• BIST 9756.71
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 27 °C
  • Antalya 26 °C
  • Muğla 25 °C
  • Çanakkale 20 °C

Cem Seven: Rekabet için, sektöre özel teşvik sistemi hazırlanmalı

Cem Seven: Rekabet için, sektöre özel teşvik sistemi hazırlanmalı
Gemi Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Cem Seven, Bloomberg TV'de İş Dünyası programında Gemi ve Yat sektörünü değerlendirdi.

Hande Berktan sunduğu Bloomberg TV'de İş Dünyası programına konuk olan Gemi Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Cem Seven, Gemi ve Yat ihracatı hakkında konuştu.

Gemi Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Cem Seven, enflasyonun yükselmesiyle ilgili şöyle konuştu; "Enflasyon verilerinin yüksek olması bizi şaşırttı. Yüksek çıkması için bir takım unsurlar var. Bunların başında petrol fiyatları var. 70-78 dolara yükseldi. İran'ın kesintiye gitmesi, bu yükselişin başlıca sebeplerinden biri. Enerji açığı ortaya çıkıyor. Maliye politikası çevresinde talebin artması ve arzın yeteri kadar cevap vermemesi maliyet enflasyonunu doğuruyor. Yakın zamanda elektriğe gelecek olan zam da, bu enflasyonu etkileyecektir. Gıda, tarım ürünlerindeki zamların enflasyona etkileri de oluyor."

'Rekabet edebilmemiz için, sektöre özel teşvik sistemi hazırlanmalı'

Cem Seven, artan enflasyon fiyatları karşısında rekabet edebilmemiz için, sektöre özel bir teşvik sistemi hazırlanması gerektiğini dile getirdi.

"Üretici, ihraçlarla hesaplarını kapatıyor. Maliyetini azaltıyor" diyen Seven, ihracatçıların kurlarla olan bağını ise ithal ve yerli malzemelerin kullanımından kaynaklandığını belirtti.

Seven, Yat dizaynında Türkiye'de maliyetin yüksek olmasını ise 'katma değer' unsuruna bağladı.

"Katma değer yaratalım, yurt içinden karşılayalım"

Seven, "Katma değer sağlayan unsurlar arasında yat dizaynı da bulunuyor. Yurt dışı pazarında bunun karşılığını alamayabilirsiniz. Yat imalatında kuru artırmada bazı malzemelerin ithalalatını azaltmamız gerekiyor. Gemilerde saclar kullanılıyor. 2-8 metre oluyor. Bunları Ukrayna veya başka ülkelerden ithal ediyoruz. Fakat bunu ülke içinde karşılayabiliriz. Katma değer yaratalım, yurt içinden karşılayalım" ifadelerini kullandı.

Cem Seven ihracat rakamlarından bahsederek şunları ifade etti: "Ağustos ayının ihracat rakamlarını 95 milyon dolarla kapattık. Hedefimiz ise 1.5 milyar dolar. Altınova ihracatta ön planda. Dünyadaki gemi ihracatı, 125-150 milyar dolar arasında değişiyor. Dünyadaki ihracat pastasında yüzde 1'lik paya sahibiz. Güney Kore'nin payı, 35-45 milyar dolar."

"Avrupa'ya ihracat yapıyoruz"

Otonom römorkör, doğalgazla çalışan feribotlar gibi üretimde birçok farklılık sağlandığını söyleyen Seven, rekabetin yüksek olduğunun altını çizdi.

Seven, "Büyük bir döviz girdisi sağlayan gemi ve yat sektöründe Tükiye'yi şahlandıracak bir politika yürütmek gerekiyor. İhracatı, istihdamı artıracak bir politika olması şart. İhracat yaptığımız firmalar genelde Avrupa'da. Tersanelere teşvik çok olmayabiliyor. Örneğin İspanya'da ciddi rakiplerimiz var. Vergisel bir sistemle, üretim yapan tersanelere ayrıcalık sağlıyorlar. Bizde bir çalışma grubu oluşturarak, sektörün geleceği için yatırım yapılmasını istiyoruz." diye konuştu.

Büşra IŞIK / DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
DENİZCİ
03 Eylül 2018 Pazartesi 21:45
21:45
Örnek bir aile şirketi olan Sanmar yetkilileri kadrosu ile Denizciliğe önemli katkılarda bulunuyorlar.
Kurucu Büyük Usta huzurla uyu.
178.245.231.177
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim