• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 19 °C
  • Antalya 20 °C
  • Muğla 15 °C
  • Çanakkale 17 °C

Denizlerimiz bakteri kaynıyor

Denizlerimiz bakteri kaynıyor
Yapılan araştırmalar sahillerimizin durumununun içler acısı olduğunu ortaya koydu. Deniz suyunda bakteri oranları halk sağlığını tehdit edecek oranda yüksek.
İstanbul Üniversitesi (İÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bayram Öztürk, Marmara'dan Doğu Akdeniz'e kadar olan kıyı şeridinde tatil bölgelerinin arıtma tesisleri kullanmamaları nedeniyle kıyılarımızın bol miktarda bakteri bulundurduğunu söyledi.

‘Yunus' adlı araştırma gemisiyle İstanbul'dan yola çıkan İÜ'nün araştırma ekibi Marmara, Ege ve Akdeniz'de incelemeler yaparak İskenderun Körfezi'ne ulaştı. Türkiye'nin kıyı şeridindeki balık çiftlikleri ile Türkiye'deki su kalitesini inceleyerek kıyıların profilini çıkarttıklarını anlatan Prof.Dr. Bayram Öztürk, Türkiye'de ilk kez böylesine kapsamlı bir araştırma yapıldığını bu çalışmanın ileriki günlerde çok önemli veriler olacağını kaydetti.

Akdeniz Bölgesi'nde Mersin'in Anamur İlçesi'nden başlayarak Doğu Akdeniz'de İskenderun Körfezi'ne kadar 10'ar mil arayla 20 noktadan çeşitli derinliklerden deniz suyu numuneleri aldıklarını anlatan Prof.Dr. Öztürk, bunların tahlilinden çıkan sonucun iç açıcı olmadığını vurguladı. Prof. Dr. Öztürk, şöyle dedi:

“Kıyılarımızın tehlikede olduğunu saptadık. Deniz suyunda bakteri oranları halk sağlığını tehdit edecek oranda yüksek. Plajların bulunduğu bölgelerde betonlaşma artmış. Özellikle belediyeler ve yetkililer arıtma tesisleri konusunda hassasiyet göstererek tedbir alması gerekiyor. Yaptığımız araştırmada, Akdeniz'in küresel ısınmadan nasıl etkilendiği ve tropikalleşmesini saptayacağız. Denizlerdeki canlı türlerini de inceliyoruz. Yaralı, zehirli ve tehlikeli olanları balıkçılara tanıtacağız. Petrol kirliliği ve özellikle Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı ile İskenderun Körfezi'nde artacak gemi trafiği nedeniyle ortaya çıkacak durum için veri toplamayı amaçlıyoruz. Elde edilen bilgilerle Türkiye'nin deniz suyu hakkında bir veri tabanı oluşturulacak, hazırlayacağımız raporu da ilgili bakanlıklara göndereceğiz.”

Prof.Dr. Öztürk, İsrail'in vurduğu Lübnan'daki bir elektrik santralinin tanklarından Akdeniz'e sızan on binlerce varil akaryakıtın Doğu Akdeniz'de henüz tehlike yaratmadığını açıkladı. Kıyılarımızda bu nedenle henüz kirliliğe rastlamadıklarını kaydeden Prof. Dr. Öztürk, “Aldığımız numunelerde herhangi bir kirlilik görmedik. Ama, bundan sonra olmayacağı anlamına gelmez. Tehlike konusunda hazırlıklı olmak ve devamlı kontrol etmek gerekmektedir” diye konuştu.

İÜ'nün araştırma gemisinde 10 araştırmacı 15 gündür çalışıyor. 15 gün daha sürecek araştırmalarda, halk sağlığı açısından plajların bulunduğu 50 istasyonda da ölçümler yapıldı. Araştırmada yeni balık türlerine de rastlandı. Akdeniz'de Hint Okyanusu'ndan gelen 59 yeni balık türü belirlendi, bunların arasında zehirli deniz analarının da bulunduğu belirtildi.
DenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim