• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 10 °C
  • Çanakkale 11 °C

"Denizimi Tanıyor ve Koruyorum" projesi

"Denizimi Tanıyor ve Koruyorum" projesi
ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü tarafından hazırlanan TÜBİTAK ile Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından da desteklenen "Denizimi Tanıyorum ve Koruyorum" projesi başladı.

Mersin'in Erdemli ilçesindeki ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü tarafından hazırlanan TÜBİTAK ile Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından da desteklenen "Denizimi Tanıyorum ve Koruyorum" projesi başladı.

ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kıdeyş, "Denizimi Tanıyorum ve Koruyorum" projesi kapsamında, Limonlu İlköğretim Okulu'ndan 20 öğrencinin ve 5 öğretmenin enstitüye gelerek, proje kapsamında gerçekleştirilen aktivitelere katıldıklarını söyledi.

Bilim dünyası olarak çocukların eğitimine önem verdiklerini belirten Kıdeyş, "Hakikaten çocuklar çok önemli. Zaman çok çabuk geçiyor. Eğer bu faaliyetler 30 sene önce başlatılmış olsaydı, bugünkü nesil deniz konusunda çok daha bilinçli olacaktı. Çocukları eğitmek çok daha kolay ve gelecek onların. Biz bu emaneti onlara devredeceğiz" dedi.

2011 yılında 70 metre serbest dalış, 110 metre buz altı yatay dalış rekorlarına imza atarak Guinness Rekorlar Kitabı'na giren serbest dalışçı Şahika Ercümen'de, "Küçük bir yaş gurubu olduğu için çocuklara, biz biraz daha basitleştirilmiş bir şekilde denizlerimizin neden korunması gerektiği, ileride bizleri nelerin beklediği, bunun üzerine alınabilecek önlemler üzerine konuşuyoruz. Hayal kurabilmeleri için ise suda neler yapabilirler, suyu nasıl sevebilirler bunlar üzerinde bilgiler anlatıyorum. Ben daha çok sualtı sporlarıyla uğraştığım için kendi yaptıklarımdan da örnekler vererek onlara denizi sevdirmeye çalışıyorum" dedi.

Sualtı fotoğrafçısı Tahsin Ceylan ise, "Ülkemizi tarif ederken "3 tarafı denizlerle çevrili" diye anlatırız. Ama denizlere hep sırtımızı dönük yaşarız. Bu yüzden çocuklara bu yaşta denizde yaşayan canlılar hakkında bilgilendirmek, denizdeki ekosistem ile ilgili bilgilendirmek gerekiyor. Suyun altı her zaman merak uyandırıyor. Her zaman suyun üstü ile ilgileniyoruz. Ama suyun altında daha büyük bir yaşam var. Kaldı ki Mersin gibi bir yer geçmişte denize çok duyarlıydı. Ama artık buradaki canlılar yok olma sınırında. Git gide buradaki türler yok oluyor" diye konuştu.

Çocuklara yönelik birçok sunum yaptığını da ifade eden Ceylan, "Ben sürekli ilkokul çocuklarına konuşmalar yapıyorum. Artık çocuklar denizatlarının erkeklerinin hamile kaldığını biliyorlar. Çocuklara yönelik belgeseller, dergiler, kitaplar daha da yaygınlaştı. Yeni nesil artık deniz konusunda daha bilinçli. Onları daha da bilgilendirmek gerekli. Burada olma nedenimiz de bu. Bu proje de çok özel ve iyi düşünülmüş bir proje. Ben ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü'ne bu proje için teşekkür ediyorum" dedi.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim