'Dedemin İnsanları' filmi mübadilleri ağlattı
“Dedemin İnsanları” adlı film, binlerce mübadilin yaşadığı trajediyi yeniden gündeme getirdi. Yönetmen Çağan Irmak, filmde mübadelede Girit’ten göçen dedesinin hikâyesini anlatıyor. Mehmet Bey ve ailesinin topraklarından kopuşları, Gülcemal adlı gemiyle yapılan yolculuk sahneleri mübadilleri derinden etkiledi. Lozan Mübadilleri Vakfı Genel Sekreteri Sefer Güvenç “Filmi izlerken göz yaşlarımı tutamadım ” dedi.
GEMİDEKİ TRAJEDİ
Filmdeki Gülcemal adlı geminin mübadillerin belleklerinde ayrı bir yeri olduğunu söyleyen Güvenç, “1924 yılındaki mübadelede Gülcemal adlı gemi Selanik’ten İzmir’e İstanbul’a habire mübadil taşıdı. 4-5 gün süren yolculuklarda ölenleri denize veriyorlar. Tıpkı filmdeki gibi, çocuğu ölen bir anne onu vermek istemiyor” dedi.
Çağan Irmak’ın henüz senaryo aşamasında kendilerini ziyaret ettiğinde önerilerde bulunduklarını belirten Güvenç, “Film ekibine aile fotoğraflarından ve yaptığımız sözlü tarih çalışmalarından verdik. Filmde doğulan topraklara özlem çok güzel verilmiş. Filmdeki Mehmet Bey gibi pek çok mübadil çeşitli nedenlerle Yunanistan’a gidemediği için mektup yazıp şişelere koyarak denize bırakırdı” diye konuştu.
İşte 'Dedemin İnsanları' filminin fragmanı:






























