlerinin üçüncü gününde gerçekleştirilen tek oturumda Arkas Denizcilikten Personel Müdürü Kaptan Ferit Gökdeniz, Eğitim Müdürü Alper Akpeçe, Kaptan Gökhan Ergezen, ve Kaptan Emrah Turgut konuk olarak yer aldılar. Kaptan Ferit Gökdeniz öncelikle şirketin tanıtım filmini öğrencilerle paylaştı. Gökdeniz, konuşmasında Arkas’ın liman hizmeti ve konteyner taşımacılığı sektörlerinde öncü olduğuna değinerek öğrencilerin kariyer planlamasına değinerek stajyerlikten karada çalışma sürecine kadar personellerine iş imkanı sağladıklarını söyledi. Şirketin eğitim müdürü olan Kaptan Alper Akpeçe, konuşmayı devralarak stajyer eğitimden ve stajyere verdikleri önemden bahsederek simülasyon ve bazı animasyonlar gibi destekleyici eğitimlerle riskleri ve kazaları önlemeyi amaçladıklarını söyledi.

untitled-23-023.jpg

Etkinliğin ikinci haftasının dördüncü günü ilk oturumuna İnce Denizcilik’ten İnsan Kaynakları Yöneticisi Oğuz Temir konuk oldu. Temir, konferansa gemilerini tanıtarak ve fotoğraflarını göstererek başlayarak staj ve eğitim konularında duyarlı olduklarından dolayı stajyer alımında kendi programlarını kullandıklarını söyledi. Temir, ayrıca makine ve güverte stajyerlerinin birbirlerini anlayabilmesi için ayrı bir prosedür uyguladıklarından bahsederek stajyerlerden beklentilerinin teorik bilgiyi pratiğe dökebilmeleri ve verimli bir staj dönemi geçirmeleri olduğunu belirtti.

untitled-22-025.jpg

Etkinliğin ikinci oturumuna Deniz Çalışanları Dayanışma Derneği (DADDER) değerli yöneticileri Kaptan Ural Çağırıcı, Kaptan Erdal Hascan, ITF Enspektörü Mühendis Muzaffer Civelek ve Avukat Sinan Ünlü katıldı. Konuklar, oturuma denizcilik sektörünün günümüzde ne durumda olduğundan bahsederek başladılar. Konuklar, denizcilerin sorunları hakkında konuştuktan sonra dünya ekonomisinin denizciliğe etkisinden bahsederek ardından gemi adamlarının sadece  yüzde 56’sının ITF sözleşmesi altında çalıştığını söylediler. Sektörde çalışanların aşırı yorgunluk ve eksik istihdamdan şikayetçi olduklarını ve kendi amaçlarının da gemi adamlarının haklarını savunmak olduğunu açıkladılar.

Günün üçüncü oturumu Ditaş Denizcilikten Kaptan Semih Öney ile devam etti. Kaptan Öney, konuşmasında şirketin faaliyet alanları hakkında konuştuktan sonra bünyelerinde yer alan gemilerden ve çalışma politikalarından bahsetti. Öney, konuşmasının devamında personel alımındaki kriterlerini ve stajyerlerde aradıkları özellikleri söyleyerek stajyerlerde gördükleri eksikliklerden bahsettikten sonra kariyer planlamasının öğrenciler için çok önemli olduğunu belirtti.

untitled-20-031.jpg

Günün son oturumuna YASA Denizcilik’ten Eğitim Departmanı Müdürü Kaptan Faruk Üründül, Kaptan Hakan Topçu, Kaptan Hakan Görgün ve fakültenin 2015 yılı mezunu Kaptan Ceren Tokkamış konuk oldu. Konuklar, oturuma şirket hakkında bilgi veren bir video ile başladılar. YASA Denizcilik yetkililer, filoları hakkında bilgi verdikten sonra bu yıl Filipinli gemi personeli almaya başladıklarını, şirketlerinde çalışmaya başlayacak zabitlerin muhakkak bünyelerinde önceden staj yapmış olmalarını istediklerini belirttiler. Yetkililer, stajyer ve zabit politikaları anlattıktan sonra stajyerlerinde gördükleri eksikliklerden söz ederken stajyerlerin daha başarılı olmaları için okuldaki eğitimlerine ne kadar önem vermeleri gerektiğini söyleyerelk bu meslekte ve özellikte şirket bünyelerinde kadın erkek ayrımı yapmadıklarının özellikle altını çizdiler.

