• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 10 °C
  • Çanakkale 11 °C

Deniz Emniyet Derneği'nden, 'yüzer-gezer römorkör' önerisi

Deniz Emniyet Derneği'nden, 'yüzer-gezer römorkör' önerisi
Türkiye'nin deniz alanları ve boğazlarında deniz emniyeti ile ilgili çözümler önermeyi amaçlayan Deniz Emniyet Derneği, İstanbul Boğazı için yüzer-gezer römorkör önerisinde bulundu.

M/V VITASPIRIT kazasından sonra İstanbul Boğazından geçen gemilerin deniz, can ve mal ve çevre emniyeti açısından oluşturduğu risk bir kez daha gözler önüne serildi.

Deniz Emniyet Derneği'nden yapılan açıklamada, "İstanbul Boğazı'nın seyir için risk arz eden keskin dönüşleri, hızlı ve yer yer anaforlar ve girdaplar oluşturan akıntısı yanında bir diğer özelliği de çok derin olması ve derinliğin çoğu yerde sahile kadar devam etmesidir. Öyle ki çoğu yerde sahil şeridi adeta bir duvar gibi yükselmektedir. Boğazda ortalama derinlik ise altmış metredir. Bunun seyir emniyeti açısından anlamı pek çok bölgede gemilerin bir arıza yaşamaları halinde demir atmalarının çok güç olacağıdır. Bu nedenle, güçlük yaşayan gemilere kısa sürede yetişerek iterek/çekerek yavaşlatılması, durdurulması ve yönlendirilmesini sağlayacak römorkörlerin Boğaz içerisinde belli bölgelere konumlandırılarak yüzer-gezer halde her an müdahaleye hazır bulundurulmaları kazaları engelleyebilecek en etkin çözüm olacaktır" denildi.

Açıklamada, römorkörlerin Büyükdere, Beykoz, İstinye, Küçüksu ve Bebek koylarında yüzer gezer halde her an müdahaleye hazır durumda beklemeleri tavsiye edilerek, "Bu önlemin alınması halinde Boğazdaki mevcut riskin gemilerin kendi iç durumlarından bağımsız olarak dışarıdan müdahale ile azaltılarak kontrol edilebilir bir boyuta gelebileceğine inanıyoruz. Bu önerimiz gemilerin geçiş esnasında teknik bakımdan mutlaka uygun ve iyi durumda olmalarının esas olduğu ve bunun için bölgesel liman devleti uygulamalarının daha titiz yapılması gerektiği gerçeğini değiştirmez. Boğazda konuşlandırılacak yüzer-gezer römorkörlerin maliyeti Boğazı kullanan tüm gemiler tarafından ortak olarak karşılanması hakkaniyetli olacaktır" denildi. 

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Bizde biraz okuduk
22 Nisan 2018 Pazar 15:16
15:16
Kerameti kendinden menkul bazı kişiler görüyoruz ki Zihni sinir projeleri ile gündemi işgal etmeyi prensip haline getirmişler. Bu şahıs Hilton Otelinde Sanmar Romorkörcülük firması tatafından düzenlenen toplantıda konuşmacı Kanadalı Romorkör Dizayn eden firmanın yetkilisine bir soru sordu:
İstanbul Boğazı gibi bir yerde peşinizden 3-4 knot akıntının geldiği,ortalama hızı 10-12 knot olan bir VLCC tanker veyabu tonajda kuruyük gemisini durdurmak için bir romorkör yapılabilir mi?
el cevap: teoride yapılabilir mesela 10-15 000 BHP gucunde makinalı bir romorkör ve 300-500 Bolard pull gücünde kancalı bir donanıma sahip. Ancak mesele bununla bitmiyor dendi. Zira gemiyi de 300-500 Kanca gücü Bolard pull ile donatan babalar ve o babayı gemi bünyasine sağlan şekilde bağlıyacak dizayn gerekir. Es kaza bunu da başarsanız bile romorkör çektiğinde geminin yaşam mahllini yük ambarlarından ayırıp kopartabilirsiniz dendi. Zira gemilerde kıçtan verdikleri halat ile kontrol edilecek şekilde eskort ve kurtarma yapılabilir. Baştaraftan yapılan halatla çekme müdahalesi sonuç vermiyor.
46.197.108.82
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim