• BIST 9698.39
  • Altın 2502.664
  • Dolar 32.5854
  • Euro 34.8559
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 20 °C
  • Muğla 18 °C
  • Çanakkale 18 °C

Çin uçak gemisi "Varyag" denize açılıyor

Çin uçak gemisi "Varyag" denize açılıyor
Çin uçak gemisi Liaonin kıyıdan uzak mesafede açık deniz testlerine tabi tutulacak. Gemi Zindao (Şandun eyaleti) şehrindeki limandan demir alacak.

Geminin ilk kez bin kilometreden uzak bir mesafeye açılacağı bildirildi.Çin medyasında yer alan haberde, yeni adı Liaoning olan Varyag'ın kıyıdan uzak mesafede açık deniz testlerine tabi tutulacağı belirtildi. Geminin Shandong eyaletine bağlı Qingdao şehrinde yeni inşa edilen askeri limandan demir alacağı kaydedildi.

Haberde, uçak gemisinin ilk defa bin kilometreden uzak bir mesafeye açılacağına vurgu yapılırken, yapılacak test planına göre geminin Japon Okinawa ve Amerikan Guam adalarına yakın sulara kadar gideceği aktarıldı. Gerçekleştirilecek testlerin uçak gemisinin askeri görevine başlamaya tam olarak hazırlanması için yapılacağına değinildi.

Planlanan projenin bu yılın içerisinde gerçekleştirileceğine dikkat çekilirken, net tarihi ile ilgili bir bilgiye yer verilmedi.

ESKİ VARYAG, YENİ LİAONİNG

Çin'in ilk uçak gemisi olan Liaoning, Ukrayna'dan alınıp yenilendikten sonra 10 Ağustos 2012 tarihinde ülkenin kuzeydoğusundaki Dalian limanından suya indirilmişti. Kuznetsov sınıfından olan eski adıyla Varyag yenisi ile Liaoning, 306,5 metre uzunluğunda ve 72 metre genişliğinde bulunuyor. Geminin J-15 savaş uçağı, JT-9 deniz eğitim uçağı ve Z-8 tipi helikopter gibi unsurları taşıyabileceği belirtiliyor.

Sovyetler Birliği'nin çökmesinin ardından Ukrayna'nın sahip olduğu gemi, 1998 yılında açık artırmayla "eğlence amaçlı kullanılmak üzere" Çin'e satılmıştı. Dümensiz ve motorsuz olarak Ekim 2001'de Türkiye boğazlarından geçen geminin yenilenme projesine 2002'de başlanmıştı.

Şu anda dünyada Çin’in yeni gemisi dışında, ABD, İngiltere, Fransa, Rusya, İspanya, İtalya, Hindistan, Brezilya ve Tayland'a ait toplam 21 aktif uçak gemisi bulunuyor.

Bu arada Japon sahil güvenlik ekipleri, iki geminin Doğu Çin Denizi’nde Japon sularına girdiğini, 3 Çin gemisinin ise Japon sularının sınırında devriye gezdiğini belirtti.

Doğu Çin Denizi’nde iki ülke arasında soruna neden olan adalar üzerinde Çin ve Japonya ile birlikte Tayvan da hak iddia ediyor.

Gerginlik Japonya’nın geçen yaz adalardan bazılarını ’kamulaştırma’ kararı almasının ardından daha da arttı. Çin ise Japonya’nın bu çıkışına adaların bulunduğu bölgeye ardı ardına gözetleme gemileri göndererek yanıt verdi.

Çin’e ait bir savaş gemisinin, 30 Ocak’ta Japonya Sahil Güvenlik Birimi’ne ait bir gemiye silah radarıyla kilitlenmesi, iki ülke arasında kırmızı hat kurulmasını tekrar gündeme getirdi.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim