• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 15 °C
  • Antalya 18 °C
  • Muğla 13 °C
  • Çanakkale 10 °C

Yorumlar

"Sabret isimli yolcu teknesinde yangın" haberine ait tüm yorumlar


Kerim Ak
01 Mayıs 2013 Çarşamba 21:12
YANGIN TALİMİ DEĞİL 10 AY ÖNCE YAPILAN
Yangın talimi her ay yapılır 10 ay önce yapılan talim böyle bir kaza olmuş gibi tüm kurum ve seçilen geminin katıldığı birleşik talim yapılmıştı.10 ay önce kurum olarak bu kazanın benzerinin olabileceğini düşünerek Birleşik (Kurum + Gemi)Talim yapmıştık ve hemen hemen böyle bir operasyonu planlayarak başarıyla tamamlamıştık,bu talimin bize çok katkısı olmuştu ve bu kadar kısa zamanda bu operasyonu yapmamıza vesile oldu diye sözünü ettiğim yangın talimi değildir.
46.2.10.136
EMRAH BURÇAK
29 Nisan 2013 Pazartesi 11:02
KERİM BEY KERİM BEY...
YANGIN TALİMİ 10 AYDA 1 Mİ YAPILIYOR BU GEMİDE??? ISM'E TABİSİNİZ!!! NASIL 10 AYDA BİR YANGIN TALİMİ OLUR?????
81.214.51.20
Okuyucu
24 Nisan 2013 Çarşamba 19:54
Motorlarda Yolculara Risk Var!
Motorlarla yapılan taşımacılıkta risk var. İndirme-bindirme çok tehlikeli. Motorlar, transit gemilerin dümen suyuna giriyor. Tayfalar çocuk yaşta. Davlunbazlar çok kalabalık. Nargile kahvesi havası var.
24.89.20.234
Haluk Eyidoğan
23 Nisan 2013 Salı 21:16
Motor denen yolcu teknelerinde güvenlik?
Bu tekneler iskeleye "baştan" yanaşıyor. Her iskelenin ve teknenin yüksekliği farklı. Yanaştığında merdiven dayanıyor. Toplu taşıma yapan bu teknelerde bu şekilde yolcu indirme bindirme hangi standarda uygundur? Sigorta şirketi ve ilgili resmi kuruluş buna izin veriyor mu? Bilen varsa cevaplarsa memnun olurum?
188.119.55.32
Müh.Kaptan Refik Akdoğan
17 Nisan 2013 Çarşamba 09:51
Olaylarda adil olmak
Sayın Kerim Ak,verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Unutkanlığım için özür dilerim.
Klas için birşey söylediğimiz yok. Ben belki eski şehir hatları gemilerinin etkisi altında fazla kalarak bu motorların yeni inşa şekline, görünümüne Marmara denizinde olan fırtınaların bunca yıl hafızalarımızda bıraktığı deneyimlerimizin etkisinde kalarak ve gemicilik gözüyle pek alışamamış olabiliriz. Klas özellikle baş parampet saçının olmamasına, büyük camların olmasına, acil durumlarda yolcuların tahliye yollarının bu şekilde olmasına vb. yapılara izin verdiğine göre elbette bir sözümüz olamaz. Ancak siz hem teknik müdür hem de sörvey olduğunuza göre eğitimlerden de sorumlu olduğunuzdan bu gemilerin bu sularda her bakımdan eksiksiz olarak seferlere devam ettiğne inanıyorum. Tekrar ediyorum. benim görüşlerim tamamıyla Marmara denizinde gördüğüm fırtınaların neler yaptığını unutamadığımdan bazı konulara dikkatinizi çekmek istedim. Hepsi bu,adaletle bir ilgisi yok! Allah selamet versin. www.refikakdogan.com
24.133.110.255
Kerim AK
16 Nisan 2013 Salı 20:32
HER OLAYDA ADİL OLMAK...
Sayın hocam ismimide işimide size söylemiştim hatta size verdiğim cevaplara sizde sevinmiştiniz.Hatta STV ve TV8 canlı yayında programa katılmıştım. Adımı,işimi ve ne yaptığımı basın dahil herkesle paylaştım siz unuttunuz sanırım.Bizlerde bu milletin okullarında okuduk başka yerden gelmedik.14.01.2010 Tarihinde İDO A.Ş.5 yıl kaptanlık yapıp kendi isteğiyle emekli olan 25 yıldır bizzat her çeşit gemilerde mesleğin içinde olan kişiyim.
Bu işletmenin 2 yıldır Operasyon ve Teknik müdürüyüm aynı zamanda denetimlerini yapan sorveyim.
Söyledikleriniz bir çok kurumu ve kişiyi zan altında bırakıyor.Bu tekneler klaslı,somununa,vidasına kadar inceleyen klas sorveyleri bu geminin her detayına izin vermiş ancak siz beğenmiyorsunuz ve ısrarla emniyetli olmadıklarını vurguluyorsunuz ya siz yada klas,müşteşarlık vb. kurumlar hata yapıyor.
Yerli ve yabancı klasa sahip bu gemileri inşa eden,ettiren ve denetleyen kaptan,mühendis ve gemi inşacıları ve teknik personeli neden suçluyorsunuz? ve mesleklerine saygı duymuyorsunuz?Parampetleri ve Camları böyle uygun görmüşler ve bu şekilde emniyetli olduklarını tüm kurumlar kabul etmiş bunu biliyorsunuz yoksa sefer yapamazlar illada sizin belirlediğiniz inşa modelimine uyulacakta emniyetli olacak?
251 insanımızı burna kanamadan,zerre kadar bir şey olmadan en kısa zamanda (7 dakika) tahliye fırsatı veren mevlama sonsuz şükranlarımı sunarız ve kurumum adına şükür kurbanımızıda ifa etmeyi bizlere nasib etti.HAMD etmekten acz içerisindeyiz.Vicdanımızlada Allah'ımızlada baş başa bıraksanız suçluluk duyacak bir hata nasib etmedi bizlere Mevlam.ELHAMDÜLİLLAH.
Size bir büyüğümüz ve hocamız olarak saygısızlık olur zannıyla daha fazla yazmak istemiyorum tüm sitelerde insanlarla tartışıyorsunuz ben sizinle tartışmayı kendi açımdan etik bulmuyorum en azından size saygısızlık etmekten korkuyorum.
10 ayönce kurum olarak bu kazanın benzerinin olabileceğini düşünerek Birleşik (Kurum + Gemi)Talim yapmıştık ve hemen hemen böyle bir operasyonu planlayarak başarıyla tamamlamıştık,bu talimin bize çok katkısı olmuştu ve bu kadar kısa zamanda bu operasyonu yapmamıza vesile oldu.
Gönül isterdiki bir çok kurumun belirttiği gibi sizinde hocamız olarak bu operasyonun başarından profesyonelliğinden söz etmenizi isterdik çok yakın zamanlarda 4-5 metreden meslek şehitleri verdiğimiz kazalarda sizlerden hiç tepki gelmemişti belkide bunun üzüntüsüdür bu yazdıklarımız.
Maide 8- Ey müminler, her davranışınızda Allah’ı sıkı sıkıya gözeten ve adalete bağlı şahitlik eden kimseler olunuz.Sakın herhangi bir gruba karşı duyduğunuz kin, sizi adaletsiz davranmaya sevk etmesin. Adil olunuz.

Allah Selamet Versin Hocam.
46.2.0.3
Müh.Kaptan Refik Akdoğan
16 Nisan 2013 Salı 09:51
Parampetin önemi ve vicdanı
Sayın Kerim Ak, "Yangını aldınız başka şeylere götürdünüz," derken kötü bir yere mi götürdüm? Bu fakir fukara millet beni dört yıl en güzel şekilde parasız yatılı okuttuğu, ve bana çok güzel bir meslek verdiği için bu konulara değiniyorum. Kitaplarımı da bü düşüncenin esiri olduğu için yazdım.Yani vicdanım beni zorluyor yaz diye, sana ne , sana mı kaldı diyemiyorum. Diğer sözlerinize önem vermediğim için onlara burada cevap vermiyorum. Bu motorlara binerken inerken hep yerinden kaldırılmış olan baş parampet saçına gözüm tekıldığı için yangın nedeniyle ondan bahsetmeden geçemedim. Hele bazılarında olan çok büyük camlar beni korkutuyor. Gemilerdeki lumbuzların yuvarlaklığı,küçüklüğü ve camların kalınlığı gözüğmün önüne hgeliyor. Mesleğinizi ve işinizi açıklamazsanız bundan sonra size cevap vermeyeceğim. Belki isminiz de takmadır. Sizi vicdanınızla başbaşa bırakıyorum. Allah yardımcımız olsun. www.refikakdogan.com
46.197.159.155
Kerim Ak
15 Nisan 2013 Pazartesi 22:49
parampetin önemi ve vicdanı
Kusura bakmayın hocam,Bu şirketin çaycısıyım,ben ne anlattım siz ne cevap verdiniz bize.Yangını aldınız götürdünüz başka şeylere,çayda demlendi hadi Allah Selamet Versin.
46.2.0.3
Müh.Kaptan Refik Akdoğan
14 Nisan 2013 Pazar 12:29
Motorlu yolcu gemileri
Sayın Kerim Ak, yorumlarınızdan mesleğinizin ne olduğunu ve bu motorların şirketinde çalışıp çalışmadığınızı anlayamadım. Gemi deyimi için lütfen 4922 sayılı yasanın 1A maddesine bakınız!Parampet saçının kaldırılmasının önemli olmadığını söylemeniz üzerine sizi vicdanınızla başbaşa bırakıyorum. Allah yardımcımız olsun. www.refikadkdogan.com
94.54.109.59
Kerim AK
12 Nisan 2013 Cuma 11:35
Refik Hocam,Saygıyla
Sevgili Hocam,Marmara Denizi'ni hafife almadım bir gerçeği paylaştım sizinle. Bu Yolcu gemiler için yasalarda motor sözcüğü artık geçiyor :)) Karmakarışık bir durum.DEB ve sicil kütüklerinde gemi,motor,tekne hepsi geçiyor.Bakanlıkta dile getirdiğim birçok konulardan biride buydu hatta siz 250 kişilik deniz otobüsü için 25 - 30 knot hız sebebiyle Uzakyol Kaptanı zorunluluğunu getirirken 800 kişilik gemiyide yat kaptanı ile yeterli görüp hatta makina personeli dahi olmadan 2 gemici ve 1 kaptan ile donatmayı yeterli gören yasayı yapan zihniyeti sorgulamak gerekiyor.Bu teknelerin çoğu L1 bölgesinde DEB sahip,sadece 5 teknem L2 DEB sahip bunlarda L2 seyir sahasına göre donatılmış durumda.Şehir hatları yeni inşa ettiği gemierinin bodoslama şeklini yüksekliğini İstanbul halkı beğendi :)) Halk seçti görselliğini :)) Ancak Baş bodoslama yüksek ve bir de bargarisa ağızlarına su geçmez perdeler yapmışlar ama bir çoğu karinadaki kilistin havuzlarından müzdarip :) Biraz yalpada ana makinaların soğutma dz.suyu devresi hava yapıyor ve Ana Makinalar hararet yapıyor.Şehir hatları gemileri ile arasında birçok bakımdan çok nazik farklar var doğru hocam görsel olarak fark var ancak şehir hatları gemileri DÜNYA KLASİĞİ ve ONLAR BOĞAZIN GELİNLERİ hatta ONLARIN OLMADIĞI BOĞAZI HAYALİ BİLE KÖTÜ.ONLAR BENİM İLK GÖZ AĞRIM SEVGİLİ HOCAM ve MEVLADAN SONSUZA DEK BOĞAZ OLSUNLAR DİYE DUALARIM OLMUŞTUR.
sizde takdir edersinizki 7 - 8 havada seyir yapan balıkçı motorları var bizim teknelerin karina ve baş bodaslamaları bunlarla aynı tip özellikle çok yaygın kepçe olan omuzluklar sürekli denizlerin üzerinde kalıyor.Siz çok değerli meslektaşımız ve hocamızsınız hatta ben doğmadan siz kaptanmışsınız :) Affınıza sığınarak sadece bize yabancısınız diye paylaşıyorum eski gemiler özellikle harp gemilerinin baş bodoslamarı ince olduğu için 3 - 4 havalarda denizlere gömülürken bizim tekneleri (42 m yenileri) 5 - 6 havada denizlere gömülmüyor.Allah C.C.sizlere uzun ömürler versin.İyi ki varsınız saygı ve sevgilerle ellerinizden öperim.
78.189.23.116
Müh.Kaptan Refik Akdoğan
12 Nisan 2013 Cuma 10:12
Marmara denizi
Sayın Kerim Ak siz gene de Marmara Denizi'ni hafife almayınız. Bu Yolcu gemileri(yasalarda motor söcüğü yoktur)böyle inşa edilirken Şehir hatları yeni inşa ettiği gemierinin bodoslamalarını yüksek yaparken ve bir de bargarisa ağızlarına su geçmez perdeler
yapıyor. Bunlar motor denilen gemilerde yok! Daha birçok konuda bu motor denilen gemilerle şehir hatları gemileri arasında birçok bakımdan çok nazik farklar var.Siz çok değerli meslektaşım işin içinde olunca insanın içi ferahlıyor. Yoları açık olsun motorların. www.refikakdogan.com
94.54.109.59
Kerim Ak
11 Nisan 2013 Perşembe 20:03
Hocamıza Cevap :)
Bu tekneler SMC sahibi,Manuele göre tüm talimlerini tabii ki yapıyorlar.Baş taraftan yolcu alıp veren bu yolcu gemilerilerin baş parampet saçının kaldırılması özellikle fırtımalı havalarda gemilerin denize elverirşliliğini etkilemiyor mu? diye sormuşsunuz evet etkilemiyor klas ve bayrak devletinin tüm denetimlerinden geçmişler ve halen geçiyorlar. Bu gemiler Misisipi nehir gemileri değil ancak illada pruvadan deniz yenecek diye bir denizcilik yasası yok diye biliyorum hocam.Ben İDO'dan emekli kaptanım bizler sefer yapamazken onlar çalışabilirdiçok kaba denizlerde.Öyle tekneler varki içlerinde yabancı klaslı ve 3 milyon dolar harcanmış. Marmara Denizi bazen kıyametler koparırken boş denize çıktım,kondisyonları nasıl diye 6-7 denizlerde başüstü gömülmüyor,kepceler ve palet bu teknelerde çok güzel iş yapıyor..Baş tarafa konulacak ahşap bir yükseltme ile parampet saçının kaldırılmasına gerek olmayabilir ancak Engelli yolcu ve iskeleler buna izin vermez.
46.2.5.176
Müh.Kaptan Refik Akdoğan
11 Nisan 2013 Perşembe 11:52
Sabret gemisinde çıkan yangın
Geçmiş olsun. Gerçekten de Bostancı isklesine yakın olması nedeniyle gelen gemilere yolcuklar hızla boşaltılınca herhangi bir insan kaybı ya da yaralanması olmamıştır. Tam kapasite yolcu taşındığında ve Tuzla Avcılar arası seferde olsaydı
durum biraz değişik olabilirdi. Bu tip yolcu gemilerinde fazla yolcu almak için, böyle olaylarda tahliyede biraz olumsuz sonuçlar olabilir. Ancak şurasını da hiç unutmamalıyız ki eğer role talimleri yapılmıyorsa yepyeni bir gemi, role talimlerini ihmal etmeyen yaşlı bir gemiden daha kötü durumlara düşebilir. Bu arada şunu da sormak isitiyorum. Baş taraftan yolcu alıp veren bu yolcu gemilerilerin baş parampet saçının kaldırılması özellikle fırtımalı havalarda gemilerin denize elverirşliliğini etkilemiyor mu? Unutmamalıyız ki bu gemiler Misisipi
nehir gemileri değildir ve bu Marmara Denizi bazen kıyametler koparır.Baş tarafa konulacak ahşap bir yükseltme ile parampet saçının kaldırılmasına gerek olmayabilr Allah selamet versin. www.refikakdogan.com
94.54.109.59
Kerim AK
08 Nisan 2013 Pazartesi 22:54
Geçmiş Olsun
200 metre Bostancı mendireği açığında bulunuyordu. Bu gemi henüz ÇOK YENİ,klas kurumu nezdinde inşaa edildi.Gemi hem klaslı hem SMC sahibi bulunmasına rağmen 3 aylık periyotlarda Ulaştırma Denizcilik Haberleşme Bakanlığı İstanbul Liman Başkanlığı’nca gündem dışı sörveye hatta GS uzmanlarınca yılda en az 2 kez denetime tabi tutulmuştur.Mk.Dairesinde 4 nozul çıkışlı ve üst güvertede 3 büyük 50 kg tüpten oluşuyor ve hemen kullanılmış ,sadece sistem mk.dairesinin boşaltılması için 35 saniye süre tanıyor. Tüm makine dairesindeki açık kaportalar kapatılmış,dolayısıyla oksijen kesilmiş ve yangın boğulmuştur sadece akülerin amperlerinden dolayı kablolar için için yanarak erimiş. Yolcuları tahliye eden ve operasyonu yöneten kişiyim.Kaptanın haber vermesiyle 200 metre Bostancı mendireği açığında bulunan gemiye hızlı botla 2 dakikada ulaştım .TÜM YOLCUYA CAN YELEĞİ GİYDİRİLDİ,panik engellendi,yoksa denize atlayanlar olurdu.724 YOLCU KAPASİTESİ OLAN GEMİDE 248 YOLCU (4 ÇOCUK 3 TAM ENGELLİ) SORUNSUZ VE EMNİYETLİ ŞEKİLDE TAHLİYE EDİLDİ daha sonra yolcu teknesi güvenli bir şekilde Bostancı Su iskelesine çekilerek itfaiye tarafından soğutma uygulanması sağlandı
46.2.2.3
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim