• BIST 8759.18
  • Altın 3027.519
  • Dolar 34.1864
  • Euro 36.9902
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 8 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 15 °C
  • Çanakkale 17 °C

Deniz kaplumbağaları balıkçı kurbanı

Deniz kaplumbağaları balıkçı kurbanı
Yumurtadan çıktıktan sonra pek çok doğal düşmanına rağmen yetişkin hale gelmeyi başarabilen deniz kaplumbağalarının, yetişkinlik dönemlerinde de en fazla balıkçılardan zarar gördükleri açıklandı

Tüm dünyada nesli tükenme tehlikesi altında olan, yumurtadan çıktıktan sonra pek çok doğal düşmanına rağmen yetişkin hale gelmeyi başarabilen deniz kaplumbağalarının, yetişkinlik dönemlerinde de en fazla balıkçılardan zarar gördükleri bildirildi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 7. Bölge Müdürlüğü Mersin Şube Müdürlüğü'ne bağlı olarak 2012 yılında faaliyetlerine başlayan Mersin Deniz Kaplumbağaları Kurtarma, Rehabilitasyon ve Bilgilendirme Merkezi, yaralanmış ve hasta deniz kaplumbağaları için can kurtaran gibi çalışıyor.

Mersin ve Adana bölgesinde yaralanmış veya hasta olarak bulunan deniz kaplumbağalarının tedavi edildiği merkezde veteriner olarak görev yapan Eyyup Turabik, kaplumbağalar için Mersin, Adana ve Hatay sahillerinin önemli yuvalama alanları olduğunu kaydetti.

Dünyadaki kaplumbağa yuvalama alanlarının yüzde 50'sinin bu bölgede bulunduğunu ifade eden Turabik, uluslararası sözleşmelerle de koruma altında olan bu hayvanların her türlü sorunuyla ilgilenmeye çalıştıklarını belirterek,

"Rehabilitasyon merkezimizin 2011 yılında inşaatı tamamlandı. 2012'de de tam kapasiteyle faaliyetlerine başlamıştır. Kaplumbağalar daha çok yaralı şekilde rehabilitasyon merkezine ulaşıyor. Buraya gelen hayvanların tedavileri tamamlandıktan sonra doğal ortamlarına bırakıyoruz" dedi.

-"Hem kaçak avcılık yapıyorlar hem de kaplumbağalara zarar veriyorlar"-

Turabik, kaplumbağa yaralanmalarına en çok balıkçıların neden olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu: "En çok rastladığımız sorun balıkçılar. Balıkçı ağlarına takılan kaplumbağalar özellikle baş bölgelerine vurularak yaralanıyor veya ağa takılanlar su yüzeyine çıkamadıkları için boğulabiliyorlar. Yumurtlamak için kıyıya çıkan kaplumbağalar da insanlar tarafından ya da sahipsiz köpekler tarafından yaralanabiliyor. Buraya daha çok yaralı kaplumbağalar geliyor. Tabi hasta olan hayvanlar da geliyor. Biz Adana ve Mersin bölgesindeki tüm ihbarları değerlendirip kaplumbağaları bakıma alıyoruz. 2012'de 4 yaralı hayvanı iyileştirip denize bıraktık. Şu anda merkezimizde 5 kaplumbağamız var. 1'si de denize bırakılabilecek duruma geldi, mevsimin uygun hale gelmesini bekliyoruz. 2'sini rehabilitasyon için İstanbul'a bir akvaryuma gönderdik. Kaplumbağalar en çok kafalarına bir cisimle vurulmuş halde bize geliyor. Bu durum onların çoğunlukla ölmesine neden olabiliyor. Biz balıkçıları bilinçlendirme çalışmaları yapıyoruz, ama balıkçıların bunu av sezonu dışında da yaptıkları oluyor. Normalde, kaplumbağaların üreme sezonu, balıkçıların av sezonuyla ters düşüyor. Ama buna rağmen biz en büyük sıkıntıyı balıkçılardan çekiyoruz. Normalde balıkçıların o sezonda denize çıkmaması gerekiyor. Hem kaçak avcılık yapıyorlar hem de kaplumbağalara zarar veriyorlar. Ne yazık ki bilgilendirmelere yeterli geri dönüş olmuyor."

Kafalarına vurulduğunda hasarın darbenin derinliğine ve ağırlığına göre değiştiğini anlatan Turabik, "Çok derin darbelerde kurtarma şansımız ne yazık ki olmuyor. Diğer yüzeysel yaralarda kurtarma şansımız daha yüksek oluyor. Şu anda merkezimizde tedavileri süren 3 hayvan da kafalarından aldıkları yaralar nedeniyle buradalar. Kafalarına darbe alan kaplumbağalar yüzemiyor veya derine dalamıyor bu da onlar için büyük sıkıntı" diye konuştu.

Deniz kaplumbağasına zarar vermenin cezası 10 bin liranın üstünde

Mersin Şube Müdürü Halil Korkmaz da, bu hayvanlara zarar verilmesinin yüksek cezaları olduğuna dikkati çekerek, balıkçıları ve vatandaşları daha dikkatli olmaya davet etti.

Deniz kaplumbağalarının bakanlık tarafından da koruma altında olduğuna dikkati çeken Korkmaz, şunları söyledi: "Bu hayvanlara zarar vermenin cezası 10 bin liranın üstünde. Her yıl bu cezalar artıyor. Tabi bunun tespiti çok zor, biz genellikle yaralı olarak buluyoruz. Darbeyi denizde aldığı için tespiti çok zor. Ama tespit edildiğinde çok ciddi para cezaları uygulanıyor. Özellikle balıkçıların av sezonu dışında balık avlamaya çıktıklarında ilk karşılarına çıkan deniz kaplumbağasıdır. Ağlara giriyorlar, onların yakalamaya çalıştıkları balıkları yemek istiyorlar. Balıkçılar tarafından darbediliyorlar. Mühim olan kurallara uymak. O dönemde av yasak. Ava çıkılmazsa biz de bu sorunla karşılaşmayacağız. Balıkçılardan tek istediğimiz av sezonu dışında ava çıkmamaları ve karşılaştıkları deniz kaplumbağalarına zarar vermemeleri."

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim