• BIST 9118.67
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 23 °C
  • Muğla 25 °C
  • Çanakkale 21 °C

Çanakkale Savaşları anısına okyanusu kürek çekerek geçecek

Çanakkale Savaşları anısına okyanusu kürek çekerek geçecek
Tamamen kas gücüne dayanan yolculuklarla dünyayı dolaşıp Guinness Rekorlar Kitabı'na giren sporcu ve gezgin Erden Eruç, Çanakkale Savaşları'nın 101. yıl dönümünde New York'tan kürek çekerek Gelibolu'ya gitmeyi planlıyor.

Kas gücüyle dünyanın etrafını dolaşarak Guinness Rekorlar Kitabı’na adını yazdıran Türk sporcu ve gezgin Erden Eruç, bu kez Çanakkale Savaşları anısına New “Barışa Yolculuk” temasıyla küreklere asılacak . Erden Eruç, Atlantik okyanusu ve Akdeniz’i boydan boya 10 ay gibi bir sürede aşmak istiyor

Tamamen kas gücüne dayanan yolculuklarla dünyayı dolaşıp Guinness Rekorlar Kitabı’na giren sporcu ve gezgin Erden Eruç, Çanakkale Savaşları’nın 101. yıl dönümünde New York’tan kürek çekerek Gelibolu’ya gitmeyi planlıyor.

AKUT sporcusu Erden Eruç, yaklaşık 10 ay sürmesi beklenen denemesinde Atlantik Okyanusu'nu kürekle geçmeyi, ardından Akdeniz’e girip savaşların 2016’daki yıl dönümünde Gelibolu'ya ulaşmayı hedefliyor.

"Kaslagit" sloganıyla 2007 yılında Amerika’dan çıktığı yoluculukta üç okyanusu beş yıl içinde kürekle geçme rekorunu elinde bulunduran Erden Eruç, yeni zorlu hedefini  anlattı.

Eruç, Çanakkale Savaşları sırasında şehit düşen askerler için “Barışa Yolculuk” adı altında yeniden küreklere asılacağını belirterek, 19 Mayıs tarihinde Avustralyalı bir arkadaşıyla New York’tan iki kişilik özel teknesiyle denize açılacağını söyledi.

Erden Eruç, okyanusu yaklaşık 85 günde geçmeyi planladığını, yolculuğunda Ayak basacağı ilk yerin Fas olacağını dile getirdi. Oradan Akdeniz’e açılacaklarını söyleyen Eruç, Akdeniz'deki yolculuğun ardından gelecek yıl Çanakkale Savaşları’nın anma törenlerinde Gelibolu'ya ulaşmayı hedeflediğini kaydetti.

Seyahatlerinde Akdeniz’deki Hava şartlarının kendilerini zorlayabileceğine değinen Eruç, iç deniz özelliklerini barındıran Akdeniz’de düzenli esen rüzgar veya güçlü akıntıların olmamasının kendileri için handikap olacağını belirtti.

İçme suyunu denizden karşılayacak 

Erden Eruç, seyahati boyunca güverte altındaki Su geçirmez bölümlerde özel paketlenmiş yiyeceklerle beslenecek, içme suyunu deniz suyunu arıtarak elde edecek, arıtma sisteminin bozulması halinde teknenin dengesi için kullanılan güverte altındaki balast suyunu idareli şekilde içebilecek. Eruç, enerji ihtiyacını da kabin üstüne yerleştirilmiş güneş panellerinden karşılayacak.
Zorlu yolculuğu başarıyla tamamlayacağına inandığını ifade eden Eruç, şunları söyledi:

"Akdeniz’de hava şartlarını değerlendirip bir sonraki adaya, bir sonraki hedefe demir atmak, limana girmek gerekir. Dolayısıyla temkinli bir şekilde, sabırlı şekilde adeta nakış işler gibi taktik hamlelerle ilerleyeceğiz. O yüzden kendimize epey süre tanıyorum. Yeni yılın başlarında Gökçeada’ya varmış oluruz. Sonra da öykümüzü anlatırız. Ben bu projeyi AKUT sporcusu olarak yapacağım. Şu anda tekne hazırlıkları ve sponsor bulma çabaları beni meşgul etmekte."

 "Teknede barış mesajı verebiliriz" 

Seyahatine aslında 2014 yılında başlayarak savaşların 100. yıl dönümünde Çanakkale’ye varmayı planladığını belirten Erden Eruç, belinden rahatsızlanması nedeniyle bu planını hayata geçiremediğini söyledi. Eruç, kasırga sezonunun da araya girmesiyle projesini bu yıla sarkıtmak zorunda kaldığını anlattı. 

Arzusunun bu yılki kutlamalarda Çanakkale'ye ulaşmak olduğunu vurgulayan Eruç, “Rahatsızlığım nedeniyle bunu önümüzdeki yıla sarkıtmak zorunda kaldım. İlk başta planım tek başıma kürek çekmekti ama daha sonra Çanakkale’de savaşmış ülkelerden arkadaşları dahil etmek istedim. Çünkü onları dahil edersem teknemde Türk bayrağının yanında diğer bayrakları gösterebiliriz, teknede böylece güzel bir barış mesajı verebiliriz” diye konuştu.

Eruç, 2015 yılının Türkiye için önemli bir yıl olduğuna ve yıl içinde olumlu ve olumsuz birçok haberin çıkabileceğine işaret ederek, “Biz de böylece takip edilecek, gıpta edilecek, barış mesajı veren bir öykü sunmayı planladık” ifadesini kullandı.

Üç okyanusu tek başına aştı 

Boğaziçi Üniversitesi Makina Mühendisliği'ni bitirdikten sonra ABD’ye yerleşen Erden Eruç, kürekle Okyanus geçmesinin yanı sıra tarihte kendi kas gücüyle devrialem yapmış ilk ve tek kişi.
ABD’nin California eyaletinin Bodega körfezinden 10 Temmuz 2007'de Avustralya’ya gitmek için Pasifik'e açılan Eruç, Mayıs 2008’de Papua Yeni Gine’ye ulaştı. Büyük Okyanus'ta 312 Gün kalarak denizi bir başına geçen ilk kürekçi unvanını alan Eruç, daha sonra Avustralya’ya yönelerek buraya Ocak 2010 tarihinde ulaştı.

Eruç, ardından Hint Okyanusu'nu da kürekle geçti ve Atlantik’e vardı. Atlantik’i yaklaşık beş ayda aşan ve Venezuela’ya gelen Eruç, bu kez yönünü macerasına başladığı noktaya çevirdi.

Toplam 5 yıl 11 gün süren macerasının ardından 21 Temmuz 2012’de ABD’nin batı yakasındaki Bodega körfezine dönen Eruç, kas gücüyle dünyayı en hızlı dolaşan ilk insan unvanıyla Guinness Rekorlar Kitabı’na adını yazdırdı.

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim