İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı Deniz Hizmetleri Müdürlüğü ekipleri, deniz yüzeyi ve kıyı temizliği hizmeti ile gemilerden atık alım hizmeti yanında deniz araçlarından kaynaklanan kirliliğin önlenmesi denetimleri gerçekleştiriyor. Deniz Hizmetleri Müdürlüğü ekipleri, bu denetimleri, helikopter ve çevre kontrol teknelerinin yanı sıra insansız hava araçları da kullanıyor.
Deniz Hizmetleri Müdürlüğü ekipleri, şehrimizin deniz sınırları içinde, kıyıda ve açıklarda havadan ve denizden düzenli denetimler yapıyor. Ekipler, katı ve evsel atık deşarjı, kirli balast, petrol türevi, sintine deşarjı, tehlikeli madde ve kimyasallarla denizin kirletilmesini önlemek ve ihlalleri belirleyerek gerekli idari yaptırımları uygulamak amacıyla çalışmalarını 24 saat aralıksız sürdürüyor.
İnsansız Hava Aracı (İHA), özellikle gemilerin demirleme ve bağlama yerleri, balıkçı barınakları, marinalar ile kıyı, iskele ve rıhtımlarda bağlı vaziyette bekleyen deniz araçlarına yönelik denetimlerde kullanılıyor. İHA ile tespit edilen kirlilikle ilgili deniz aracından alınan numuneler, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin akredite çevre laboratuvarında analiz ediliyor. Numunelerin kirletici özelliğinin tespit edilmesi halinde sorumlular hakkında gerekli idari işlem uygulanıyor.
İBB, 3 İHA İLE DENETİM YAPIYOR
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından İstanbul deniz sınırları içerisinde gemi kaynaklı deniz kirliliği denetimi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı'na verildi
Bu görevi İBB adına yerine getiren Deniz Hizmetleri Müdürlüğü, tekne ve helikopter gibi denetim araçlarının yanında inovatif bir yaklaşım ile denetimlerde insansız hava aracı kullanımına başladı. İHA denetimleri hem kıyı şeridinden hem de denizde tekne üzerinden yapılabildiği gibi, deniz araçlarından kaynaklanan deniz kirliliği denetimleri her gün yerine getiriyor. Ayrıca sızıntı oluşabilecek yarı batık deniz araçları ve karaya oturan gemilerin takibi yapılıyor.
47 GEMİYE 1 MİLYON 200 BİN TL CEZA
Deniz araçlarından kaynaklanan deniz kirliliği denetiminde İHA kullanılmasıyla, özellikle deniz seviyesinden ve tekne üzerinden tam olarak görünmeyen petrol türevli sızıntıların havadan erken fark edilerek hem yayılmasının önlenmesi hem de kaynağı ve sorumluların hızlıca tespit edilmesi sağlıyor. 2016 yılında gerçekleştirilen denetimlerde, 47 gemiye toplam 1 milyon 200 bin TL ceza uygulandı.
DENİZ HABER AJANSI