Etkinliğin ikinci haftasının son gününün ilk oturumu Armona Denizcilik’den Personel Müdürü Özgür Çetinkaya ve yardımcısı Özge Gündüz ile Denizcilik Fakültesi mezunu Kaptan Mehmet Soner ile başladı. Özgür Çetinkaya firmalarının denizciliğe 2004 yılında kimyasal tanker ile başladığını söyledi. Türk personel çalıştırdıkları zaman zarfında geçmiş yıllardan da örnek vererek yaşadıkları bazı sıkıntılardan dolayı yabancı personel de çalıştırdıklarına değinen Çetinkaya, Türk personellerde profesyonellik ve eğitim açısından problemlerle karşılaştıklarını söyledi. Konuşmacılar stajyerlerine gemilerinde eğitim süreci uyguladıklarını ve zabitliğe onları tam olarak hazırlamak istediklerini söyledikten sonra onlara verimli bir staj imkanı sunduklarını belirtti.

untitled-19-030.jpg

Günün ikinci oturumuna DÜZGİT Denizcilik adına Personel Müdürü Kaptan Serhat Acar katıldı. Kaptan Serhat Acar, İngilizce’nin önemine değinerek konuşmasına başladı. Denizcilik sektörü olarak İngilizce konusunda problemlerimiz olduğunu belirten Acar, şirket politikaları dâhilinde cinsiyetçi yaklaşıma karşı olduklarını gemilerinde çalışan personelin kadın veya erkek olmasının onlar için bir nitelik olmadığını söyledi.

Günün üçüncü oturumuna Tanker Filo Müdürü Kaptan Güral Zorer, Personel Müdürü Aras Bilge Aksüyek ve Teknik Müdür İbrahim Ekmekçioğlu konuğumuz oldu. Kaptan Güral Zorer, stajyer alımında İngilizce yeterliliğe özellikle dikkat ettiklerini bunun sebebinin yabancı personel sayılarının fazlalığı ve ortak dilin İngilizce olması olduğunu belirterek şirketlerinde staj yapmış öğrencileri kendi bünyelerine almaya özen gösterdiklerini belirttiler.  Aras Bilge Aksüyek, stajyerlerini mülakattan ve İngilizce sınavlardan geçirdikten sonra aldıkları verime göre gemiye çıkarabileceğini söyledi. Aras Bilge Aksüyek, makine stajyerleri için Junior Engineering programı uyguladığını ve bu program kapsamında makinecilerin gemiye tam olarak adaptasyon sağlamalarının amaçlandığını belirtti.

untitled-21-026.jpg

Günün dördüncü oturumunda Zenith Gemi İşletmeciliğinden Kaptan Barış Ziya Kaya ve Kaptan Saygın Süner konuk oldu. Kaptan Barış Ziya Kaya stajyerinden beklentilerini anlattıktan sonra önceliklerinin istekli ve çalışkan stajyerlerin olduğuna dikkat çekerek stajyerleri değerlendirirken önceliğin kaptan ve mühendislerde olduğunu, daha sonra enspektörün stajyeri inceleyip puanladığını söyledi. Bunun yanı sıra öğrencilere tavsiyelerde de bulunan Barış Kaptan, kadın stajyerlerin uzun süreli çalışmasını ve sektörde devamlılığını istediğini belirtti. Kaptan Saygın Süner, şirketlerinin sigorta politikasını anlattı ve sigortanın denizci için önemi hakkında öğrencileri bilgilendirdi.

Etkinliğin ikinci haftasının son gününün beşinci oturumuna LUCENT MARITIME adına Duygu Karasu katıldı. Karasu, şirketin hedeflerinden ve stajyer politikasından bahsederek stajyer alımında çeşitli sınavlar ve İngilizce ön mülakat yapıldığını söyledi. Karasu, yabancı şirketlerle çalışmanın önemine vurgu yaparak yabancı şirketler için Türk stajyerlerin özgüven kaybı yaşamaması gerektiğine, eğitimlerinin ve bilgilerinin yeterli olduğuna vurgu yaparken İngilizce eksikliğini gidermeleri gerektiğine dikkat çekti.

untitled-24-030.jpg

Etkinliğin ikinci haftasının son gününün son oturumuna, BİLKA DENİZCİLİK adına Personel Müdürü Kaptan Ziya Burak Dinç katıldı. Burak Dinç şirketlerine ve stajyer politikalarına değinirken stajyerlerden beklentilerinin saygılı, özverili ve verilen işi en iyi şekilde yapabilen bireyler olmaları olduğunu söyledi. Dinç, stajyerleri not ortalaması gibi standart şekilde değerlendirerek şirket bünyelerine almaktansa mülakat değerlendirmelerini göz önünde bulundurmayı tercih ettiklerine değindi.

Öğrencilerinin sorularını cevaplarken kadın stajyerlere de değinen Barış Dinç, kadın denizci alımına özellikle dikkat ettiklerine ve kadınların gemide sağladığı tertip ve düzene dikkat çekti.

untitled-26-024.jpguntitled-27-023.jpg

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim