Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Türkiye genelinde ev ve arsa değerlerine standart getirmek için çalışmalara başladı. 50 maddelik yeni kriterlerle Türkiye genelinde değer haritası oluşturulacak.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Türkiye'nin dört bir yanında ev ve arsa fiyatlarını belirlemek için 50 maddelik standart sistemine geçiyor. Dünya Bankası ile yürütülen proje, ilk aşamada İstanbul Fatih ve Ankara Mamak’ta uygulanacak. Uygulama ile Türkiye geneli için bir değer haritası oluşacak. Bu değerler, alım satım ve kamulaştırmalarda kullanılacak. Böylece her kurumun kendisine göre değerleme yapması önlenecek. 2014 yılına kadar sürecek değerleme kriteri belirleme çalışmasına, üniversiteler, belediyeler ve sivil toplum kuruluşları da katılacak. Değerleme verileri bir veri bankasında toplanacak, her türlü özel ve kamu kurumu bu değerleme standartlarını kullanacak. Çalışmaya göre, bir konutun deniz görmesi, her ilde gayrimenkule yüksek değer katmayacak. İstanbul'da boğaz görmesi bir konuta yüksek değer katarken, Trabzon ya da Adana gibi illerde aynı değeri taşımayacak. O bölgede yaşayan insanların bakış açısı da hesaba katılacak.
ASANSÖR VE GARAJ KRİTERİ
Bakanlığın çalışmasına göre, ev ve arsa fiyatlarını oluşturacak kriterler, her bölge için ayrı ayrı belirlenecek. Kriterlerin belirlenmesinde; taşınmazın bulunduğu parselin büyüklüğü, yapı ruhsat durumu, kat yüksekliği, asansör ve ısıtma sistemleri gibi değişkenler dikkate alınacak. Balkonun kapatılması, iskana aykırı ise evin değerini düşürecek. Binaların, depo, kömürlük, park yeri ve sığınak gibi eklentileri de yine değer ölçütü olacak. Taşınmazın metro ve anayol gibi ulaşım noktalarına, sosyal ve kültürel alanlara uzaklığı gibi değişkenler dikkate alınacak. Deprem riski altındaki bölgelerdeki ev ve arsa fiyatları yeniden belirlenecek.
KAYALIK ZEMİN EVİN FİYATINI ARTIRACAK
Bir kentte fay hattı üzerindeki semtlerde değer düşerken, zemini kayalık olan semtlerin değeri yükselecek. Bakanlık, ortak katılımla belirlenecek kriterlere göre taşınmazın değerini tespit edecek.