• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 14 °C
  • Antalya 16 °C
  • Muğla 12 °C
  • Çanakkale 10 °C

Çevre tatbikatı gerçeği aratmadı

Çevre tatbikatı gerçeği aratmadı
Deniz kazalarından kaynaklanan kirliliğin önlenmesi için sivil-asker işbirliği çerçevesinde Güney Deniz Saha Komutanlığı'nın İzmir'de düzenlediği tatbikat tamamlandı.
İzmir'in Urla İlçesi Uzunada açıklarında yapılan "Çevre Tatbikatı 2006", başarıyla tamamlandı.. Tatbikat Güney Deniz Saha Komutanlığı tarafından düzenlendi.
Çevrenin korunması ve deniz kazalarından kaynaklanan kirliliğin önlenmesi konusunda sivil-asker işbirliği ve koordinasyonun geliştirilmesi, mevcut imkan ve kabiliyetlerin denenmesi ve çevre koruma eğitiminin pekiştirilmesi amacıyla yapılan tatbikatta, senaryo gereği kuru yük gemisiyle akaryakıt tankeri çarpıştı. Çarpışma sonucu kuru yük gemisinde yangın ve petrol sızıntısı başlarken, yardım çağrısının ardından Urla Kaymakamlığı tarafından kriz merkezi oluşturuldu. Olay yerine nöbetçi gemiyle 2 sahil güvenlik botu sevk edildi. Sahil Güvenlik Komutanlığı'na bağlı söndürme gemisi, 15 dakika boyunca yangına müdahale etti. Çarpışma sırasında yaralanan ve denize düşen 2 yaralı, deniz ambulansıyla kurtarılarak Urla Devlet Hastanesi'ne götürüldü. Çarpışmanın etkisiyle gemide başlayan yangın, 2 yangın söndürme gemisi tarafından söndürülürken, gemiden denize sızan 50 tonluk petrol sızıntısının çevreye yayılmaması için römorkör müdahalesi yapılarak, çevresi barikatla çevrildi. Yardım çağrısının alınmasıyla başlayan kurtarma, yangın söndürme ve barikat kurma çalışmaları, 1 saat gibi kısa bir sürede başarıyla tamamlandı.
Güney Deniz Saha Komutanlığı'nın yanı sıra İzmir Valiliği tarafından da görevlendirilen; Çevre ve Orman İl Müdürlüğü, İzmir Sivil Savunma Müdürlüğü, Sağlık Grup Başkanlığı ve Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri tatbikata katıldı. Tatbikatı, Ege Deniz Bölge Komutanı Tuğamiral A. Levent Temel izledi. Tatbikat sonrası açıklama yapan Temel, "İzmir bölgesinde yapılan çevre tatbikatı, Güney Deniz Saha Komutanlığı ve Ege Deniz Bölge Komutanlığı'nın koordinatörlüğünde, kamu kurum ve kuruluşlarının iştirak ettiği ve ilk kez yapılan bir tatbikattır. Kamu kurum ve kuruluşlarıyla olan koordinasyonların denemesinin; böyle bir kaza olduğunda alınacak önlemler, karşılıklı sivil asker işbirliği ve imkan kabiliyetlerinin öğrenilmesi açısından hedeflerine ulaştığını değerlendiriyoruz. Daha önce de açıkladığımız tatbikat hedeflerine ulaşılmıştır.Tatbikat, çevrenin korunması, deniz kazalarından kaynaklanan deniz kirliğinin önlenmesi, sivil-asker işbirliğiyle koordinasyonunun mevcut yasalar çerçevesinde geliştirilmesi ve karşılıklı imkan kabiliyetlerin denenmesi açısından çok faydalı oldu. İleriye dönük olarak alacağımız tedbirlerin de ortaya çıkması açısından son derece yararlı olmuştur. Bu tip çevre felaketlerinin olmasını arzu etmemekle birlikte, ne zaman böyle bir felaketin olacağını veya olmayacağını değerlendiremeyiz. Bunun için şimdiden hazırlıklı ve tedbirli olmamız gerekir" diyerek tatbikatın hedefine ulaştığını ifade etti.DenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim